Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 7 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Ali B: Ik voel me vrijer dan ooit

Van een nieuw album is voorlopig geen sprake en toch maakt Ali B meer muziek dan ooit tevoren. Thuis, in het theater en vanaf woensdag weer op tv in Ali B Op Volle Toeren. Met de start van een nieuwe reeks van het programma kan de presentator gegarandeerd weer acht nieuwe liedjes aan zijn oeuvre toevoegen, want ook in het vierde seizoen van het AVROTROS-programma steekt de 33-jarige artiest weer oude hits in een nieuw jasje.

Oldies

Onder meer Frank Boeijen, Anita Meijer en Maribelle geven dit keer hun grootste hits uit handen zodat jonge rappers ermee aan de haal kunnen gaan. Aan de hand van de presentator bellen onder meer Wudstik, Jiggy Dje en Rico deze reeks aan bij de ’oldies’. Ook voor Ali B is het op dat moment een verrassing wie er open doet. „Van Rick de Leeuw en Heddy Lester had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord. Maar als ik dan de liedjes hoor, zoals De Malle Molen van Heddy Lester, dan denk ik ’Oh jaa’! Maar het blijft ongemakkelijk.”

Muziek

Een stuk minder ongemakkelijk voelt Ali B zich als het gaat om zijn eigen muziek. Daar maakt hij tegenwoordig namelijk meer van dan ooit. „Ik schrijf heel veel liedjes. Veel daarvan gebruik ik in het theater en andere komen voort uit de programma’s die ik maak. Na Ali B en de muziekkaravaan waren er onlangs weer 8 liedjes en zo ben ik het hele jaar bezig en druppelen de liedjes binnen. Of er een nieuwe plaat in de planning zit? Zeker. Hoewel, het is wel de bedoeling, maar het zit nog niet in de planning. En ik weet ook niet of ik het wel in die vorm van een plaat wil doen.”

Plaat

Een plaat maken is voor de altijd bezige rapper tegenwoordig een keuze en geen vereiste om het hoofd boven water te houden. En dat geeft rust, zegt hij. „Ik voel me vrijer dan ooit in het maken van muziek. Ik zit niet vast in een plaat, promotie of tours. Het is tegenwoordig gewoon weer muziek maken zoals ik ooit begonnen ben. De meeste artiesten moeten een plaat maken om boekingen te genereren. Ik heb dat niet meer. Ik sta 155 keer per jaar in het theater, heb daarnaast zo’n 100 muziekoptredens en nog mijn programma’s.”

Vet

De muziek die hij maakt vindt de mediapersoonlijkheid zelf beter dan ooit. „Het is mijn beste muziek. Ik denk dan ook wel dat áls ik het uitbreng, dat het dan heel goed ontvangen wordt. Giel Beelen was laatst bij me in de studio en hij vond het ook heel vet wat ik aan het maken ben. Dat vind ik voor nu eigenlijk al genoeg: de wetenschap dat er mensen zijn die het vet vinden wat ik maak.”

Ali B op Volle Toeren, vanaf woensdag om 21.15 uur op NPO 3

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ali B: Ik voel me vrijer dan ooit
Sluiten