Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Dossier 28 okt 2017 / 10:32 uur

Horrorweekend: Vijf huiveringwekkende filmscènes

Zo vlak voor Halloween word je op televisie haast doodgegooid met horrorfilms, maar sommigen zijn enger dan anderen. Welke scènes joegen ons de stuipen op het lijf? We wagen ons aan een top vijf.

1Psycho

Psycho uit 1960 van Alfred Hitchcock is bij veel horrorliefhebbers de absolute nummer één. En als je het over Psycho hebt, denk je natuurlijk meteen aan dé douchescene. Een scene die nadien veel gekopieerd werd in andere films. Psycho gaat over een vrouw die een nieuw leven wil beginnen en in een morsig motel belandt. Haar moord wordt 45 seconden lang in beeld gebracht en vanuit zeventig verschillende camerastandpunten gedraaid. Huiveringwekkend, maar eigenlijk valt er niets te zien. Ook grappig: Veel mensen zwéren achteraf dat ze dieprood bloed het doucheputje in hebben zien stromen, maar Psycho werd in zwart-wit gemaakt en het bloed is in het echt chocoladesiroop. De montage van vaste Hitchcock-editor George Tomasini en de onvergetelijk indringende muziek van Bernard Herrmann houden het menselijk brein verbluffend voor de gek.

2The Thing

In The Thing uit 1982 van John Carpenter worden Amerikaanse wetenschappers op de Zuidpool in het basiskamp gestoord door het geluid van een helikopter die een dolle hond achterna zit op het ijs. De mannen aan boord van het toestel proberen de hond neer te schieten, maar de helikopter stort neer. De wetenschappers onderzoeken het wrak. Ze vinden geen overlevenden, behalve de hond die ze meenemen naar het basiskamp. Maar de hond is in werkelijkheid een kwaadaardige buitenaardse parasiet die elke organische vorm perfect kan imiteren. Omdat het ‘ding’ elke vorm aan kan nemen zou elk lid van de expeditie het ding kunnen zijn. De expeditieleden worden elkaars grootste vijanden. De scene dat Vance Norris een hartaanval krijgt blijft hangen. Als de arts hem reanimeert, wordt de borstkas van Norris een gigantische muil die de armen van de arts afbijt. Uit de muil schiet een Norrisworm naar buiten, die door een andere wetenschapper met een vlammenwerper wordt gedood. Door de hitte maakt het hoofd van Norris zich los van de romp en komt uiteindelijk op de grond terecht. Er groeien grote spinnenpoten uit het geïnfecteerde hoofd waarmee het ding probeert weg te lopen.

3The Shining

Het is één van de bekendste filmquotes aller tijden: ‘Here’s Johnny!’ We hebben het natuurlijk over The Shining uit 1980 van Stanley Kubrick naar de gelijknamige bestseller van Stephen King. Jack Nicholson speelt in The Shining de bezeten schrijver Jack Torrance die een tijdelijke baan als conciërge aanneemt in het prestigieuze Overlook Hotel in de Rocky Mountains dat in de wintermaanden gesloten is vanwege de extreme weersomstandigheden. Zijn zoon Danny ontdekt dat er geesten in het hotel ronddwalen. Hij ziet telkens twee tweelingzussen. Op een zeker moment ziet hij hen in stukken gehakt in de gang liggen, terwijl ze hem tegelijkertijd vragen om ‘voor altijd en altijd’ met hen te komen spelen. Jack bekommert zich nauwelijks nog om zijn zoon die voortdurend angstig is en het liefste zo snel mogelijk weg wil uit het hotel. Danny loopt onverklaarbare verwondingen aan zijn hals op, alsof iemand heeft geprobeerd hem te wurgen. Later vertelt Jacks vrouw Wendy dat er in de badkamer van het hotel iemand aanwezig is die Danny heeft aangevallen. Wanneer Jack gaat kijken treft hij in het bad een naakte vrouw aan, die in staat van ontbinding blijkt te verkeren wanneer hij haar vastpakt, maar desondanks leeft en hem uitlacht.

4The Exorcist

Natuurlijk mag The Exorcist, waar het jonge meisje Regan bezeten wordt, van William Friedkin uit 1973 niet ontbreken in deze top 5. Nog voordat de film werd uitgebracht, werd de originele trailer al snel verbannen. In de trailer, die nog geen twee minuten duurde, komen na zo’n 30 seconden felle flitsende beelden van onder meer een close-up van het gezicht van de demon en de bezeten Regan tevoorschijn, tegelijkertijd met onheilspellende muziek. Hierdoor verlieten mensen huilend en in grote paniek de bioscoopzalen. Sommigen mensen moesten zelfs overgeven. Ook kregen sommigen van hen een beroerte. De meest besproken scène van de film, die in eerste instantie als bonusmaterieel te zien was en pas in 2000 werd toegevoegd in de verlengde versie The Exorcist (The Version You’ve Never Seen), was the spiderwalk: Regan komt hierin op handen en voeten, maar ondersteboven (buik richting plafond) de trap afgestoven, om eenmaal beneden het bloed uit haar mond te laten gutsen.

5Saw

We kunnen niet alleen maar films uit het grijze verleden pakken, dus we sluiten af met een film uit 2004. In dit jaar kwam Saw uit, dat momenteel uit zeven delen bestaat. De films gaan over Jigsaw, een man die mensen – van wie hij vindt dat ze dat verdienen – ontvoert en gevangenzet in vallen die een dodelijke uitkomst kunnen hebben. Deze vallen zijn gebaseerd op zondes die zij begaan hebben in hun verleden. Niet ontsnappen, betekent sterven. In het eerste deel hakt de eerste scene er meteen in: de voor elkaar onbekende Dr. Lawrence Gordon en Adam worden in een afgesloten badkamer wakker. Beiden zijn met handboeien vastgemaakt aan een verwarmingsbuis. In het midden van hen ligt een dode man. Samen proberen ze te ontsnappen. In hun broekzakken vinden ze een cassettebandje met daarop Play me. Op het bandje worden beide mannen persoonlijk aangesproken. Dr. Lawrence Gordon moet Adam doden voor zes uur, zodat zijn vrouw en kinderen in leven blijven. Samen zoeken ze naar een andere oplossing om te ontsnappen, maar ze worden natuurlijk tegen elkaar uitgespeeld en er volgt een dodelijk kat-en-muis-spelletje.

OVER METRO DOSSIER

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Onze beste auteurs, vormgevers, filmmakers en fotografen stellen deze bazige dossiers voor je samen. Zo heb jij op maandag gegarandeerd een tof verhaal om te delen met vrienden en collega’s. Met Metro Dossier ben je helemaal up to date. Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen!

Ditmaal: horror! Met Halloween voor de deur willen we alles weten over wat ons bang maakt. Lees meer in ons dossier van deze week:

Lees ook: De engste make-up voor je horrorfeestje dit weekend

Lees ook: Waarom wij mensen zo van horror houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Horrorweekend: Vijf huiveringwekkende filmscènes
Sluiten