Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 14 jan 2015
Leestijd: 3 minuten

‘Die clubliefde voor Ajax, die is er niet meer’

Raoul Heertje, Viggo Waas en Peter Heerschop, drie voetbalminnende cabaretiers, willen met hun nieuwe programma De Hollandse School terug naar de tijd dat voetbal geen product, maar een spel was.

Een gezellige kantinejuf die iedereen bij naam kent en jonge F-jes die voor het oog van het publiek uitgroeien tot de sterren van de club. Het is een beeld van vervlogen tijden, want bij de meeste grote clubs draait het nog maar om een ding: geld. In het nieuwe RTL 7-programma De Hollandse School richten de drie daarom een eigen club op, eentje die volgens het drietal de sfeer ademt van vroeger.

Ajax

„Wat ik mis van vroeger is de binding met de club”, zegt Viggo Waas. „Van mijn 8e tot mijn 24ste speelde ik bij Ajax en ik heb heel veel aan die club gehad. Ik was er echt verliefd op. Die clubliefde, die is weg. Als ik nu binnenkom is het er zakelijk, het draait allemaal om geld. Een hamburgertje kost er 4,50! Jonge spelers van nu gaan ook makkelijk weg als hen een goed aanbod wordt gedaan, want die binding met de club zoals ik die kende, is er niet meer.”

Cruijff

In De Hollandse School: Voetbalclub in Oprichting, zoals het programma volmondig heet, onderzoeken Waas, Heerschop en Heertje een thema dat hen helpt met het behalen van hun doel: het oprichten van een eigen nieuwe ’oude’ club. Ze praten daarvoor met vaderlandse voetbalcoryfeeën zoals Johan Cruijff en Guus Hiddink, en merkten dat er ook onder deze mensen draagvlak is voor hun ideeen.

Heertje: „Als ik merk hoe mensen uit de voetballerij op ons reageren, overigens veel serieuzer dan ik ooit had gedacht, dan denk ik: hier zit echt wat. Zelfs de groten zeggen: de kantinejuf is de basis van je club. Ik denk dan ook niet dat het te laat is om te veranderen, maar dan moeten de clubs wel bij nul beginnen.”

Spelletje

Tussen de serieuze gesprekken met trainers, spelers en andere kenners door, spelen de mannen – uiteraard – sketches. Want een beetje humor, dan mag ook wel in de voetballerij, zo vindt Heerschop. „Er wordt veel te serieus over voetbal gepraat op tv. Absoluut. Ik begrijp het wel, want voetbal is een belangrijk product. De belangen zijn groot en dus doe je alsof het over iets heel belangrijks gaat, anders is het het geld niet waard. Maar het is natuurlijk gewoon een spelletje.”

Draagvlak

Mocht DHS er ooit echt komen, dan gaan sowieso de interviews die spelers na afloop van een wedstrijd aan de pers geven op de schop. „Je kunt voetballers net zo goed aan begin van seizoen al die interviews vast in laten spreken, want dan hoor je precies hetzelfde als wanneer je ze het na de wedstrijd laat doen. Ook al hebben ze er vijf gescoord, ze zeggen altijd dat het een prestatie van het team is. Ze hebben het anderen zien doen en doen dat na”, aldus Heerschop. „Dat gaan wij met Hollandse School anders doen. Al hebben we nu nog niet echt een team…”

De Hollandse School is vanaf maandag 19 januari om 22.00 uur te zien op RTL 7

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Die clubliefde voor Ajax, die is er niet meer’
Sluiten