Laura Romanillos
Laura Romanillos Dossier 7 apr 2018 / 04:13 uur

Stoppen met werken? Dat zouden we best willen

Stoppen met werken voor je kind? Slecht idee vindt de minister. Goed idee, vindt de thuisblijfmoeder.

Tweede Kamerlid Nine Kooiman dééd het gewoon. Ze koos voor haar kind omdat ze er genoeg van had om elke dag de afweging te moeten maken wáár ze steken zou laten vallen: op haar werk omdat ze voor bedtijd thuis wilde zijn, of thuis, omdat ze niet op de rand van dat bedje een verhaaltje kon voorlezen. „Over vier jaar wil ik mijn zoontje niet hoeven aankijken met de gedachte: ‘Wat heb ik veel van je gemist’, zei ze daarover in een interview met het AD.

Nou is Nine Kooiman van plan om weer aan het werk te gaan. Fulltime zelfs, maar dat is nog altijd fors minder dan de uren die een Kamerlid maakt. Maar er zijn ook veel verse moeders die de handdoek helemaal in de ring gooien. Zo’n vier procent van de vrouwen tussen de 20 en 64 jaar werkt niet, met het gezin of huishouden als reden. Vier procent is niet zoveel zou je zeggen, maar dat zijn nog steeds bijna 200.000 vrouwen. Een op de tien vrouwen die voor het eerst moeder wordt, stopt met werken. Metro deed onderzoek, en een derde van de zevenhonderd ondervraagden gaf aan te willen stoppen met werken om bij de kinderen te zijn, als dat financieel haalbaar is.

Kont

Emancipatieminister Ingrid van Engelshoven vond het jammer, dat Kooiman stopte. De aankondiging van Kooiman kwam dan ook ongeveer tegelijkertijd met Van Engelshoven eigen ‘kindje’: de emancipatienota waarin ze hoog inzet op meer arbeidsparticipatie voor vrouwen, want die moeten vooral hun eigen broek, of rok op kunnen houden. Nu kan nog niet de helft van de vrouwen dat; 48,4 procent verdient in ieder geval het minimumloon.

Die vrouwen krijgen dan wel een schop onder hun kont richting arbeidsmarkt van de minister, van Nicole Orriëns krijgen ze applaus. „Ik vind het stoer van Kamerlid Nine Kooiman. De reactie van minister van emancipatie vind ik kortzichtig en tekenend voor het kokerbeleid waarin arbeidsparticipatie heilig wordt verklaard.’’ Orriëns is zelf moeder van vijf kinderen, die inmiddels al zo groot zijn dat ze niet meer 24 uur per dag zorg nodig hebben, maar toen ze kleiner waren werkte ze niet. Toen de kinderen wat ouder werden begon ze daarover een blog, www.hetmoederfront.com, en daar verdient ze inmiddels, omdat pubers ook aandacht nodig hebben vanuit huis, haar geld mee. „Van Engelshoven presteerde het zelfs om te zeggen dat het zo jammer was dat Nine Kooiman nu geen voorbeeldfunctie meer heeft. Hoezo geen voorbeeldfunctie?! Ze doet alleen niet precies wat de minister van emancipatie wil. Van een politicus verwacht ik een bredere blik. In de politiek wordt kiezen voor gezin en kind afgedaan als ‘geen gebruik maken van je keuzevrijheid.’ Ik vind het echt absurd. Ik vind dat Nine Kooiman wel degelijk een voorbeeld geeft. Namelijk dat je als vrouw best andere paden mag kiezen.’’

OVER METRO DOSSIER

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Deze week: thuisblijfmoeders. Dom stofzuigervee of juist een slimme keus? En hoe is het nou echt, om thuis te blijven voor de kinderen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stoppen met werken? Dat zouden we best willen
Sluiten