Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 26 jan 2015
Leestijd: 3 minuten

‘Te gek dat ik de Johnny Depp mocht uithangen’

Frank Lammers (42) en Michiel de Ruyter hebben wel wat van elkaar weg, en niet alleen qua uiterlijk. De Ruyter ging, anders dan andere hoge zeelui in zijn tijd, vaak benedendeks op zijn schip om te kijken hoe het ging met de mannen die daar het vuile werk opknapten. Lammers woonde tijdens de opnamen van Michiel de Ruyter in een caravan in een Zeeuws vakantiepark waar ook de filmcrew bivakkeerde, terwijl de overige acteurs ergens anders in een hotel zaten.

De jongens van het licht

"Ik vind dat je tussen de mensen moet zitten met wie je iedere dag aan zo’n film werkt", zegt hij. "Je moet geen onderscheid maken tussen de acteurs en de jongens van het licht, je doet dingen samen. Als je af en toe eens bij de collega’s van de make-up langsgaat, houdt dat hen ook bij de les. Ik denk dat een film daar beter van wordt."

De pijp uit

Niet dat hij om zijn aanpak geprezen wil worden trouwens; Lammers haast zich te zeggen dat hij de aangewezen persoon was om dat te doen omdat hij alle draaidagen op de set was, waar de meeste van zijn acterende collega’s af- en aankwamen. De grote Rutger Hauer, die een rolletje heeft als marine-luitenant Maarten Tromp, was er bijvoorbeeld maar even. Hauer kwam, zo vertelt Lammers, met een grote oplegger aanrijden waar hij vervogens weer een smartcar uitreed om naar de set te gaan. Veel groter kan het contrast met die caravan van Lammers niet zijn. "Maar Rutger zit dan ook in een andere league. Dat vind ik leuk om mee te maken. Hij is zelf een soort mythologische held." Grijnzend: "Ja, hij gaat vrij snel de pijp uit in de film. Maar we konden hem maar één dag betalen natuurlijk…"

Nazaten van De Ruyter

Lammers praatte op de set veel met mariniers, oud-mariniers en nazaten – er figureren 35 echte De Ruyters in het epos – van de beroemde admiraal."Dankzij hen werd ik iedere keer weer het onderwerp ingezogen. Dat is een stuk prettiger dan werken met beroepsfiguranten die vertellen in welke films ze allemaal gezeten hebben. Deze mensen raakten niet uitgepraat over De Ruyter, waardoor ik diens historische gewicht iedere dag weer voelde. Dat hielp om hem iedere dag weer op en top te kunnen spelen."

Sanne Johansson

Wat zijn prestatie ook hielp was het samenspel met Sanne Langelaar, een tot nu toe onbekende actrice die De Ruyters vrouw Anna speelt. "De producenten en Roel Reiné hadden voor een grote naam kunnen kiezen, maar dat hebben ze gelukkig niet gedaan. Ik vind: je moet je eigen sterren maken. Sanne is een beetje de Scarlett Johansson van Nederland. Zij is heel mooi op beeld en zeer getalenteerd. Dat shot waarin ze door de regen loopt met die cape om haar heen is volgens mij haar ticket naar Hollywood. Wat is dat mooi."

Bescheiden

Lammers is gul met complimenten, ook voor regisseur Reiné en de producenten. "Geweldig dat ze zo’n epische spektakelfilm voor elkaar hebben gekregen. Mijn prestatie? Ach, ik werd geholpen door wat er allemaal mogelijk was op de set. Het was een flow. Ik zag de film van de week voor het eerst en gek genoeg had ik het gevoel dat ik er weinig mee te maken heb gehad."

Acht miljoen euro

Hij voelde druk om te presteren, want hoe je het ook wendt of keert; hij is de hoofdrolspeler in een acht miljoen euro kostende productie. "Maar ik hou daar wel van", zegt hij. "Dan besef ik dat ik alle zeilen bij moet zetten, om even in de terminologie te blijven. Ik voelde me op de set echt een soort aanvoerder van de troepen. Het was zo ontzettend leuk om te doen. Zo’n film als deze maken is waarom ik ooit ben begonnen ben met acteren – echt te gek dat ik een keer de Johnny Depp mocht uithangen."

Michiel de Ruyter draait vanaf donderdag in de bioscoop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Te gek dat ik de Johnny Depp mocht uithangen’
Sluiten