Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 17 feb 2015 / 19:07 uur

Boy 7: bibberen om een chip in je hoofd

Het stukgelezen boek Boy 7, over geprogrammeerde tieners met een chip in hun hoofd, is nu zowel op het witte doek als in het theater te zien.

De een is Matthijs van de Sande Bakhuyzen (26), de ander Baue van Leyden (25). De een kreeg een bekend gezicht als Erik in tv-serie De Daltons, de ander kwam op de buis langs in Ik Ook Van Jou en Ramses. Ze waren opleidingsgenoten in Maastricht en samen zijn zij ook Boy 7, oftewel Sam die – naar het boek van Mirjam Mous – een chip in zijn hoofd geplant krijgt om als een computer door het leven te gaan, zie onderaan. De een (Van de Sande Bakhuyzen) speelt in de film, de ander het theaterstuk dat nog het hele voorjaar te zien is. Samen maken zij de eerste sciencefiction-thriller in bios en op de bühne mee.

Boy 7 (Sam) uit de film

Matthijs van de Sande Bakhuyzen, binnenkort ook in de Heleen van Royenfilm De Ontsnapping en tv-serie Dagboek van een Callgirl te zien: ,,Ik was te oud voor het boek, maar heb ‘m nu wel gelezen. Er zijn wat verschillen. Zo is er in de film liefde in het spel tussen Sam en tegenspeelster Lara (de prachtige Belgische Ella-June Henrard, red.). Ik vind het mooi dat we een serieuze film voor pubers / jong volwassen hebben gemaakt. En dat met sciencefiction, de eerste in z’n genre volgens mij. Ondertussen passen deze volwassen film en thema’s bij iedereen. Maar ik hoop natuurlijk vooral dat jongeren Sam zouden willen zijn. Ze zullen zich bij het kijken in elk niet bekocht voelen en vinden dat ze serieus worden genomen."

Lees ook: Nederlandse Boy 7 de wereld over.

Over de chip in het hoofd: ,,Ik ben wel bang voor zo’n scenario, want ik vind het zorgelijk welke kant het met de technologie op gaat. Als ik de baas was, dan zou ik het een halt toeroepen. Een chip in mijn arm om te betalen in een café? Nee zeg. Met een chip kun je meer gecontroleerd worden en je weet niet of de metalen ervan in je bloed gaan zitten… Het lijkt me niet gezond. Tegelijkertijd is het een realistische weergave van hoe het leven gaat worden en kun je de vraag stellen: is dit wat we willen?"

Peuk op je arm

Over zijn gruwelijke scènes (peuk uitdrukken op z’n arm en een chip uit zijn nek snijden met een aardappelschilmesje): ,,Sorry, maar het was niet echt hoor haha. Bij het mesje riep de regie steeds ‘meer bloed meer bloed’, maar het ziet er te gek uit. Ik speelde het met een bot mesje, maar door de kracht die ik zette om de spanning te laten zien, heb ik mezelf toch aardig toegetakeld. Een week lang had ik striemen in mijn nek staan."

Boy 7 (Sam) in het theater

Baue van Leyden: ,,Als ik jonger was geweest, dan had ik boek verslonden. Wat een tof gegeven, zeg. Misschien bestaan er al mensen met een chip in hun hoofd, het komt er in elk geval vast wel en dat je dan zo het slot van je voordeur openmaakt. Ik ben zelf niet zo van dingen in mijn lijf, maar over twintig jaar vind ik het vast doodnormaal, haha."

Herinnering verdwenen

En als je dan iemands herinnering over bijvoorbeeld seskueel misbruik zou kunnen uitschakelen of een crimineel kunt herprogrammeren? ,,Hmm, mooie en slechte herinneringen en geschiedenis vormen je tot wie je bent. Misbruik is extreem, maar ik heb best nare dingen meegemaakt. Zonder dat was ik niet geworden wie ik nu ben. Dat moet in mijn geheugen blijven zitten. Betalen met een chip in je arm? Nee, ik pak wel gewoon mijn pinpas. Hoewel, die raak ik regelmatig kwijt… Misschien moet je het me over een paar jaar nog maar eens vragen…"

Over de film: ,,Die ga ik zeker zien. Ik wil graag zien hoe Matthijs het doet natuurlijk. De trailer heb ik gezien, die ziet er héél veel uit."

Verhalen vertellen

Over zichzelf: ,,Ik schrijf van jongsafaan korte films en regisseer die ook zelf. Mijn droom is een grote speelfilm maken. Mijn grote passie is verhalen vertellen, op welke manier dan ook. Van acteren tot tekenen. Als kind vertelde ik al verhalen. Dan liet ik mijn vader de auto op een plein parkeren. Tegen het raam van de auto had ik een decor geplakt en dan speelde ik met poppetjes en een half open raam voor de buurtkinderen die op stoeltjes voor de auto zaten. Ik was eh… een beetje anders dan de rest."

Heeft ie een verhalenchip ingeplanteerd gekregen misschien? ,,Haha, zou zomaar kunnen."

Boy 7 draait vanaf donderdag als film. De theaterversie loopt al en is tot en met 13 mei te zien.

Wat is Boy 7?

Boy 7 is een jeugdroman van Mirjam Mous uit 2011. Het verhaal van Sam, die wakker wordt, niets meer weet en slechts een rugzak met spullen en een voicemailbericht met zijn eigen stem heeft, werd gevreten door jongvolwassenen. Het is ook allemaal niet misselijk: de nationale veiligheid van het land is zelfs in het geding. Aan de hand van een notitieblok uit de rugzak komt Sam stap voor stap bij de waarheid. Lemming Film zag met deze bestseller een kans voor de bioscoop, DommelGraaf Theaterproducties voor het theater in musicalvorm. In de film spelen onder meer Tygo Gernandt, Halina Reijn, Renée Soutendijk en Hans Dagelet. Op het podium staan naast Baue van Leyden, Sanne Franssen, Mike Reus, Guillermo Hilversum en Eva van den Dam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Boy 7: bibberen om een chip in je hoofd
Sluiten