Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 22 jan 2015
Leestijd: 7 minuten

Acteurs maakten als vrienden feest van film Homies

Vier acteurs uit de vermakelijke ‘harde comedy’ Homies over een eigen vriendengroep in de film, hun rol, hun favoriete scene en de jonge regisseur Jon Karthaus (29) die voor het eerst van filmscript tot regie zelf regelde. Homies is vanaf donderdag 22 januari te zien.

Lees ook: Homies hebben plots 22 kilo coke… Wat zou jij doen?

Robert de Hoog (26)

Timo, beetje een loser die wat van zijn leven wil maken, alles hopeloos ziet mislukken en zijn ex-Sophie wil terugwinnen.

Vrienden:

,,Jon de regisseur is een van mijn beste vrienden. Ik was bij hem vanaf de eerste letter die hij voor het script schreef en wist dat hij het mijn zijn vrienden wilde maken. Dat het zo snel gemaakt mocht worden, dat hadden we een jaar geleden nooit gedacht. Gelukkig kon onze vriendengroep tijd vrijmaken, daar hebben we ons best voor gedaan. Zo werd het een fantastische club met lachen en gek doen. Je moet oppassen dat je de focus dan niet verliest, maar we hebben ons steeds gerealiseerd dat we werkten aan een film voor honderd zalen. We hebben nooit een dag verkloot."

Rol:

,,Hij weet wel wat hij wil, maar er komt gewoon niet zo veel van terecht. Hij heeft een goed hart, maar is lui en daardoor blijft alles hangen. Zijn vriendin confronteerde hem daarmee en toen stond hij wel even met beide benen op de grond. Timo vindt het niet zo erg en verkloot niet zijn hele leven. Hij zoekt, is jong, verliefd en de maatschappij verwacht van hem nog niet alles. Ik ken dat wel. Ik had vroeger ook allerlei plannen, maar je moet wel iets doen."

De scene:

,,De leukste opnames vond ik de scenes met de vier homies in hun huis, daarbij hebben we echt lol gehad. In ons privéleven hebben we daardoor en hechte band gekregen. Maar ook de scenes met Turkse maffiagangs vond ik gaaf, vanwege de absurdheid. Homies is daarmee een vermakelijke film geworden, leuk toch? Ik ga heus ook naar arthousefilms, maar als ik dan de bios uit kom wil ik regelmatig voor de tram springen."

De regisseur:

,,Vorig jaar om deze tijd wist hij amper wat hij zou gaan doen, nu heeft hij gewoon een fucking speelfilm. Hij schreef, had twee maanden later geld geregeld en stond drie maanden later te draaien. Hoe knap is dat? Dat is wel typisch Jon, keihard werken voor alles en niet rusten voor het doel bereikt is. Deze film is helemaal Jon, van niks tot hier door hem opgebouwd. Ik hoop dat we meer gaan doen. Nederland vindt een snel gemaakte film van eigen bodem, zonder overheidsgeld, volgens mij fijn. Je ziet jonge acteurs en merkt dat er jonge makers zijn. We hebben weer een nieuw soort film, met en voor een nieuwe generatie volgens mij."

De making of Homies met Robert de Hoog:

Charlie-Chan Dagelet (28)

Droommeisje Sophie, dame met energie en een plan, ex van Timo en gevallen voor de verkeerde charmes van een dj:

Vrienden:

,,Het was heerlijk om te spelen met leeftijdsgenoten, waarvan ik er een aantal ook nog eens heel lang ken. Manuel was vroeger mijn buurjongen, Géza ken ik sinds ik een kleuter ben, Kiki van Deursen was mijn vriendinnetje op de Toneelschool, met de cameraman zat ik op de basisschool… ga zo maar door."

Rol:

,,Een meisje met een doel voor ogen. Voor haar 30e wil ze ditenditenditenditendit bereikt hebben. Maar ja, plannen is lastig. De liefde en passie blijkt een stuk belangrijker dan het allemaal maar hebben, maar een stuk minder gelukkig zijn."

De scene:

,,Het allerleukste duurt in de film maar heel kort, dat zijn de flashbackscenes met Robert (Timo). We moesten op de Amstel in het water springen en we mochten van Jon (regisseur Karthaus) gewoon lol hebben. Het was lachen en zeer relaxed."

De regisseur:

,,Hij heeft een droom laten uitkomen die hij eerder nooit durfde te realiseren. Toen werd er gezegd: ‘doe het nou maar gewoon’ en is hij gaan schrijven. Zijn droom is gelukt. Toen ik het script las herkende ik de vriendengroep en de taal ervan. Jons film is heel vlot en eigen geworden. Ik waardeer zijn humor ook. Dat je elkaar in een vriendengroep helemaal opfuckt, maar er uiteindelijk niets gebeurt. "

De making of Homies met Charlie-Chan Dagelet:

Manuel Broekman (28)

Sebas, een laconiek feestbeest met de goeie looks. Handelt zonder opleiding in nutteloze gadgets en roept standaard ‘Gaan we regelen!’ (daar blijft het bij).

Vrienden:

,,Gijs en Tibor die elkaar goed kennen, was ik wel eens tegenkomen, maar Robert ken ik zelf heel goed. We merkten bij het repetitieproces al snel dat we een goede chemie hadden met z’n vieren. Dat is mooi meegenomen als je huisgenoten moet spelen. Er ontstond een leuke combinatie van focus en vrijheid op de set. Iedereen liep er rond met een yes!-gevoel. Ondertussen voelde het bijna alsof we echt coke moesten verkopen en we samen een serieus probleem hadden."

Rol:

,,Een lul? Ja, dat is Sebas natuurlijk wel, een type ‘we zien wel waar we landen’. Maar het is ook een type dat, naarmate de film vordert, hij steeds meer de verantwoordelijkheid neemt. Dan gaat het om leven en dood. In het begin mag hij niets oplossen en laten zijn homies ook niets door hem doen. Op een gegeven moment neemt hij de juiste beslissingen, maar eerder kan hij het wel maar weet hij dat nog niet. Sebas is een flierefluiter, maar ook wel eenzaam. Hij doet zijn best en is het type dat een week later hoort dat hij een meisje zwanger heeft gemaakt."

De scene:

,,Alles wat er gebeurt in de totaal absurde wereld die de homies niet kennen. Met geweld, rare taal van maffialeden, een lilliputter… Mensen uit hun comfortzone in een gekke wereld neerzetten, dat vind ik erg geestig. "

De regisseur:

,,Ik vind dat Jon er een originele komische film van heeft gemaakt. Als acteur was het fijn werken. Je kunt bij hem dingen aangeven en zaken uitzoeken. Ik ben van Homies gaan houden en hoop en denk dat mensen zich met de film prima zullen vermaken."

De making of Homies met Manuel Broekman:

Tibor Lukács (37)

Ex-militair Mark, met een woordenboek waarin het woord angst niet te vinden is. Heeft naar eigen zeggen alle plekken op aarde gezien. Wil eigenlijk sportles geven aan modellen in het Vondelpark.

Vrienden:

,,Met Gijs Naber heb ik op Toneelschool Maastricht gezeten en sinds die tijd zijn we beste vrienden. Met hem spelen vond ik natuurlijk leuk en regisseur Jon kende ik een beetje. De hele crew was jong en dat zorgde voor een prettige energie. Iedereen, van de runner tot de producent, wilde er helemaal voor gaan. Dat is fijn werken, kan ik je zeggen."

Rol:

,,Je weet in de film lange tijd niet of hij nou wel of niet van alles heeft meegemaakt. Duidelijk is wel dat je een jongen ziet die in het nu en heel concreet handelt en niet nadenkt over de gevolgen. Hij zet in elk geval de eerste stap, in tegenstelling tot zijn homies. Als hij in de poep trapt veegt hij het af en gaat ie weer verder. Mooi is dat Mark trouw is in de vriendschap."

De scene:

,,Een scene waarop ik met Gijs Naber verstopt sta op het balkon en we aan een deurwaarder moeten uitleggen waarom we daar staan. We leggen dan uit dan we naar een naakte buurman kijken… Die scene hebben we samen geknutseld en dat met een vriend mogen doen is mooi."

De regisseur:

,,Binnen een jaar is het hem gelukt, hoe stoer is dat? Ik las het script in bed en moest vaak hardop lachen. Mijn vrouw (Hadewych Minis, red.) vroeg zich af wat er aan de hand was… Maar ja, hoe houd je het ook grappig in de film? Dat is best lastig, maar heel goed gelukt. Blijkbaar ook bij het publiek, want we hebben al een voorstelling met publiek bijgewoond. De mensen lachten op dezelfde momenten als ik in mijn bed."

De making of Homies met Tibor Lukács:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Acteurs maakten als vrienden feest van film Homies
Sluiten