Metro
Metro Entertainment 25 jan 2015 / 13:50 uur

Protest tegen film Michiel de Ruyter

Eerder kondigde actiegroep Michiel de Rover al aan te zullen demonstreren bij de wereldpremière van de film Michiel de Ruyter. Zondag werd bekend dat ook de Haagse actiegroep AFA Den Haag zich bij de protesten voegt. De actievoerders stellen dat de film het koloniale verleden van Nederland onterecht verheerlijkt.

Lees ook: Actiegroep wil premiere Michiel de Ruyter dwarsbomen

Zeilrace

AFA voegde direct de daad bij het woord en protesteerde zondagochtend in de haven van Scheveningen, waar een zeilrace plaatsvond ter promotie van de rolprent.

Kritiek

Volgens de makers van de film herkennen zij zich niet in de kritiek van de actievoerders. "Voor zover wij weten is de vermeende rol van Michiel de Ruyter bij de slavenhandel geen issue onder historici", aldus producent Klaas de Jong. "Sterker nog, hij heeft met eigen geld 2500 slaven vrij gekocht."

Lees ook: Twee versies Michiel de Ruyterfilm in bioscopen

Onderzoek

De makers stellen uitvoerig historisch onderzoek te hebben gedaan naar de zeeheld, voor ze de film maakten. "De nadruk ligt op het rampjaar 1672 waarin verschillende omringende koninkrijken ons land wilden veroveren en verdelen. In onze ogen was Michiel de Ruyter een grote held die ervoor gezorgd heeft dat Nederland een vrije en soevereine staat is gebleven."

Maandag gaat de film bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam in première. De hoofdrollen worden gespeeld door Frank Lammers, Barry Atsma en Egbert-Jan Weeber.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Protest tegen film Michiel de Ruyter
Sluiten