Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 4 jan 2015
Leestijd: 3 minuten

Goochelen: Trukendoos op tv gaat open

Er werd al veel gegoocheld op televisie, maar komend jaar wordt het allemaal nog veel ’betoverender’ nu meerdere zenders inzetten op programma’s met illusionisten. De AVROTROS trapt maandagavond af met Mindf*ck.

Ze hebben wat met ’mindfucks’ bij de AVROTROS. Want na de ultieme mindfuck die Wie is de Mol? ook wel wordt genoemd, begint de omroep vanavond met een programma dat ze simpelweg de naam Mindf*ck hebben meegegeven. In populairwetenschappelijke illusieprogramma zien we de jonge illustionist Victor Mids met beïnvloeding van het onderbewuste wekelijks zijn best doen de kijker af te laten stappen van dat waar hij tot voor kort het meeste vertrouwen in had: zichzelf.

Lees ook: Hans Klok krijgt kick van Houdini-act boven Amstel

Mids studeerde trouwens voor arts en heeft dat diploma ook op zak. Een dokter die de boel in de maling neemt, lijkt misschien een weinig betrouwbare combinatie, maar wellicht is het een geruststellende gedachte dat illusionist Mids in het dagelijks leven niet werkzaam is als medicus. „Ik werk niet als arts. Ik gebruik vooral de kennis die ik tijdens mijn studie heb opgedaan bij mijn illusies. Ik weet bijvoorbeeld hoe de hersenen werken, hoe zintuigen werken en hoe perceptie werkt. Dat gooi ik in een magische blender met mijn illusies en daar heb je wat ik doe.”

Verklappen

In Mindf*ck legt Mids soms uit hoe het brein werkt, maar trucs verklappen doet hij niet. „Nee, ik ben geen Goochelaars ontmaskerd. Het is meer dat ik inzicht bied in hoe de hersenen werken als ik zonder dat iemand het gezien heeft een speelkaart van a naar b verplaatst heb. Het wordt ook weer geen college, maar ik leer de kijker wel iets.”

Golf van shows

Magie is natuurlijk van alle tijden, maar toch lijkt de AVROTROS met het goochelprogramma van Mids mee te liften met een trend die momenteel gaande is in televisieland: een golf van magieshows gaat namelijk over ons land. In de kinderprogrammering was het afgelopen seizoen Streetmagic met Rob en Miel en de Magische Winkel waar we naar konden kijken. En RTL’s Telekids is momenteel ook op zoek naar tovertalentjes. Die kunnen ze goed gebruiken het nieuwe programma De Wonder School.

Voor volwassenen zijn op Discovery Channel al enige tijd de kunsten van Dynamo: Magician Impossible Discovery te zien en ook de trucs van straatillusionist Troy blijven op die zender niet onopgemerkt. SBS6 komt in het voorjaar met de nieuwe show It’s a kind of Magic, waarin mensen verrast worden door de trucs van een van ’s lands beste goochelaars Steve Carlin. En het wachten is tot Rotterdammer Christiaan Farla een eigen programma krijgt. In Duitsland bereikte hij de finale van Das Supertalent en hij gaf daarna al te kennen te staat te trappelen om een programma op de Nederlandse tv te krijgen.

Keuze

Dat goochelen een hot item is en voorlopig ook zal blijven had Victor Mids van Mindf*ck op tijd in de gaten. Want hoewel het een moeilijke keuze was om zijn doktersdiploma aan de wilgen de hangen en fulltime illusionist te worden, is hij blij dat hij die stap gezet heeft. „Het is de beste keuze die ik ooit heb kunnen maken.”

Mindf*ck, vanaf maandag om 21.25 uur op NPO 3.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Goochelen: Trukendoos op tv gaat open
Sluiten