Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 6 feb 2015
Leestijd: 1 minuut

Elfstedentocht van 13 uur opnieuw uitgezonden

Een sterk staaltje slow-tv bij de NPO: De 13 uur-durende uitzending van Studio Sport over de Elfstedentocht 1985 wordt op 21 februari in zijn geheel opnieuw uitgezonden.

Het is dan precies 30 jaar geleden dat de tocht werd verreden en dus vinden de mensen achter themakanaal NPO Best het tijd om deze inmiddels historische aflevering van het sportprogramma opnieuw uit te zenden. Koos Postema is de centrale presentator. Mart Smeets, Evert ten Napel en Jan Stekelenburg zijn de verslaggevers op de route.

Belt Mart Smeets hier met de rayonhoofden? FOTO: ANP/KIPPA

22 jaar wachten

De elfstedentocht van 1985 is een bijzondere omdat ‘het land’ er maar liefst 22 jaar op had moeten wachten. De toch daarvoor was die van 1963, die inmiddels beter bekend staat als ‘de hel van ’63’ omdat het toen zo ongelooflijk koud was. Ook was het in ’85 tot het laatste moment onzeker of het evenement daadwerkelijk door zou gaan; na dagen van vorst begon het alweer te dooien. Uiteindelijk – spoiler alert? – zien ruim 8 miljoen Nederlanders Evert van Benthem winnen.

Iedereen kijken

De ‘marathonuitzending’ is ook goed nieuws voor iedereen die nog nooit een Elfstedentocht heeft gezien. (En dat zijn inmiddels toch alle mensen geboren na 1997, want toen werd de laatste verreden). Het themakanaal NPO Best is aanstaande 21 februari voor de gelegenheid ook te zien voor mensen die geen abonnement hebben op de zender. De meeste kabelaanbieders geven op zaterdag 21 februari al hun abonnees de mogelijkheid om de complete marathonuitzending te volgen. Op npobest.nl is een volledige lijst beschikbaar met alle kabelaanbieders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Elfstedentocht van 13 uur opnieuw uitgezonden
Sluiten