Dossier

Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport

Leon Verdonschot - Rico  

Met kickboksen heb ik niets. De hardheid staat me tegen, het geweld, het machogedrag – en toch las ik Rico van begin tot eind geboeid. Journalist Leon Verdonschot weet op een innemende, bijna achteloze manier dicht bij het Nederlandse kickbokssucces Rico Verhoeven te komen, en filtert zichzelf daarbij dienstbaar weg. Deels is Rico een langgerekte reportage over Verhoeven, die bedachtzaam en intelligent overkomt; deels bestaat het boek uit monologen van mensen om ‘Rico’ heen: zijn krachttrainer komt bijvoorbeeld uitgebreid aan het woord, zijn vriendin. De populariteit van kickboksen is al jaren aan het groeien, met dit frisse, inzichtelijke boek wordt eindelijk ook de stap gezet naar de landelijke bestsellerlijsten.

Michel van Egmond en Jan Hillenius – Inside

Inside paradeert alweer weken bovenaan de bestsellerlijsten en het valt te begrijpen waarom: bestsellerauteur Michel van Egmond heeft een bijzonder oog voor schrijnende, komische situaties. En hij heeft ook nog eens het vermogen om die feitelijk te noteren. Gortdroog wordt bijvoorbeeld beschreven hoe Johan Derksen voor de zoveelste keer zijn eigen programma, Humberto Tan of de RTL-redactie uitkaffert - en zich wéér niet aan de wensen van hogerhand houdt. Wilfred Genee stookt de boel subtiel verder op, René van der Gijp probeert zich afzijdig te houden en is vooral geïnteresseerd in geld. Dit is een collectief om te haten en in bepaald opzicht toch ook te koesteren. Ze doen wat ze willen, steeds weer, en ze hebben de mazzel dat Van Egmond het allemaal overtuigend optekent.

Eddy van der Ley – Bas Nijhuis. Niet zeiken, voetballen! 

Tijdens dit WK voetbal is er bijzonder veel aandacht voor scheidsrechters: werkt die veelbesproken video assistant referee nou wel of niet, welke landen worden benadeeld? Bij zulke gesprekken op tv is het altijd een kwestie van tijd voor Bas Nijhuis opduikt: een ijdele, uitgesproken scheidsrechter die de indruk wekt dat hij het liefst een eigen tv-programma zou krijgen. Misschien komt het simpelweg doordat hij een boek te verkopen heeft, uitgebracht via het welbekende Voetbal Inside-recept: veel wit, veel spreektaal, veel herhalingen. Voor liefhebbers best interessant, ook omdat scheidsrechters doorgaans op de achtergrond blijven. Alleen draait het bij Nijhuis ook hierbij wel erg om zichzelf, steeds weer zegt hij in dit columnachtige geheel dat hij iets goed heeft gedaan, gezien of opgelost. Niettemin: een aanrader voor fervente voetballiefhebbers of aspirant-scheidsrechters.

Lifestyle

Iris Hannema – Reizen volgens Hannema

Waar leidt de aankomende vakantie je heen? De vertrouwde camping op rijafstand, iets avontuurlijkers? Durf je het voor de verandering aan alleen te reizen? In dat laatste geval is Reizen volgens Hannema een ideaal boek. Ook trouwens als u zoekt naar sterk geschreven reisverhalen: in deze verzameling essays doet Hannema (1985) overtuigend verslag van de onrust die haar de halve wereld rond leidt. Ze gaat van Mexico-Stad naar Japan, van Japan naar Ghana, naar IJsland – en steeds gaat ze zo goed als ze kan op in de nieuwe wereld. Ze spreekt met inwoners, past zich tijdelijk aan aan de lokale gebruiken, en het fijnste van alles: ze houdt zich verre van oordelen vanuit haar Westerse achtergrond, ze laat gewoon zien hoe elders wordt geleefd.

Arie Boomsma – Fit

Noem de naam Arie Boomsma en vrijwel iedereen zal een oordeel klaar hebben: ijdel, stoer, dapper, oppervlakkig, belangrijk, narcistisch. Voor al die adjectieven valt iets te zeggen, maar gek genoeg is Fit een bescheiden, vrij sympathiek boek. Deze verzameling ‘kleine stappen naar een gezonder leven’ is soms weliswaar uitgekauwd (goed slapen, goed eten) en ook bij overbewuste adviezen als ‘altijd opstaan alsof je een squat maakt’ kun je vraagtekens plaatsen – maar dat neemt niet weg dat Fit een ideale gids is voor mensen die wel gezonder willen leven, maar niet kunnen. Of voor degenen die zich nu al zorgen maken over hoe ze er deze zomer in zwembroek uitzien.

Elli H. Radinger – De wijsheid van Wolven  

Wist u dat wolven als een van de weinige diersoorten in staat zijn om te faken? Om te doen alsof ze pijn hebben terwijl ze dat niet hebben, om vreugde te veinzen? En dus dat ze begrijpen hoe ze overkomen op buitenstaanders? Het is een van de vele inzichten in De wijsheid van wolven. De Duitse Elli H. Radinger, een zelfverklaard ‘wolfaholic’, doet in dit sympathieke boek verslag van haar, tja, obsessie voor wolven. Ze reist de wereld rond om ze te zien, waar dan ook. Ze ontleedt hun slimme gedrag op uitgebreide, liefdevolle wijze, ze doorgrondt de kleinste gebaren, en lijkt uiteindelijk werkelijk meer van wolven te houden dan van mensen. Dat is vreemd, natuurlijk, maar het knappe is: ze maakt die liefde in De wijsheid van wolven heel overtuigend. Na het lezen van dit boek wil ik zelf ook weleens de natuur in en een wolf ontmoeten.

Literatuur

Roos van Rijswijk – De olifant van de bovenbuurman

Roos van Rijswijk (1985) is een van de boeiendste jonge schrijfsters van Nederland. De olifant van de bovenbuurman is vermoedelijk geen werk waarvoor ze over honderd jaar herinnerd zal worden, wel is het een bijzonder levendig, fijn geheel. Jarenlang woonde Van Rijswijk onder een ‘enorme herrieschopper’, die zo veel herrie maakte dat ze er van alles bij ging bedenken: leefde de bovenbuurman misschien met een olifant samen, deden ze samen dingen die dat enorme geluid veroorzaakten? In De olifant van de bovenbuurman bowlen ze binnenshuis, ze spelen doedelzak en orgel, ze gebruiken een zweefmolen, en ga zo maar door. Een krachtige, komische ode aan de fantasie.

Dave Eggers - De Monnik van Mokka

Koffie. Heel veel koffie. Daar draait het om in dit strak geschreven, boeiende non-fictiewerk van de Amerikaanse Dave Eggers. Het absurdistisch klinkende verhaal schijnt volledig waargebeurd te zijn: Mokhtar Alkhanshali, een Amerikaanse koffiehandelaar met Jemenitische wortels, jaagt na jaren ploeteren zijn droom na om als idealistische koffiehandelaar naar Jemen te gaan. Daar belandt hij uit het niets midden in een bloederige burgeroorlog en hij heeft geen idee hoe eraan te ontkomen. Het boeiende verhaal wordt afgewisseld met hoofdstukken over de geschiedenis van koffie – en zelfs die zijn echt de moeite waard, ik kreeg meteen zin om een espresso te bestellen. Indrukwekkend.

Sarah Sluimer – Keizer

Tot slot een boeiend debuut van eigen bodem. Keizer draait om de Nederlandse toneelwereld, specifieker: om regisseur Leo, die al jaren een enorme status geniet en onaantastbaar lijkt. Maar vanaf zijn geboorte is hij lichamelijk juist extreem kwetsbaar, door een vreemd, nooit verdwenen gat in zijn hoofd – en dan krijgt hij ook nog de opdracht om een toneelstuk te schrijven voor een rijke, gevestigde Nederlandse schilder. Hij krijgt maar geen grip op het stuk en Leo raakt steeds verder verwijderd van de buitenwereld. Keizer is zowel een levensverhaal als het verslag van een ondergang, en hoewel de balans soms wat zoekt lijkt, en de roman op den duur wel erg veel over de teloorgang van Leo gaat, laat Sarah Sluimer (1985) in dit debuut vooral zien dat ze goed kan schrijven. En dat ze zonder terughoudendheid een ambitieus, cerebraal verhaal durft te vertellen.

Thriller

Karin Slaughter - Gespleten

Vraag de gemiddelde Nederlander wat zij of hij leest op vakantie en het antwoord is meestal: een thriller. En dan is de kans ook nog veruit het grootst dat het een thriller is uit die vrij kleine poel mega-bestsellerauteurs: Nicci French, Stephen King, en niet te vergeten Karin Slaughter. De jaarlijkse thriller van deze Amerikaanse queen of crime heet in 2018 Gespleten, en is een lijvig, soms clichématig maar bovenal spannend geheel geworden. Na een heftige schietpartij ontdekt Andrea Cooper tot haar verbijstering dat haar moeder een vrij behendige killer is – en dat blijkt nog maar het begin. Stukje bij beetje wordt er een verborgen verleden onthuld, en je wil gewoonweg doorlezen door die simpele maar effectieve vraag: hoe zit het precies?

Stuart Turton - De zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle  

Een combinatie van Cluedo en Groudnhog Day, dat is dit nieuwe boek van de Britse Stuart Turton. Op het landgoed Blackdeath – dat bij mij voortdurend aan de serie Downton Abbey deed denken – wordt de dochter des huizes vermoord tijdens een groot feest. En het is aan bezoeker Aiden om de zaak op te lossen. Wat volgt is geen klassieke thriller, maar een fijne, originele detective waarin dezelfde dag steeds opnieuw begint. En Aiden wordt telkens, echt waar, wakker in een ander lichaam – tot hij de zaak heeft opgelost. Niet beangstigend, wel intrigerend.

Bill Clinton & James Patterson - President vermist

Politieke memoires, meestal blijft het daarbij voor oud-presidenten. Maar Bill Clinton heeft zich nu aan een onverwachts fictiedebuut gewaagd, samen met de gevierde thrillerauteur James Patterson. Een wonderlijke combinatie, al is het maar omdat je je steeds afvraagt wie wat heeft geschreven. Aan het woord is een fictieve president, en door Clintons betrokkenheid krijg je bij de Witte Huis-passages vanzelf het idee: ja, die kloppen. En ook: gelukkig worden de politieke, soms prekerige flarden niet te dominant. President Vermist is namelijk vooral een gewoon spannende, van cliffhangers aan elkaar hangend thriller, over een steeds groter wordende ramp die Amerika in zijn greep krijgt. En die mij niet meer losliet.


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of5

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.


'Twee weken op vakantie? Handbagage is genoeg'

Inpakken hoeft echt niet zo moeilik te zijn! Wij vroegen de experts om advies. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 JUL 2018

Het inpakken van je koffer kan nog een hele uitdaging zijn. Het liefst wil je al je nieuwe zomerkleren mee, genoeg accessoires en dan moet je ook nog een keuze maken tussen je halve boekenkast. Voor je het weet ben je een dag bezig met inpakken en is je koffer alsnog veel te zwaar. Hoe pak je nou zo efficiënt mogelijk je koffer in? Metro vroeg Liesbeth Rasker en Jesper Kleynen om advies.

Hoe het dus niet moet

Op mijn 18e ging ik een maand naar Spanje, een maand klonk eeuwig, dus sleepte ik 35 kilo aan bagage met mij mee. En ja, daar betaalde ik extra voor. En nee, al die rokjes en jurkjes heb ik uiteindelijk nooit allemaal gedragen. Een paar jaar later ging ik backpacken. Keurig al mijn spullen in een backpack gepropt, maar ik had ook nog een normale handbagage rugtas en toen ik beide tassen om had, verloor ik mijn evenwicht en lag ik op de grond van het vliegveld. Goed, ik moest minder spullen meenemen. Dat lukte, maar alsnog pakte ik verkeerd in. Ik herinner mij een vierdaagse hike door de bergen van Colombia. Er was geen elektriciteit en geen stromend water. Ik had wel twee verschillende kleuren nagellak mee, twee bikini’s en een tijdschrift ingepakt, maar over een zaklamp en pleisters had ik dan weer niet nagedacht. Tijd om advies te vragen!


Likeability of5

De kunst van het vakantievieren

Echt ontspannen tijdens je vakantie? Laat je werktelefoon thuis. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

6 JUL 2018

Hard werken, nachtenlang studeren, continu op en neer reizen. En dan, ein-de-lijk vakantie. De vrije dagen waar je zo naar hebt uitgekeken staan voor de deur. Maar na die drukke periode is het soms lastig om te ontspannen. Hoe zorg je ervoor dat je na de zomer opgeladen terugkeert? Leer de ‘kunst van het vakantievieren’.

,,Naar mijn idee is er gewoon altijd wel wat te doen’’, stelt de 21-jarige Annemiek Steur uit Leiderdorp. Ze zit in de afrondende fase van haar bachelor Chinees en schrijft daarnaast fanatiek. Niks doen, zit niet in haar systeem. En dat maakt op vakantie gaan soms best lastig. ,,Een aantal jaren geleden ging ik weg met een vriendengroep. En echt élke dag kwamen zij pas rond elf uur uit bed, terwijl ik dan allang wakker was en eropuit wilde. Ik denk dan: We zijn ergens anders, er is genoeg te zien, laten we iets nuttigs doen.’’

Stilzitten


like
user_82c1b0470dbd0a2f3f1c81e465f7c869b635d95e_avatar