Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 9 jan 2015
Leestijd: 3 minuten

Jojanneke zou alle prostituees wel willen redden

Zo onschuldig als de titel klinkt, zo heftig zijn de bevindingen van de voormalig PowNews-verslaggeefster Jojanneke van den Berge in haar EO-documentairereeks Jojanneke in de prostitutie (vanaf dinsdagavond).

Al in haar studententijd in Utrecht raakt Jojanneke van den Berge (34) geïntrigeerd door de wereld van prostituees. Ze kent jongens die wel eens een prostituee bezoeken, en de neerbuigende manier waarop zij over die dames spreken maken dat Van den Berge op onderzoek uit wil gaan.

Gezakt

Ze doet dat dan voor haar studie internationale ontwikkeling , maar het onderwerp zakt wat op het prioriteitenlijstje als ze als verslaggever aan het werk gaat voor PowNews en later als presentatrice van De Grote Improvisatieshow bij RTL 4. In die tijd laat ze in interviews wel eens vallen graag een documentaire te willen maken over prostitutie. Mensen bij de EO merken dit op, bellen Van den Berge en besluiten samen met haar een inhoudelijke docu-serie over prostitutie te gaan maken.

Lees ook: nieuw tv-aanbod NPO.

„Ik stond er zelf ook wel van te kijken dat het de EO was met wie ik voor deze documentaire in zee ben gegaan”, zegt de tv-maakster. „Ik ben zelf niet religieus, maar daar gaat het ook helemaal niet over in deze serie. We vonden elkaar in dit onderwerp."

Oudste beroep

Dat onderwerp is prostitutie in Nederland en heeft geleid tot vier afleveringen van 45 minuten, waarin steeds een ander aspect uit ’het oudste beroep ter wereld’ centraal staat. In aflevering een stelt ze bijvoorbeeld de vraag: Is prostitutie een normaal beroep of niet?

„Ik denk dat we van de prostitutie in Nederland een volledig beeld hebben kunnen geven. En dat daarin dus een heleboel dingen niet goed geregeld zijn. Als je alleen al kijkt naar de banken die geen zakelijke rekening willen geven aan vrouwen die in prostitutie werken. Of dat iemand legaal pooier mag zijn en vrouwen mag ronselen via internetadvertenties. En dat 14 jaar na de legalisering van het beroep."

Lees ook: Jojanneke bevallen van een dochter.

Van den Berge en haar team spraken met zo’n veertig vrouwen. En hoewel ze veel van de geschoten beelden inmiddels al heel vaak voorbij heeft zien komen, blijven sommigen raken. „In een hotel heb ik een interview gehouden met een meisje van 22 jaar, Jennifer. Zij werkt al vanaf haar 18e als prostituee, ze drinkt twee of drie flessen wijn per dag om haar problemen te vergeten. Als ik dan weer in haar ogen kijk, dan heb ik het heel moeilijk. Ik wil haar zo graag helpen, maar dat kan vaak niet. Ze kunnen niet zomaar stoppen."

Geen illusie

Het liefst zou Jojanneke alle vrouwen in de docu willen helpen om uit het wereldje te stappen. Dat kan ze niet zelf, en dus hoopt Van den Berge dat haar serie de kijkers en de politiek wakker zal schudden.

„Ik heb niet de illusie dat met een documentaireserie alle problemen verholpen zijn, maar ik hoop wel dat ik de vrouwen hiermee help als groep. Ze vinden het belangrijk dat dit verhaal verteld wordt. Het is nog altijd lastig om kritiek te uiten op het prostitutiebeleid in Nederland, als straks maar duidelijk is dat het echt niet allemaal gezellig tante Sjaan uit de Jordaan met het rooie lampie op de Wallen is. Want zo zit het niet. Het wordt tijd dat we met z’ allen beseffen dat wegkijken van deze vaak in mensenhandel uitmondende business anno 2015 écht niet meer kan."

Jojanneke in de prostitutie, vanaf dinsdagavond om 21.50 uur op NPO 3.

Niet iedereen is blij met het programma van Jojanneke. Zie het filmpje hieronder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jojanneke zou alle prostituees wel willen redden
Sluiten