Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Dossier 25 nov 2017
Leestijd: 5 minuten

Metro-enquête: Botox alleen voor vrouwen? Echt niet!

Ga jij voor natuurlijk mooi of heb je geen moeite met een spuitje hier of daar? Metro vroeg zich af hoe onze lezers denken over cosmetische ingrepen en zette een enquête uit. Maar liefst zeven op de tien vrouwelijke respondenten zeggen weleens een cosmetische ingreep te hebben overwogen. Daarbij denken ze vooral aan botox (52 procent) en fillers (49 procent), gevolgd door ooglidcorrecties en borstvergrotingen. Ruim een derde van de mannen geeft aan ooit te hebben getwijfeld om de natuur een handje te helpen. Deze groep denkt het vaakst aan botox en neuscorrecties (beide 39 procent), gevolgd door fillers.

Catharina Meijer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG) en oprichter van de DermaClinic-klinieken, ziet in de praktijk ook dat botox en fillers verreweg het populairst zijn. „En als cosmetisch artsen zien we heel veel cliënten die graag iets aan hun neus willen veranderen. Er zijn nu eenmaal heel veel mensen die zich storen aan een bobbeltje of een iets te scheve neus.”

Borsten

Bij vrouwen tot 25 jaar staat grotere borsten op nummer 1 van de wensenlijst. „Dat geloof ik graag”, vervolgt Meijer. „In mijn praktijk voeren we geen borstvergrotingen uit. Maar bij een intake komen andere cosmetische ingrepen die iemand overweegt wel aan bod. Vooral jonge vrouwen geven erg vaak aan grotere borsten te willen.”

Het aantal respondenten dat daadwerkelijk een ingreep heeft ondergaan, is relatief groot. Drie op de tien vrouwen geven aan een kliniek te zijn binnengestapt voor een behandeling. Bij de mannen ligt dit percentage een stuk lager, op een krappe 8 procent.

Ook een enkeling in de groep tot en met 17 jaar zegt al fillers of botox te hebben gebruikt. „Als het echt om puur cosmetische toepassingen gaat, is dat zeer ernstig”, stelt Meijer, tevens bestuurslid van de Nederlandse Stichting Esthetische Geneeskunde (NSEG). „De NSEG heeft zich samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gebogen over de leeftijdsgrens voor dit soort ingrepen. In Nederland mogen mensen onder de 18 jaar nooit met fillers of botox worden behandeld voor puur cosmetische doeleinden.”

Drang

Zodra veel van onze vrouwelijke lezers de 25 zijn gepasseerd, neemt de drang om iets aan het uiterlijk te veranderen toe. En bij de groep tussen de 35 en 44 zeggen zelfs bijna negen op de tien vrouwen een cosmetische ingreep te overwegen. „Dat juist die groep iets aan zichzelf wil veranderen, zien wij ook terug. De meeste mensen die voor de eerste keer voor een behandeling kiezen zijn zo rond deze leeftijd”, beaamt Meijer.

Ruim de helft van onze lezers zegt niet overtuigd te zijn dat botox veilig is. Aan de veiligheid van tijdelijke fillers twijfelt 45 procent. „Opvallend”, vindt Meijer. „Botox is toch echt de veiligste cosmetische ingreep. Als er iets misgaat, zijn de effecten altijd tijdelijk. Heel veel mensen zien het stofje waarschijnlijk nog steeds ten onrechte als een gevaarlijk gif. Botox en fillers worden ook vaak door elkaar gehaald. In tegenstelling tot botox kunnen met fillers wel serieuze complicaties optreden als ze niet goed worden toegediend. Daarom is het ook heel belangrijk om vooraf goed te kijken waar je je laat behandelen. Bij goed opgeleide artsen en het gebruik van betrouwbare producten is het medische risico ook bij fillers immers zeer laag.” Meijer pleit ervoor dat ‘cosmetisch arts’ een beschermde titel wordt. „Zo zet je de beunhazen buitenspel en is het voor consumenten duidelijk of ze met een erkende cosmetisch arts te maken hebben. Ook het ministerie van VWS liet zich hier eerder al positief over uit.”

Storen

Foto ter illustratie. / Colourbox
Foto ter illustratie. / Colourbox

Een grote groep stoort zich aan vloggers die hun botox- en fillergebruik filmen. Zeven op de tien mannen en zes op de tien vrouwen vinden dat ze hiermee te ver gaan. Vloggers moeten volgens hen rekening houden met hun grotendeels jonge kijkers. „Helemaal mee eens”, zegt Meijer. „De behoefte om iets aan je uiterlijk te veranderen moet vanuit jezelf komen. Op deze manier wordt het haast opgedrongen als schoonheidsideaal. En dat terwijl puberende kijkers al zo gevoelig zijn voor alle invloeden van buitenaf.”

Met name vrouwen storen zich soms aan hun rimpels. Maar of je nu echt gelukkiger wordt zonder die lijntjes? Daar zijn de meningen nogal over verdeeld. ‘Ja’, zegt 45 procent van de vrouwen, ‘nee’ vindt 32 procent, de rest is er niet over uit. Drie op de tien mannen zeggen dat een rimpelloos leven gelukkiger maakt. Vier op de tien respondenten pleiten voor puur natuur. Zij zien ouder worden als een natuurlijk proces dat je moet accepteren.

Eigen schuld, dikke bult?

Begin oktober maakte het RIVM nog bekend dat veel vrouwen klachten ervaren na het plaatsen van siliconen borstimplantaten. Precies de helft van onze lezers vindt dat complicaties een risico zijn die je als klant voor lief moet nemen. Tegelijkertijd stelt drie kwart dat mensen onvoldoende op de hoogte zijn van gevaren, 84 procent vindt dat artsen meer moeten doen om cliënten hiervan op de hoogte te brengen. „Ik schrik daar nogal van”, zegt Meijer. „Elke cosmetische ingreep brengt risico’s met zich mee. Hoe complexer de ingreep, hoe groter de kans op complicaties. Maar als er problemen ontstaan, kun je natuurlijk niet zeggen ‘eigen schuld, dikke bult’. Als artsen moeten we cliënten altijd zo goed mogelijk begeleiden. Luisteren naar de hulpvraag, uitgebreide informatie over de ingreep, mogelijke risico’s en hulp in geval van complicaties horen daar allemaal bij.”

Achterhaald

Over één ding zijn onze lezers het bijna unaniem eens. Als je iets aan je uiterlijk wil veranderen, moet je het ook als je man bent gewoon doen. Want dat cosmetische ingrepen alleen iets voor vrouwen zijn, is volgens jullie toch echt een achterhaald idee.

OVER METRO DOSSIER
Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: cosmetische chirurgie en de alternatieven. Lees meer in ons dossier van deze week:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.