Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Dossier 17 mrt 2018 / 12:00 uur

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 1)

Het beeld van gemeenteraadsleden? Grijze mannen en dames op respectabele leeftijd. Echter, er is hoop op aanwas. Metro ging op zoek naar kandidaatraadsleden van ’max’ 20 jaar, waarop woensdag kan worden gestemd. In no-time hadden we er 21 gevonden, dus waarschijnlijk zijn er nog veel meer enthousiastelingen. Niet allemaal kunnen deze 21 onder de 21 de gemeenteraad in, want 18 jaar is de minimum leeftijd. Maar een partijtje gemotiveerd dat ze zijn… We presenteren de politici van de toekomst in vier delen, dagelijks om 13.00 uur.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 1)
Floris Roggekamp.

‘Mopperen? Ik kies voor doen’

Naam: Floris Roggekamp. Leeftijd: 17. Opleiding: havo. Verkiesbaar voor: VVD, Dordrecht. Plek: 15

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Ik woon heel mijn leven, inmiddels al 17 jaar, in Dordrecht. Ik weet uit eigen ervaring wat er mooi is aan onze stad en wat er beter kan. Waarom zou ik dan niet mee kunnen doen in de gemeenteraad? Er zijn al te veel mensen die alleen maar aan de zijlijn staan te mopperen. Ik kies voor doen!

Waarom waarom heb je voor de VVD gekozen?

Ik heb gekozen voor de VVD vanwege vrijheid. Iedereen moet zelf kunnen beslissen hoe en wat je wilt doen met je leven. Ik hoef geen overheid die alles voor me gaat bepalen. Oké, sommige dingen zoals de politie of de zorg kunnen niet anders dan door de overheid geregeld worden, maar ze hoeven voor mij niet te bepalen wat ik met mijn toekomst ga doen. Daarom ben ik lid geworden van de VVD.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Dordrecht is een fantastisch mooie stad, kom maar eens kijken! Maar het is hier soms echt te stil. Jongeren trekken daardoor weg. Ik wil dat Dordrecht levendiger wordt. Er moet meer ruimte komen voor leuke winkels, uitgaansgelegenheden en gezellige terrasjes. Winkelstraten opknappen, minder beperkingen door de gemeente op openingstijden en meer terrasvergunningen. Dat gaat niet vanzelf, daar moet je wat voor doen. Ik kies voor doen.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 1)
Dagmar Doorn.

‘Inzet voor treinstation Huizen’

Naam: Dagmar Doorn. Leeftijd: 18 (op 21 maart!). Opleiding: vwo. Verkiesbaar voor: ChristenUnie, Huizen. Plek: 13

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

De gemeenteraad beslist over onderwerpen die heel belangrijk zijn, ondanks dat het soms natuurlijk een beetje saai lijkt. Deze onderwerpen hebben juist invloed op mijn directe leefomgeving en zijn daarom belangrijk en interessant. Als ik mijn Vwo-diploma heb, wil ik politicologie studeren. De lokale politiek is een veilige omgeving om alvast ervaring op te doen, of ik nou in de gemeenteraad zit of niet.

Waarom heb je voor de ChristenUnie gekozen?

Ik heb gekozen voor de ChristenUnie omdat ik geloof dat ik bij de ChristenUnie het meest voor mijn omgeving kan betekenen. De ChristenUnie is niet alleen een partij voor christenen, maar juist ook voor niet-christenen. Kijk bijvoorbeeld naar de kernwaarden: een dienstbare samenleving, geloofsvrijheid en een waardig leven. Dit zijn waarden die voor iedere Nederlander een mooi streven zijn.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Huizen heeft nog geen treinstation! Dit is een grote ergernis, dus dit vind ik erg belangrijk. Daarnaast zou het fijn zijn als er meer betaalbare huisvesting voor jongeren is. Bijvoorbeeld door duurzame tiny houses te plaatsen. Betaalbare huisvesting kan ook door middel van gemixte wooncomplexen met jong en oud, waar de jongeren de ouderen kunnen helpen. Ten derde hoop ik dat Huizen veiliger wordt. Als jong meisje van (nu nog) 17 bemerk je onveilige plekken veel sneller.

Moeder en dochter

Feline van Doorn (aflevering 4) staat samen met haar moeder Winnie Hofland op de kandidatenlijst van PvdA Barendrecht. Metro zocht hen op.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 1)
Wietse Dijck.

‘Zorgen om positie jongeren’

Naam: Wietse Dijck. Leeftijd: 17. Opleiding: gymnasium. Verkiesbaar voor: PvdA, Dongen. Plek: 6

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Binnen onze samenleving heeft iedere burger rechten en plichten. Mijn ouders hebben mij altijd meegegeven dat het mijn plicht is mijn talenten in te zetten in het belang van de maatschappij. Ik ben mondig, kritisch en nooit bang mijn mening te delen. Wel vind ik het erg belangrijk om juist ook goed te luisteren, in plaats van alleen te vertellen. Volksvertegenwoordiger zijn is mijn manier waarop ik mij kan inzetten voor anderen.

Waarom heb je voor de PvdA gekozen?

Iedereen die zich op politiek vlak gaat oriënteren vraagt zich hetzelfde af: waar sta ik voor? Ik vind het belangrijk dat we leven in een maatschappij gebaseerd op eerlijkheid. Ik geniet een gymnasiumopleiding, mijn ouders kunnen mijn studie grotendeels betalen. Ik heb zeker geen reden tot klagen dus. Des te pijnlijker vind ik het echter om te zien dat er leeftijdsgenoten zijn die dat geluk niet hebben, maar die ook recht hebben op ook zo’n goed vooruitzicht. De PvdA is voor mij altijd de partij geweest die dat principe deelt.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

In de vergrijzende samenleving van vandaag, maak ik mij ernstig zorgen om de positie van de jongeren in de samenleving van morgen. De druk op mijn generatie zal in de toekomst steeds verder stijgen. Daarom wil ik zorgen voor meer starters- en eenpersoonswoningen in de gemeente. Ook pleit ik voor een mbo-opleiding in Dongen, zodat vele jongeren niet meer naar naburige steden hoeven te reizen.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 1)
Ruben Claus.

‘Jeugd met ouderen verbinden’

Naam: Ruben Claus. Leeftijd: 17. Opleiding: juridisch administratief dienstverlener. Verkiesbaar voor: CDA, Brunssum. Plek: 15

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Omdat ik vind dat de jongeren best een maatschappelijke bijdrage mogen leveren binnen Brunssum. Daarnaast wil ik als jongere zoveel mogelijk kennis opdoen om mijn ambities binnen de politiek waar te maken.

Waarom waarom heb je voor het CDA gekozen?

Ik heb voor het CDA gekozen omdat het een partij is die mijn normen en waarden ook belangrijk vindt. Het CDA komt voor de normale mens op, ongeacht opleiding afkomst en religie. Daarnaast is het ook een partij die familie en gezin nog altijd ziet als een hoeksteen van de samenleving.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Per direct wil ik de jeugd met de ouderen verbinden. Ik wil me inzetten voor faciliteiten voor de jeugd. Denk hierbij aan fatsoenlijke scholen, behoud van de bibliotheek en fatsoenlijke uitgaansgelegenheid (waar iedereen zich veilig kan voelen). Daarnaast is het ook belangrijk om de jeugd een toekomst te geven, in de zin van meer bedrijven die banen opleveren. Daardoor trekken er meer jongeren naar Brunssum en wordt de vergrijzing tegengegaan.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 1)
Maartje Roelofs.

‘Geweldig om betrokken te zijn’

Naam: Maartje Roelofs. Leeftijd: 20. Opleiding: hbo Rechten. Verkiesbaar voor: VVD, Cuijk. Plek: 1

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

De politiek heeft mij altijd al aangesproken en ik vind het geweldig om op deze manier betrokken te zijn. Daarnaast moet de gemeenteraad een afspiegeling van de samenleving zijn.

Waarom waarom heb je voor de VVD gekozen?

Ik voel mij bij de VVD het meeste thuis. Het gedachtegoed, de mensen en de rol van de partij in het openbaar bestuur spreken mij erg aan.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Ik wil graag de faciliteiten op het gebied van sport aanpakken. Ook wil ik graag dat jongeren zich gehoord en gewenst voelen in de gemeente.

Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 1)
Tom de Nooijer

‘Jongeren bereiken met vlog’

Naam: Tom de Nooijer. Leeftijd: 17. Opleiding: vwo. Verkiesbaar voor: SGP, Oldebroek. Plek: 5

Waarom wil jij nu al in de gemeenteraad?

Ik ben al sinds mijn vijftiende actief bij de SGP(-jongeren). Ik ben enorm blij met het vertrouwen dat ik heb gekregen, om op deze hoge en verkiesbare plaats te mogen staan. Ik hou van het politieke spel en vind het enorm belangrijk. De lokale overheid heeft steeds meer te zeggen, bijvoorbeeld over de ruimtelijke indeling van de gemeente. Daarnaast wil ik graag, onder meer met vloggen, de jongeren betrekken bij alle politieke ontwikkelingen.

Waarom waarom heb je voor de SGP gekozen?

De SGP is een conservatief-rechtse, maar bovenal een christelijke partij. We willen in ons politiek handelen uitgaan van de Bijbel. Dit geeft politiek actief zijn een extra dimensie. Toen ik koos voor de SGP keek ik vooral naar landelijke thema’s, waarbij immigratie, integratie en islam voor mij de doorslag gaven. Lokaal onderscheidt de SGP zich van de rest, bijvoorbeeld door te focussen op ons buitengebied. Wij hebben aandacht voor onze agrariërs, die soms vergeten worden.

Wat wil jij per direct in je gemeente aanpakken?

Om de jongeren naar de stembus te krijgen, hebben we vanuit SGP-jongeren een eigen lokale jongerencampagne gelanceerd. Ik ben jongerenkandidaat en we hebben vijf eigen jongerenspeerpunten opgesteld waarvoor ik me inzet. Eén daarvan is dat ik wil dat de gemeente meetings gaat organiseren waar WhattsApp-buurtgroepen tips en tricks kunnen uitwisselen met de wijkagent en elkaar. Op die manier houd je de buurten veilig met behulp van nieuwe mogelijkheden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Piepjong, maar veel zin in de gemeenteraad (deel 1)
Sluiten