Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 16 jan 2015 / 15:10 uur

Vijf keer Michael Keaton, van Birdman tot Batman

‘Waar komt die Michael Keaton ineens vandaan?’, luidt de vraag sinds Birdman deze week negen keer voor een Oscar werd genomineerd. Daarom: de vijf beste rollen van de aan de top teruggekeerde zestiger.

Jackie Brown

Quentin Tarantino heeft een goede hand in het naar de top terug brengen van weggekwijnde topacteurs. In 1998 gaf hij in zijn komische thriller Jackie Brown hoofdrollen aan Pam Grier en Michael Keaton, die een FBI-agent speelt die probeert via stewardess Brown een wapenhandelaar te pakken te krijgen.

Pacific Heights

Prima thriller uit 1990 waarin het stel Drake (Matthew Modine) en Patty (Melanie Griffith) de aankoop van hun leven doet: een waanzinnig Victoriaans huis in de wijk Pacific Heights in San Francisco. Om de boel te kunnen betalen verhuren ze een deel van het pand aan ene Carter Hayes. Dat hadden ze beter niet kunnen doen.

Batman

Batman-fans stuurden brieven op hoge poten – brieven ja, het was 1989… – naar Warner Bros. omdat ze het totaal niet eens waren met de keuze voor Michael Keaton in de rol van Batman. Maar de film werd uitstekend ontvangen en bezocht, en Keaton, die de zonderlinge miljonair Bruce Wayne speelt die ’s nachts zijn vleermuizenpak aantrekt, kreeg veel lof toegezwaaid.

Clean And Sober

Keaton speelt Daryl Poynter, een dertiger die verslaafd is aan drank en cocaïne. Wanneer hij wakker wordt naast in meisje in een coma wil de politie hem graag eens aan de tand voelen. Hij besluit onder te duiken in een afkickcentrum. Daar maakt hij zich niet geliefd omdat hij weigert zijn probleem te erkennen. Ook met Morgan Freeman.

Beetlejuice

Compleet geflipte maar ook geweldige film van Tim Burton, de man die ook de Batmanfilms waarin Keaton speelde regisseerde. Gaat over een bij een verkeersongeluk omgekomen stel dat in het hiernamaals ziet hoe hun huis door de nieuwe eigenaars wordt verbouwd tot iets excentrieks. Ze hebben het daar moeilijk mee en besluiten het de bewoners ook moeilijk te maken door een angstaanjagende geest – en daar komt Keaton op de proppen – genaamd Beetlejuice in te huren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf keer Michael Keaton, van Birdman tot Batman
Sluiten