Dossier

'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat

Een kleurrijke verschijning voor station Amsterdam Centraal. De 20-jarige Karlijn Brinkman vormt in haar jaren negentig-jack en vrolijke uitstraling een contrast met het grijze, druilerige weer.

De liefde, daar wil ze het tijdens het schuilen voor de regen best over hebben. Zeker nu ze zelf een rol speelt in een modern liefdessprookje.

We gaan terug naar drie weken geleden, toen de zon nog scheen en Karlijn dansend de dagen op Lowlands doorbracht. ,,Ik complimenteerde een jongen met zijn overhemd. Niet eens als versiertruc, het was gewoon een gemeend compliment. Maar toen hadden we zo’n leuk gesprek. De hele avond hebben we samen doorgebracht.’’

Nadat Bart (of ‘Bardt’, zoals Karlijn hem liever noemt) haar die nacht naar de tent bracht kreeg ze een appje: ‘Ik wil je morgen graag weer zien, maar als je even alleen wilt fladderen is dat ook oké’.

Karlijn lacht: ,,Maar ik wilde helemaal niet alleen fladderen!’’ Alle festivaldagen brachten ze met z’n tweeën door. Vooral zijn humor en energieke karakter vallen bij Karlijn in de smaak. ,,Elke avond is een avontuur met hem. Hij is iemand die continu plannetjes smeedt, leuke, gekke dingen wil doen.’’

Nu, een kleine maand later na Lowlands, zijn Karlijn en Bardt al heel wat lasagnes, goeie gesprekken en mooie momenten verder. ,,Een tijdje geleden stelde hij me een vraag. Hij vroeg: ‘als ik een liedje zou zijn, ben ik dan een live-opname of een studio-opname?’ Ik zei dat ik erover zou nadenken, maar inmiddels weet ik het antwoord. Hij is een live-opname. Omdat hij echt is, niet gemaakt. Ik zou nog heel lang naar hem willen luisteren.’’

Fabian: 'Als ik aan hem denk, voel ik dat ik hem mis'

‘Ik waardeer zijn eerlijkheid en open karakter’

Het is een spannende dag voor de 21-jarige Fabian van Gellekom. Nog een paar uurtjes wachten en dan kan hij zijn vriend Sam, uit Birmingham, in zijn armen sluiten. Dit keer niet alleen voor het maandelijkse weerzien, maar misschien wel voor langere tijd. Sam ziet namelijk een toekomst voor zichzelf in Nederland en gaat tijdens zijn verblijf daarom op zoek naar een baan. Met een beetje geluk kan het stel binnenkort, na een lat-relatie van drie jaar, eindelijk gaan samenwonen.

Een mooie gedachte, vindt Fabian. ,,Als ik aan hem denk, dan voel ik dat ik hem mis. Zeker omdat ik zelf net twee maanden op reis ben geweest en ik hem daardoor nog minder heb kunnen zien.’’

De vonk sloeg drie jaar geleden over toen Fabian voor zijn studie een half jaar in Birmingham verbleef. Op de universiteit liep hij Sam tegen het lijf; een rustige jongen met serieuze ambities, die een grapje op z’n tijd wel kan waarderen.

In eerste instantie was Sam niet zo happig op Fabian’s voorstel voor een date, maar na drie á vier afspraakjes zag ook Sam in dat Fabian een absolute ‘catch’ is.

Ondanks de worstelingen en het gemis van een relatie op lange afstand, is het stel nog steeds gelukkig. ,,Sam is een liefdevol en zorgzaam persoon. Ik waardeer zijn eerlijkheid en open karakter.’’

Of hij misschien wat tegen Sam wil zeggen, in Metro? Fabian lacht. ,,Oké, maar alleen als het in het Engels wordt geschreven zodat hij het kan lezen.’’ Vooruit: ,,I am really looking forward to living together.’’

Almaz: 'Het voelt goed met Thomas'

‘Nog elke dag verliefd op Thomas’

,,Thomas, ik hou superveel van je en elke dag ben ik weer verliefd.’’ De 19-jarige Almaz uit Heemstede zegt het met pretogen op station Amsterdam Centraal. Een liefdesverklaring in Metro, dat lijkt haar een mooie verrassing voor haar vriend.

Almaz en Thomas zijn nu drie-en-een-half jaar samen. Een ‘gevolg’ van een ontmoeting die je het best kunt beschrijven als liefde op het eerste gezicht. Almaz leerde hem kennen via vrienden van haar broertje. Een ‘ontzettend aantrekkelijke jongen’, die later nog regelmatig haar aandacht zou trekken.

Natuurlijk hield Almaz deze jongen in de gaten. Zo viel het haar op dat hij regelmatig dezelfde straat in fietste. Later bleek dat Thomas daar de sportschool bezocht, de plek waar Almaz en Thomas voor het eerst aan de praat raakten. Een leuk gesprek, waarin ze allerlei bijzondere toevalligheden ontdekten. Zo bleek Thomas op enkel één minuut van haar huis te wonen en delen hun moeders dezelfde naam.

Het gesprek was het begin van vele dates en mooie momenten. Inmiddels zoeken ze een huisje om in samen te wonen. ,,Sommige mensen vragen: hoe kan het dat jullie nog zo verliefd zijn? Ik denk dat we goed bij elkaar passen. Het voelt goed. Elke dag voelt het zelfs beter.’’

Lorenzo: 'Mijn vriendin is zorgzaam en lief'

‘Als ze lacht voel ik vlinders in mijn buik’

De 30-jarige Lorenzo straalt tijdens het gesprek over liefde. Zijn gedachten gaan direct uit naar Larah-Leh. ‘Zijn meisje’, met wie hij al drie jaar samen is. Terwijl hij wacht op zijn lift bij station Amsterdam Rai, vertelt hij hoe het ooit begonnen is.

,,We kennen elkaar via goede vrienden. Zij hebben ons aan elkaar voorgesteld. Eigenlijk hebben ze ons gekoppeld.’’

Die vriendengroep bleek daar een goed oog voor te hebben. Want Lorenzo en Larah-Leh wonen inmiddels samen en zijn nog elke dag blij met elkaar. Wat vindt hij zo leuk aan haar? Lorenzo denkt even na. Dan verschijnt er een brede lach. ,,Haar ogen en haar lach. Als ik haar aan lachen krijg, dan voel ik vlinders in mijn buik.’’ Maar het is meer dan dat, vervolgt lorenzo. ,,Ze is ook heel lief en zorgzaam. Ze let op mensen om haar heen, vindt het belangrijk dat het goed met iedereen gaat.’’

Wat Lorenzo betreft is de toekomst tussen hen twee rooskleurig. ,,Ik hoop dat we nog lang bij elkaar blijven.’’ Dan: ,,Ik ga er eigenlijk vanuit.’’

Charlotte: 'Als ik verliefd ben, voel ik me nog meer mezelf'

‘In Australië is single zijn makkelijk’

,,Samen zijn, elkaar aandacht geven, begrip tonen, leuke dingen doen.’’ Charlotte van Gellekom weet wat ze belangrijk vindt in de liefde. ,,Maar ook spanning hoor! Het moet niet saai worden.’’

De liefde, het is een thema waar Charlotte de laatste vaker bij stilstaat, nu haar vrijgezellenbestaan het tweejarige jubileum bereikt. ,,Het eerste jaar heb ik doorgebracht in Australië. Daar is het makkelijk om single te zijn. Je bent op reis, ver weg van alles, in een prachtig land. Je leert zoveel verschillende mensen kennen.’’

Maar nu de stranden en het vrije leven weer zijn ingeruild voor het Hollandse miezerweer en de dagelijkse structuur, klinkt een relatie Charlotte best goed in de oren. Hoe zij zich gedraagt als ze verliefd is? Lachend: ,,Ik weet het eigenlijk niet! Volgens mij ben ik er vrij nuchter in. Ik zit niet de hele tijd te giechelen ofzo, maar ik ben misschien wel nog meer mezelf. Gewoon tevreden met alles.’’

Charlotte heeft zich niet ingeschreven op datingapps, ze kijkt liever ‘ouderwets’ nog om zich heen, op zoek naar die ene man die haar het nog meer gevoel geeft dat ze zichzelf kan zijn. Lachend: ,,Dus als je nog een leuke weet, stuur maar door!’

Silke: 'Ik heb alles over voor Lisa'

‘Yo, luister, ik ben verliefd op je’

Moeten werken voor de liefde, de 17-jarige Silke Stigter weet wat dat betekent. Na de nodige moeite is hij samen met Lisa. Het eerste jaar waren ze nog vrienden. ,,Ik probeerde haar duidelijk te maken dat ik verliefd op haar was. We deden leuke dingen, ik kookte voor haar, ik maakte zelfs een tekening speciaal voor haar! En nog steeds had ze niet door dat ik haar leuk vond.’’

In eerste instantie was Silke vooral onder de indruk van Lisa’s uiterlijk. Naarmate hij haar beter leerde kennen ontdekte hij hoeveel ze gemeen hebben. ,,We houden allebei van reizen en delen een soort gemeenschappelijke haat voor het schoolsysteem. Het liefst gaan we samen weg om echt iets te leren in het leven.’’

Nadat Lisa blind bleek voor de zoveelste hint van Silke, wist hij dat het tijd was om actie te ondernemen. ,,Ik trok het niet meer. Op een gegeven moment heb ik mijn telefoon gepakt en haar gebeld. Ik zei: Yo, luister, doe ermee wat je wilt, maar ik ben verliefd op je.’’

Door die dappere beslissing is Lisa nog altijd in zijn leven. Gelukkig maar. ,,Ik heb alles voor haar over. Ik hou van haar.’’


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of5

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.


'Twee weken op vakantie? Handbagage is genoeg'

Inpakken hoeft echt niet zo moeilik te zijn! Wij vroegen de experts om advies. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 JUL 2018

Het inpakken van je koffer kan nog een hele uitdaging zijn. Het liefst wil je al je nieuwe zomerkleren mee, genoeg accessoires en dan moet je ook nog een keuze maken tussen je halve boekenkast. Voor je het weet ben je een dag bezig met inpakken en is je koffer alsnog veel te zwaar. Hoe pak je nou zo efficiënt mogelijk je koffer in? Metro vroeg Liesbeth Rasker en Jesper Kleynen om advies.

Hoe het dus niet moet

Op mijn 18e ging ik een maand naar Spanje, een maand klonk eeuwig, dus sleepte ik 35 kilo aan bagage met mij mee. En ja, daar betaalde ik extra voor. En nee, al die rokjes en jurkjes heb ik uiteindelijk nooit allemaal gedragen. Een paar jaar later ging ik backpacken. Keurig al mijn spullen in een backpack gepropt, maar ik had ook nog een normale handbagage rugtas en toen ik beide tassen om had, verloor ik mijn evenwicht en lag ik op de grond van het vliegveld. Goed, ik moest minder spullen meenemen. Dat lukte, maar alsnog pakte ik verkeerd in. Ik herinner mij een vierdaagse hike door de bergen van Colombia. Er was geen elektriciteit en geen stromend water. Ik had wel twee verschillende kleuren nagellak mee, twee bikini’s en een tijdschrift ingepakt, maar over een zaklamp en pleisters had ik dan weer niet nagedacht. Tijd om advies te vragen!


Likeability of5

De kunst van het vakantievieren

Echt ontspannen tijdens je vakantie? Laat je werktelefoon thuis. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

6 JUL 2018

Hard werken, nachtenlang studeren, continu op en neer reizen. En dan, ein-de-lijk vakantie. De vrije dagen waar je zo naar hebt uitgekeken staan voor de deur. Maar na die drukke periode is het soms lastig om te ontspannen. Hoe zorg je ervoor dat je na de zomer opgeladen terugkeert? Leer de ‘kunst van het vakantievieren’.

,,Naar mijn idee is er gewoon altijd wel wat te doen’’, stelt de 21-jarige Annemiek Steur uit Leiderdorp. Ze zit in de afrondende fase van haar bachelor Chinees en schrijft daarnaast fanatiek. Niks doen, zit niet in haar systeem. En dat maakt op vakantie gaan soms best lastig. ,,Een aantal jaren geleden ging ik weg met een vriendengroep. En echt élke dag kwamen zij pas rond elf uur uit bed, terwijl ik dan allang wakker was en eropuit wilde. Ik denk dan: We zijn ergens anders, er is genoeg te zien, laten we iets nuttigs doen.’’

Stilzitten


like
user_82c1b0470dbd0a2f3f1c81e465f7c869b635d95e_avatar