Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 21 jan 2015 / 15:31 uur

EO’s Habbibabbi-Sandra: Ik schaam me dood

De uitspraken van de 50-jarige thuishulp Sandra deden in de eerste aflevering van het nieuwe EO-programma Rot op naar je eigen land dinsdag nogal wat stof opwaaien. In Metro blikt ze terug op de eerste aflevering.

In de aflevering zei je over het vluchtelingenprobleem: alle vluchtelingen naar een eiland, koepel eroverheen, slot erop, sleutel weggooien en nooit meer naar omkijken. Hoe kijk je daar zelf op terug?

„Ik schaam me dood. Na alles wat ik nu geleerd heb denk ik: Jezus Sandra, had het niet wat genuanceerder gekund? Absoluut. Maar, ik heb geen spijt. Want daar heb je niks aan."

LEES OOK: Geen kijkcijfer Top10 voor Rot op naar je eigen land

Waarom deed je mee aan het programma?

„Ik ben een zwart-wit-mens en ik wilde graag grijs worden. Ik wilde graag een andere mening krijgen dan die ik had. Ik was echt in de veronderstelling dat de vluchtelingen mijn belastingcenten opvraten. Dat dat maar gewoon binnenkomt op Schiphol en dat er dan gezegd wordt van: daar is de woningbouw, daar de sociale dienst. Ik ben daar van teruggekomen."

Heb je het idee dat je in het programma richting een bepaalde mening bent gestuurd?

„Nee. In mijn visie ben ik niet gestuurd door het programma. Ik heb mijn eigen koers kunnen varen en mezelf kunnen zijn. Ze zijn juist heel beschermend geweest naar ons toe."

LEES OOK: Dennis van der Geest heel trots op EO-show

Waarom ben je voornamelijk van gedachten veranderd?

„Het is hard als je je eigen land moet ontvluchten. Zeker als je weinig tot geen geld hebt. Je gaat over land, over water: je leven is constant in gevaar. Het staat lijrecht tegenover wat ik dacht. Ik dacht dat het allemaal lekker luxe was in zo’n opvang in Nederland, maar verre van dat. Het zijn ontberingen. Wanneer mag je eten? Wanneer kan ik douchen? overleef ik het allemaal wel? Dat hield me bezig."

Heb je nu een andere oplossing voor het asielprobleem?

Ja, zet de grenzen deels open. Laat alleen de schrijnende gevallen binnen. Ik vind dat vluchtelingen tijdelijk zouden moeten worden opgevangen. Houd ze hier tot het rustig is het eigen land en stuur ze dan terug.

Was er echt zo’n reis voor nodig om tot deze mening te komen?

Ja, ik zou het iedereen aanraden. Er zijn natuurlijk geen reisbureaus die zo’n reis aanbieden, maar dat zou helemaal geen gek idee zijn.

Sandra | Rot op naar je eigen land from Dit is de Dag on Vimeo.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
EO’s Habbibabbi-Sandra: Ik schaam me dood
Sluiten