Merel Driessen
Merel Driessen Dossier 16 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

De ‘kloonpolis’: oplichting of marketing?

Zorgverzekeraars bieden tal van zorgverzekeringen aan met identieke polissen, maar wel met verschillende namen en prijzen. De identieke polissen worden ook wel kloonpolissen genoemd. En die moeten worden afgeschaft, vindt Tweede Kamerlid Joba van den Berg (CDA).

Oerwoud van regels

Bij het zoeken naar een nieuwe zorgverzekering zie je door de bomen het bos niet meer. Het is een wirwar aan polissen en prijzen en alles lijkt op elkaar. „Consumenten moeten tientallen pagina’s met voorwaarden van de polissen doorlezen om te kunnen zien wat nou precies het verschil is”, legt Van den Berg uit. Ze is Kamerlid namens het CDA en vindt dat er wat moet veranderen in het landschap van zorgpolissen.

„Het probleem is dat consumenten door het oerwoud van regeltjes niet meer zien wat de juiste polis voor hen is”, vertelt Van den Berg. Door de onduidelijkheid veranderen consumenten niet van zorgverzekering en werkt het concurrentiesysteem van zorgverzekeraars niet. Van den Berg diende onlangs een motie in om meer duidelijkheid te creëren in de onoverzichtelijke wereld van polissen. „We willen graag dat er in ieder geval één basisverzekering met dezelfde voorwaarden voor alle zorgverzekeraars komt. Dan kun je pas goed de prijzen vergelijken.”

‘We willen de consument helpen’

Van den Berg is niet de enige die het opviel dat het landschap van zorgpolissen niet te overzien is. De bedenkers van ByDeHand.com zagen hetzelfde probleem. Ze maakten een tool voor de consument die zorgverzekeringen analyseert: „Daarmee willen we de consument wegwijs maken in het oerwoud aan zorgverzekeringen”, vertelt Paul Kuijpers van ByDeHand.

Het idee van de CDA’er om een standaardpolis in te voeren geldt alleen voor de basisverzekering, omdat de Tweede Kamer geen zeggenschap heeft over de aanvullende verzekering. Volgens Kuijpers is het aanvullende verzekeringenverhaal echter nog veel onoverzichtelijker dan het verhaal met de basisverzekeringen. „Het zijn er echt ontzettend veel, met heel uiteenlopende prijzen.”

ByDeHand bracht alle zorgverzekeringen terug tot de dekking. Die stopte het platform in een databox. „De consument hoeft alleen de huidige verzekering aan te geven. De databox maakt inzichtelijk of de huidige verzekering voldoet, of welke aanpassingen het beste aansluiten op de wensen van de consument”, legt Kuijpers uit.

Marktwerking

Ondanks dat de medewerkers van ByDeHand net als Van den Berg duidelijkheid willen voor de consument, hebben zij een ander idee over kloonpolissen: „Dat zorgverzekeraars identieke polissen aanbieden voor verschillende prijzen, zien wij gewoon als marketing. Het is hetzelfde idee als dat de ene auto voor meer geld wordt verkocht dan de andere, ondanks dat ze dezelfde specificaties hebben.”

Van den Berg is het daar niet mee eens. „Ik vind het prima dat de markt zijn werk doet, maar de markt moet wel transparant zijn. In de supermarkt hebben dezelfde producten ook andere prijzen, maar kun je wel direct zien dat het verschil bijvoorbeeld zit in de hoeveelheid groenten die het product bevat.”

Volgens Kuijpers zal de kloonpolis uiteindelijk wel verdwijnen. „Wanneer consumenten gebruikmaken van tools als de onze, zal niemand uiteindelijk meer die dure kloonpolis afsluiten.”

OVER METRO DOSSIER
Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: zorgverzekeringen. Waar moet je op letten als je wil switchen, kloonpolissen en een persoonlijk verhaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.