Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 24 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Kampioene Anky dresseert theaterpaard

,,Ik heb een nieuwe uitdaging gevonden. Dit dier is het niet gewend, dus eens kijken of het gaat lukken. Hij is een beetje groter dan mijn eigen paarden, dus ik zie er een beetje tegenop.”

Het klonk een beetje gek als je de drievoudig Olympisch kampioene dressuur (Sydney, Athene, Beijing), Anky van Grunsven, dinsdagmiddag aan het werk zag. Ze dresseerde namelijk Joey, het levensechte maar neppaard uit de succesvolle theatershow War Horse. Alsof de 47-jarige superster daadwerkelijk serieus met Joey bezig was, stond Van Grunsven met blinkend blauwe laarzen in de ‘bak’ van haar manege.

Niet gewend

,,Joey ziet er niet zo rustig uit, dit kost me best wat moeite”, zei Van Grunsen zonder blikken of blozen. ,,Maar hij kan al best veel voor een paard dat dressuur niet gewend is. Eigenlijk verbaasd me dat.”

Eigenlijk verbaasde Van Grunsven zich daarmee over de drie mensen die het paard zo verbazingwekkend goed laten bewegen en klinken, puppeteers geheten. Ze verrasten eerder al het publiek van RTL Late Night en De Wereld Draait Door op tv, maar sinds juni vooral de theatergangers in het land.

300.000 kaarten

Heel wat pers kwam op het bijzondere tafereeltje in het prachtige Anky Education Center in het Brabantse Erp af. War Horse krijgt zo nog wat aandacht voor de laatste maanden van de tournee, al heeft producent Stage Entertainment dat amper nodig. De zalen waar het verhaal over het Eerste Wereldoorlogpaard wordt verteld, kennen een bezetting van 90 procent; 300.000 kaarten zijn verkocht en dat werd bij Anky gevierd.

Lees ook: Metro’s recensie over War Horse.

Eén van de puppeteers is Marianne Kloeze. Inclusief een maandenlange training ‘is’ zij nu een jaar lang paard, wat oneerbiedig gezegd de kont. Wie haar al eens in de voorstelling bezig zag, weet dat die kont topsport bedrijft. ,,Maar het gaat geweldig”, zegt Kloeze. ,,Ik ga zelfs nog mee naar de laatste weken in België, waar een deel van de cast uit Vlamingen zal bestaan.”

Geen paardenmeisje

Ze moest met haar college-puppeteers om half 12 in Erp zijn om de korte dressuurshow binnen 2,5 uur met Van Grunsven te kunnen voorbereiden. ,,Natuurlijk kende ik haar, maar ik ben verder niet zo’n paardenmeisje. Mijn zus des te meer, die vond het heel erg leuk dat ik dit mocht doen.”

,,We bespraken met Anky wat met Joey anatomisch gezien wel en niet kon. Ze liet wat filmpjes van haarzelf tijdens de Olympische Spelen zien en toen hebben we wat dingen uitgekozen en geoefend. En nee, ik rijd ook straks nog geen paard, maar ik bén het wel graag.”

Keukentrap

War Horse is nog in Apeldoorn, Rotterdam, Heerlen, Breda en Antwerpen te zien. Anky bracht Joey alvast op weg, nadat ze met behulp van een keukentrap het zo onvoorstelbaar echt hinnikende en bewegende paard had bestegen.

Informatie over de voorstelling: www.warhorse.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.