Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Dossier 27 jan 2018
Leestijd: 4 minuten

Milieuvriendelijk reizen? Zo doe je dat!

Voor minder dan vier tientjes naar Barcelona vliegen? Yes! Met de deals van de laatste jaren hoeft vliegen echt niet meer duur te zijn. Reislustig als we zijn, zitten we het liefst voor een dubbeltje aan de andere kant van de wereld. Leuk, maar al dat vliegen heeft ook zijn impact op het klimaat. Deze week in Metro’s Dossier: de schaduwzijden van het reizen.

Wie een beetje goed zoekt, kan voor 400 euro al in Azië of Zuid-Amerika zitten. En we geven je geen ongelijk want een vliegticket naar Barcelona is soms zelfs goedkoper dan een treinticket Amsterdam-Maastricht. En je wilt er misschien liever niet over nadenken als je een spotgoedkoop ticket boekt, maar het feit is wel dat je bijdraagt aan milieuvervuiling. Door kerosine te verbranden stoten vliegtuigen CO2 uit, waardoor ze bijdragen aan het broeikaseffect. De luchtvaart groeit snel en belast daarmee in toenemende mate het klimaat.

Door kerosine te verbranden stoten vliegtuigen CO2 uit, waardoor ze bijdragen aan het broeikaseffect. Foto: Pexels

Reizigers doen nog te weinig

Volgens brancheorganisatie ANVR doen reizigers zelf nog te weinig om hun reis CO2-neutraal te maken. In 2016 wilde slechts 1 op de 800 vakantiegangers vrijwillig betalen voor de milieubelasting van een vakantiereis. Om je even met je neus op de feiten te drukken: een vliegreis belast het milieu 5 tot 15 keer zo veel als een reis per touringcar, trein of goedgevulde auto. Voor de route Amsterdam-Parijs (510 km) stoot je met de trein zo’n 8kg CO2 per reiziger uit en met het vliegtuig 75kg CO2 per reiziger.

We gaan nog even verder. Stel je boekt een ticket naar Bangkok (Thailand), dan reis je zo’n 9175 km. Daarmee stoot je ongeveer 1376,25 kg aan CO2 uit. Volgens de klimaatcalculater moeten 68,81 bomen een jaar lang groeien om je totale CO2-uitstoot in hun biomassa op te nemen. Ai.

CO2-footprint

Het is duidelijk, met vliegreis vergroot je je CO2 ‘footprint’. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen waar je op kunt letten zodat je de CO2 footprint kunt verkleinen. Saskia Griep, is reisspecialist en mede-eigenaar van het duurzame reisplatform Better Places. De reisorganisatie vindt het belangrijk om in de toekomst ook nog reizen aan te kunnen bieden, maar om dit te kunnen realiseren moet er wel iets veranderen. Better Places heeft zelf besloten om de CO2 uitstoot te compenseren, ten koste van hun winst.

Dit bedrag komt ten goede van een project in Ghana dat voldoet aan de Gold Standard. Ze werken samen met een bedrijf dat op efficiënte manier duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden start en ondersteunt.

Probeer vooral tijdens het backpacken vaker de trein te nemen. Foto: Pexels

Vliegen onbelast

Saskia vindt het raar dat vliegen nog steeds onbelast is. ,,Er zit geen belasting op kerosine en daarom dus ook nog niet op vliegtickets. Terwijl er wel belasting zit op diesel en benzine. De trein is nu vaak duurder, maar dat komt omdat je daar automatisch ook meer belasting betaalt,” zegt ze tegen Metro. 

Je hoeft heus niet al te tickets te annuleren en op fietsvakantie naar Texel, want reizen heeft ook positieve effecten (stimulans economie en werkgelegenheid), maar er zijn wel een aantal zaken waar je over na kunt denken als je een volgende vakantie boekt.

Probeer 2 keer per week vegetarisch te eten. Foto: Pexels

Tips

  • Kies voor een directe vlucht in plaats van een vlucht met meerdere tussenstops.
  • Je kunt beter 1 verre reis maken, dan meerdere stedentrips. Bedenk ook goed wat het doel is van je reis. Wil je een gezellig weekend met vrienden, dan kan dat misschien ook wel in Nederland.
  • Als je gaat backpacken in landen als Thailand of Vietnam kies dan voor een treinreis in plaats van een binnenlandse vlucht. En tijdens zo’n treinreis leer je vaak ook meer mensen kennen.
  • Kies voor de optie ‘CO2-compensatie aanklikken’ als je een vlucht boekt. Reisblogger en digital nomad Suzanne van Duijn zat vorig jaar zo’n 4 maanden in het buitenland en heeft in dat jaar 14 vluchten gemaakt. ,,Ik reis veel en ik ben mij er van bewust dat dat behoorlijk decadent is, daarom vind ik het niet meer dan logisch om er ook extra voor te betalen. Verder probeer ik op andere vlakken milieubewust bezig te zijn. Ik eet tegenwoordig bijna helemaal vega, ik gebruik een Dopper (minder plastic flesjes) en probeer andere mensen bewust te maken van duurzaamheid.” 
  • Door een zuinige douchekop te gebruiken bezuinig je jaarlijks 120 kg CO2.

  • Kies in Nederland voor de trein, fiets of ga lopen. Reisblogger Mohsin op Wereldreis is gemiddeld zo’n 95% in het buitenland en 5% in Nederland. ,,Ik heb zelf geen auto en pak met liefde de trein. Maar lopen of varen naar Cuba, dat is moeilijk. Maar als ik naar Londen ga bijvoorbeeld, dan pak ik vaker de bus dan het vliegtuig.” Volgens Mohsin moeten vliegtuigmaatschappijen zich meer innoveren om CO2-uitstoot tegen te gaan.
  • Laat vlees en vis staan. Door twee dagen per week vegetarisch te eten bespaar je jaarlijks 160 kg CO2.
  • Probeer bij een reis van minder dan 1000 kilometer de auto, trein of bus te nemen.

OVER METRO’S DOSSIERS

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.