Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 6 jan 2015 / 13:10 uur

De tien films van 2015

Wat zijn de films waar Metro het meest benieuwd naar is in de eerste helft van het nieuwe jaar?

Michiel de Ruyter

Regie: Roel Reiné
Met: Frank Lammers, Lieke van Lexmond en Barry Atsma
Release: 29 januari

Na Nova Zembla en Kenau opnieuw een historische Nederlandse film, over de Vlissingse zeeheld Michiel de Ruyter dit keer. De Ruyter, volgens hoofdrolspeler Frank Lammers ‘de Johan Cruijff van de zeventiende eeuw’, hakt de veel sterker geachte Engelse vloot in de pan en gaat ten onder tijdens een onmogelijke missie. De trailer ziet er alvast zeer veelbelovend uit.

Fifty Shades Of Grey

Regie: Sam Taylor-Johnson
Met: Dakota Johnson, Jamie Dornan en Jennifer Ehle
Release: 12 februari

Verfilming van de veelbesproken, erotische bestseller van E.L. James over een aantrekkelijke studente die een sadomasochistische relatie begint met ene Mr. Grey. Op basis van de trailer zijn wij een beetje bang dat Hollywood – preuts als het is – de expliciete sm-scènes in het boek – en daar zijn er heel veel van – fanatiek links heeft laten liggen…

Onder Het Hart

Regie: Nicole van Kilsdonk
Met: Kim van Kooten, Koen de Graeve en Frank Lammers
Release: 15 januari

Prachtig geacteerd naar de keel grijpend drama over een mooie 37-jarige vrouw (Kim van Kooten) die dolverliefd wordt op een huisarts (de Belgische acteur Koen de Graeve) met twee tienerdochters en een – nog niet zo lang – ex-vrouw (Lies Visschedijk). Wanneer het noodlot toeslaat, valt de toekomst in duigen.

American Sniper

Regie: Clint Eastwood
Met: Bradley Cooper, Sienna Miller en Luke Grimes
Release: 5 maart

Bradley Cooper kweekte er dertig kilo aan spiermassa bij om sluipschutter Chris Kyle te portretteren, de Navy SEAL op wiens autobiografie deze film van de 84-jarige (!) Eastwood is gebaseerd. Als we de Amerikaanse filmsites mogen geloven, speelt Cooper de sterren van de hemel. Triestig ‘detail’: Kyle werd in 2013 door een andere Irak-veteraan doodgeschoten op een schietbaan in Texas.

A Most Violent Year

Regie: J.C. Chandor
Met: Oscar Isaac, Jessica Chastain en Alessandro Nivola
Release: 12 februari

Over een immigrant die in New York de American dream probeert waar te maken maar eerst moet afrekenen met corruptie en intimidatie. De verwachtingen voor deze film zijn hoogespannen; regisseur J.C Chandor verblijdde ons immers de afgelopen jaren met twee waanzinnig sterke films: het financiële crisisdrama Margin Call en zeilthriller All Is Lost.

Kidnapping Freddy Heineken

Regie: Daniel Alfredson
Met: Anthony Hopkins, Sam Worthington en Jim Sturgess
Release: 26 maart

Benieuwd wat de Amerikanen, en met name Hopkins als Heineken, hebben gemaakt van de verfilming van het verhaal van Peter R. de Vries over Neerlands bekendste ontvoering. Kidnappers worden gespeeld door Sam Worthington (Holleeder), Jim Sturgess (Van Hout), Ryan Kwanten (Boellaard) en – geloof het of niet – ex-GTST’er Mark van Eeuwen (Meijer).

https://www.youtube.com/watch?v=MmrO2-T2X5Y

Birdman

Regie: Alejandro González Iñárritu
Met: Michael Keaton, Zach Galifianakis en Emma Stone
Release: 22 januari

Oscarfavoriet waarin Michael Keaton een uitgerangeerde acteur speelt die ooit een iconische superheld speelde. Hij probeert via een serieus theaterstuk op Broadway zijn oude status te heroveren. Schijnt een fenomenale rol te zijn van Keaton, die – hoezo parrallel? – wat was afgezakt richting vergetelheid na zijn rol van Batman twintig jaar geleden.

Mad Max: Fury Road

Regie: George Miller
Met: Tom Hardy, Charlize Theron en Nicholas Hoult
Release: 14 mei

Als iemand de meer dan coole vertolkingen van Mel Gibson in de drie Mad Max-films uit de jaren tachtig kan evenaren is het wel de stoere Brit Tom Hardy. George Miller doet opnieuw de regie in een film waarvan de trailer ons één lange achtervolging door een woestijnlandschap belooft. Ook de altijd prachtige Charlize Theron en – dochter van – Zoë Kravitz doen mee.

The Gunman

Regie: Pierre Morel
Met: Idris Elba, Sean Penn en Javier Bardem
Release: 12 maart

Idris Elba, Sean Penn, Javier Bardem, Ray Winstone… – een verzameling betere boevenkoppen kun je niet bijelkaar verzinnen. Bovendien geproduceerd door dezelfde man, Joel Silver, die ook The Matrix produceerde. Waar het over gaat – over een spion die wordt opgejaard omdat de organisatie waar hij voor werkte zich tegen hem keert – is dan eigenlijk niet belangrijk meer.

Bloed, Zweet en Tranen

Regie: Diederick Koopal
Met: Martijn Fischer, Hadewych Minis en Matheu Hinzen
Release: 12 maart

Succesvol reclameman Koopal, die twee jaar terug succesvol als filmregisseur debuteerde met De Marathon (350.000 bioscoopkaartjes verkocht), heeft nu een film over het leven van Hazes gemaakt. De volkszanger wordt gespeeld door Martijn Fischer, die die rol ook met verve speelde in de ook al zo succesvolle musical Hij Gelooft In Mij. Benieuwd of al dat succes weer nieuw succes oplevert.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De tien films van 2015
Sluiten