Maaike Helmer
Maaike Helmer Dossier 9 dec 2017 / 05:05 uur

Ik ga nu voor easy in plaats van amazing

Merry christmas and a happy new year! Wees eens eerlijk: ben jij ook nog bezig te stressen voor de feestdagen? Maaike Helmer van online magazine STRESSED OUT rekende ermee af.

Je wilt met kerst en het nieuwe jaar in aantocht natuurlijk letterlijk en figuurlijk alle (kerst)ballen hoog houden – sorry, flauwe woordspeling. Je wilt laten zien dat jij het allemaal kunt: een perfect diner met de laatste culinaire trends, lachende en geamuseerde mensen, jij als stralend middelpunt, je kadootjes zijn bijzonder en persoonlijk en tot slot: jijzelf hebt het ook enorm naar je zin. It’s all amaaaazing.

Enter reality.

Hieronder vind je normaal ongeveer de kerstdagen hier in huis.

Allereerst kom ik erachter dat mijn bejaarde kerstboom uit elkaar valt op het moment dat ik hem ga opzetten, vervolgens ontdek ik dat ik tijdens een Marie Kondo-moment waarschijnlijk de helft van de kerstballen heb weggemikt. Mijn agenda stroomt veel te vol, want élke dag een afspraak en soms zelfs twee. En dan: wat gaan we eten? Wat doe ik aan? En néé! Kadootjes, dat moet óók nog! En hoe vieren we oud en nieuw? Hoe ga ik dit allemaal bolwerken?

En… daar hebben we de systeemcrash.

Herkenbaar? Die systeemcrash, hè, die is er dan dus ook bijna elk jaar, merk ik bij veel mensen om me heen. Die zijn hartstikke gestrest op het moment dat de feestdagen eraan komen. Dus: op een moment dat we kunnen vieren dat we samen zijn, zijn we eigenlijk alleen maar bezig om alles goed te doen. Waar is die ‘merriness’ bij kerst dan en dat ‘happy’ met het nieuwjaar? Dat was toch het hele idee?

Ik besloot verandering aan te brengen in hoe ik die feestdagen aanpakte. Ik was er gewoon klaar mee. Ik wilde een vrolijk kerstfeest en een gelukkige jaarwisseling. Zoals het bedoeld was. Zonder stress.

En ja, dat betekent dus: het laten varen van perfectionisme. Gaan voor easy in plaats van amazing. Hoe kunnen dingen makkelijker? Ik realiseerde me: hoe belangrijk is het nou écht dat die kerstboom er perfect uitziet? Niet. Ik heb vorig jaar dan maar wat creatieve tekeningen van kerstballen gemaakt en die uitgeknipt en in de boom gehangen. Naast de ballen die ik nog wél kon vinden. Hartstikke hygge (Deense trendterm voor gezellig en huiselijk), en dus hip, dat gefröbel. Was nog origineel ook. Ook qua kleding maakte ik me er makkelijk vanaf. Mijn kast bestaat grotendeels uit zwarte kleding, dat ziet er al snel indrukwekkend uit. Helemaal met één opvallend accessoire of een paar leuke schoenen. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Met eten is gourmetten met een groot gezelschap ook harstikke gezellig – en lekker retro. En wat betreft kadootjes: een ervaring (een kaartje met ‘dit is een tegoedbon voor een avondje samen uit eten) is zowel persoonlijk als bijzonder. Win-win, want je hoeft alleen maar vooruit te denken en een kaartje te scoren én je maakt samen een mooie – onbetaalbare! – herinnering. En oud en nieuw? Dat deden we gewoon lekker op de bank, met een glaasje champagne, in onze pyjama, verder geen gedoe. Man, man, man, heerlijk!

En weet je wat nou het bijzondere was? Hoe easier aan ik het deed, hoe vrolijker en gelukkiger mijn omgeving ook leek. Easy in plaats van amazing, ik kan het iedereen aanraden. Nog nooit zulke relaxte feestdagen gehad.

OVER METRO DOSSIER
Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: kerst en oud en nieuw. Hoe voorkom je kerststress, wat eet je tijdens de feestdagen en wat trek je aan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ik ga nu voor easy in plaats van amazing
Sluiten