Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 27 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Menselijke zeeheld in boeiend epos

Michiel de RuyterRegie: Roel Reiné
Genre: Drama, actie, biopic
Met: Frank Lammers, Barry Atsma en Sanne Langelaar

Het verhaal:

Michiel Adriaenszoon de Ruyter (Lammers) is naast een briljant strateeg vooral een gewone, volkse man die bijvoorbeeld zijn neus niet ophaalt om de kippen te voeren aan boord van zijn schip de Zeven Provinciën. De Vlissingse zeeheld hecht veel belang aan eerlijkheid en loyaliteit en is dol op zijn vrouw en kinderen. De Ruyter wordt op handen gedragen door raadspensionaris en belangrijkste politicus van het land Johan de Witt (Atsma), maar anderen zien hem liever hard zinken. Wanneer de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden wordt aangevallen door Engeland en Frankrijk en er – of het nog niet genoeg is – ook nog eens een burgeroorlog dreigt, is hij desondanks de aangewezen persoon om het land te redden.

De scène:

Wanneer De Ruyter een zeeslag tegen de Engelsen heeft verloren omdat Cornelis Tromp – een admiraal die jaloers is omdat De Ruyter tot opperbevelhebber van de vloot is benoemd – zich niet aan de strategie heeft gehouden, krijgt die op grootse wijze de wind van voren van De Ruyter.

Opvallend:

Er is ook een versie voor kinderen tot twaalf jaar gemaakt.

Wat er goed aan is:

Michiel de Ruyter is een meeslepende actiefilm waarin over het algemeen goed geacteerd wordt. Wat dat laatste betreft verdienen Lammers, Atsma, Charles Dance (bekend uit Game Of Thrones) als de smeerlappige Engelse koning Charles ll en nieuwkomer Sanne Langelaar als ravissante vrouw van De Ruyter een eervolle vermelding.

Wat er niet goed aan is:

Er zijn historische details verdraaid of gewoon weggelaten. De bombastische muziek die maar blijft aanzwellen om sleutelscènes nog eens extra dik in de verf te zetten, is om op te schieten.

Eindoordeel:

3 van de 5 ballen

Lees ook: Interview met Frank Lammers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Menselijke zeeheld in boeiend epos
Sluiten