Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Dossier 3 mrt 2018
Leestijd: 5 minuten

‘Ons tweede biertje ooit smaakte naar Bison Kit’

Drie keer deden ze mee aan een wedstrijd, drie keer vielen ze in de prijzen. Even was het stil rondom de Enschedese thuisbrouwers Niels Bosman en Dennis Pancras, maar inmiddels zijn ze helemaal terug. Hun doel voor 2018: de meesterbrouwers van Brand verrassen met een overheerlijke Gose, een vrij zeldzaam bier dat vooral in de Duitse steden Leipzig en Goslar wordt gebrouwen.

„Ik heb vandaag nog even snel een paar van onze eigen biertjes gehaald”, lacht Bosman, terwijl hij naar het blauwe etiket staart dat de portretten van beide mannen siert. „Heel gaaf dat we ‘gewoon’ ons eigen sixpack kunnen scoren.” Eerder werd-ie al in cafés geschonken, maar sinds afgelopen november is hun porter – een donker bier met Londense roots – op verschillende plekken in het land verkrijgbaar in de supermarkt. Een direct gevolg van hun winst van de prestigieuze Brand Bierbrouwwedstrijd, waarbij ze 193 andere deelnemers het nakijken gaven. Hun eigen bier mochten ze vervolgens samen met een meesterbrouwer in grote hoeveelheden brouwen.

Metro maakte ook een reportage met een echte bierkenner. De video zie je hieronder:

Nog altijd verschijnt er een grote glimlach op Pancras’ gezicht als zijn gedachten teruggaan naar dat moment. „En het allermooiste was wel dat in die grote Brand Brouwerij opeens duizenden flesjes voorbijschoten met onze hoofdjes en namen erop. Als je dan denkt aan je schuurtje waar wij als thuisbrouwers voorzichtig en langzaam flesje per flesje vullen, ben je als een kind zo blij.”

Johnny Cash

Het woord ‘schuur’ is gevallen, de plek waar Bosman en Pancras sinds 2014 als het even kan elke donderdag samenkomen om onder de klanken van Johnny Cash nieuwe recepten te bedenken en brouwsels te maken. Als eerbetoon aan de countryzanger noemden ze hun thuisbrouwerij ‘Johnny Thursday’ en ook meerdere biertjes van de mannen zijn vernoemd naar Cash-hits. Hey! Porter bijvoorbeeld of A Beer Called Citra (juist, van A Boy Named Sue). „Die man heeft nu eenmaal de perfecte brouwmuziek gemaakt. Altijd als we hier zijn, beginnen we daarom met een van zijn liedjes”, zegt Bosman terwijl hij richting de tuin wijst.

Hoog tijd om een kijkje te nemen. Want als je bij drie verschillende competities twee keer eerste (Brand en verkiezing lekkerste bier van Twente) en een keer tweede (Gronings bierfestival) wordt, kan dat geen toeval zijn. Al na de eerste paar stappen is duidelijk waarom de heren hier zo graag vertoeven. Een minipizzaoven springt meteen in het oog, gevolgd door een kast vol elpees en een platenspeler. Om de dorst te lessen bevindt zich tegenover de brouwketel een tap waar standaard twee van hun eigen brouwsels uit vloeien. „Ja, dit is wel een echte mancave”, grappen de heren die elkaar een half leven geleden leerden kennen tijdens hun werk in een speciaalbiercafé. „Er is – zo in de winter – slechts een nadeel: er is geen verwarming en met deze temperaturen is het dus niet echt aangenaam. Maar over een krap maandje hopen we hier weer hele avonden door te kunnen brengen.”

Modderfiguur

Dat moet ook wel, want er is werk aan de winkel. Voor het eerst in anderhalf jaar doen de mannen weer mee aan een wedstrijd – opnieuw die van Brand – en na een eerste plek is een modderfiguur slaan geen optie. „Ja, natuurlijk gaan we weer voor de winst, maar de liefhebberij staat toch echt voorop. Alhoewel het me wel weer heel gaaf lijkt om mensen in de kroeg te zien genieten van je biertje. Met als ultieme voldoening de klanken ‘doe mij er nog maar eentje’”, knipoogt Pancras naar Bosman.

Beginnende hobbybrouwers helpen ze graag verder op weg met enkele simpele, maar volgens hen essentiële tips. „Koop een boek over de basis van brouwen, zoek op internet naar een goed brouwprogramma en schrijf al je recepten gedetailleerd op. Alleen als je precies weet wat je hebt gebruikt, kun je goed blijven schaven aan je product en leren van je fouten.”

Bison Kit

Dankzij hun winst van de Brand Bierbrouwwedstrijd in 2016 kun je nog altijd op meerdere plekken in het land genieten van hun speciale porter. Foto: Vijay Slager
Dankzij hun winst van de Brand Bierbrouwwedstrijd in 2016 kun je nog altijd op meerdere plekken in het land genieten van hun speciale porter. Foto: Vijay Slager

En fouten zullen in het begin zeer vermoedelijk worden gemaakt, benadrukken de heren. „Zelf hebben we het ook met vallen en opstaan geleerd. Zo smaakte ons tweede biertje ooit – toen nog uit een simpel pakket met recept – naar Bison Kit”, vertelt Pancras. „We hadden het bier simpelweg te warm laten worden, waardoor het volledig was mislukt.” Bosman lacht: „Ik herinner me ons vierde of vijfde brouwsel nog. Tijdens het uitschenken ontdekten we dat er amper koolzuur inzat, een gevolg van het niet goed schoonmaken van de ketel. Maar vanaf het zesde biertje hadden we de smaak echt te pakken.”

En die raken ze ook niet meer kwijt. „Deze hobby is blijvend”, klinkt het haast in koor. „Ik vergelijk brouwen altijd met koken”, vervolgt Pancras. „Net als in de keuken bereken je bijvoorbeeld hoeveel mout en hop je nodig hebt voor een lekker recept. Oefening baart kunst. En hoe beter je erin wordt, hoe leuker het is.”

Beide thuisbrouwers samen met meesterbrouwer Rob Habets. Foto: Foto: Vijay Slager
Beide thuisbrouwers samen met meesterbrouwer Rob Habets. Foto: Foto: Vijay Slager

Hoe dan!?

Ook anderhalf jaar na hun winst van de prestigieuze Brand Bierbrouwwedstrijd kunnen Niels Bosman en Dennis Pancras nauwelijks bevatten dat ze die dag 193 andere brouwers versloegen. „Hoe dan!?”, hebben we geloof ik wel honderd keer aan elkaar gevraagd. „Ja, onze vrienden zeiden regelmatig dat ze onze biertjes lekker vonden als we ze tijdens verjaardagsfeestjes wat lieten proeven. Maar dat is ook een beetje wat je dan doet. Je zegt ook dat die zelfgebakken appeltaart zo goed is gelukt, zelfs als je ‘m niet zo bijzonder vindt. We stuurden onze brouwsels puur in om een keer een onafhankelijk oordeel van een vakjury te krijgen. Dat je dan als winnaar uit de bus komt, daar kan je alleen maar van dromen.”

Metro Dossier

Elke zaterdag vind je bij Metro een serie verhalen over een spraakmakend onderwerp. Deze week: bier. Leer nieuwe biertjes kennen met ons bier-abc, ontdek hoe je optimaal van jouw biertje geniet en lees over brouwen in een schuur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.