Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 9 jan 2015

Deelnemers asielzoekersprogramma EO opgepakt

De zes deelnemers aan het nieuwe EO-programma Rot op naar je eigen land zijn tijdens de opnames van het programma opgepakt toen zij zonder paspoort een Servische grens wilden oversteken. Dat maakte de EO vrijdag bekend tijdens de presentatie van het door oud-judoka Dennis van der Geest gepresenteerde programma.

Reis

In ‘Rot op naar je eigen land’ reist een groep mensen met een sterke mening over het fenomeen asielzoekers van Nederland naar Jordanië om zo te zien wat een asielzoeker zoal meemaakt voordat ze in Nederland aankomen.

PVV

Vooraf deed het programma nogal wat stof opwaaien omdat de indruk ontstond dat de EO alleen met aanhangers van de PVV zou afreizen en hen zou willen bekeren. Er werden zelfs Kamervragen gesteld. Kamerlid Bosma wilde van staatssecretaris Dekker weten of er ook een programma zou komen om PvdA’ers op andere gedachten te brengen.

Onbekend

Tijdens de persviewing van het programma werd duidelijk dat er niet alleen PVV-stemmers op reis gaan in het programma van oud-judoka Dennis van der Geest. Eén van de zes is met haar tatoeages van de handtekening van Geert Wilders en het PVV-logo duidelijk een sympathisant van die partij. De andere deelnemers zijn onder meer een ideologische studente Nederlands, een ‘kapitalist’, een huisvrouw en een werkloze heftruckchauffeur. Op welke partij zij stemmen is niet bekend.

Open zenuw

Met het programma raakt de EO naar eigen zeggen een ‘open zenuw’ in de samenleving. Dat zei eindredacteur Jacomien Nijhof vrijdag tijdens de presentatie. De reis heeft in totaal 18 dagen geduurd, waarbij de deelnemers via onder meer reizen in de laadruimte van een vrachtauto en op een kleine boot. De EO noemt het ‘dapper’ dat de zes deze reis hebben aangedurfd omdat ze bij aankomst op Schiphol geen idee hadden waar ze heen zouden gaan en hoe.

Remake

‘Rot op naar je eigen land’ is een Nederlandse remake van het succesvolle Australische format ‘Go back to where you came from’. Deze serie werd eerder met de prestigieuze Rose D’or bekroond. Het programma is vanaf dinsdag 20 januari te zien op NPO 2.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Deelnemers asielzoekersprogramma EO opgepakt
Sluiten