Rutger de Quay
Rutger de Quay Entertainment 2 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Saskia Noort verliest zaak om vermeende kopie

Het is schrijfster Saskia Noort niet gelukt om het boek Het Reservaat van Liselotte Stavorinus uit de schappen te laten halen. Volgens Noort en haar uitgever lijkt de inhoud van het boek Het Reservaat teveel op de bestseller De Eetclub van Noort, maar een stap naar de rechter was onsuccesvol.

Volgens de Lelystadse rechter hebben de boeken weliswaar veel gelijkenissen, maar ook veel verschillen. Noort is daardoor uitgesloten van auteursrechtelijke bescherming. Noort had bij de rechter een 29 punten aangedragen van overeenkomsten tussen Het Reservaat en De Eetclub, waaronder het feit dat beide hoofdpersonen een zwart jurkje aantrekken voor een etentje.

‘Onvoldoende creatieve schepping’

Volgens de rechter komt een zwart jurkje echter vaker voor in een boek: "de keuze voor een zwart jurkje ligt dermate voor de hand dat daaraan onvoldoende creatieve schepping ten grondslag ligt”, stelde de rechter.

De rechter stelt bovendien dat de uitwerking van de jurk in beide boeken anders is. Zo schrijft Noort over een ‘eenvoudig zwart jurkje’ en wordt er in Het Reservaat gesproken over ‘een peperduur zwart jurkje’. De Eetclub verscheen in 2004 en ging ruim 580.000 keer over de toonbank. Het Reservaat verscheen in september 2013.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Saskia Noort verliest zaak om vermeende kopie
Sluiten