Johan van Boven
Johan van Boven Dossier 21 okt 2017 / 12:21 uur

Heerlijke voetbalkunst in Rotterdam en Amsterdam

Op Rotterdamse en Amsterdamse muren barst het van de door voetbal geïnspireerde kunst. Of het nu ultramoderne graffiti is of een afbeelding die je meesleurt naar het verleden.

Rotterdam

De muurschildering van Coen Moulijn in het Oude Noorden.

Het bankje, de bal, de schoenen, het shirt en natuurlijk het hoofd. Alles klopt aan de muurschildering van Coen Moulijn in de Moerkapellestraat, op steenworpafstand van het ouderlijk huis in de Bloklandstraat waar de legendarische linksbuiten opgroeide. De bewoners in Rotterdam-Noord hebben het kunstwerk in hun buurt te danken aan Erik van Zijst, die het buitenschilderij in 2011 vervaardigde. Op 4 januari van dat jaar overleed Coen Moulijn op 73-jarige leeftijd

Een meesterwerkje van straatartiest Ox-Alien.

Je moet even goed zoeken, maar dan heb je ook wat. Op het redelijk verlaten terrein rond Ferro Dome vind je weergaloze graffiti waar de liefde voor Feyenoord vanaf spat. Vooral het werk van streetartartiest Ox-Alien waarbij de kampioensschaal de hoofdrol opeist spreekt tot de verbeelding. Maar ook Nijntje mag er zijn.

Graffiti op trainingscomplex Varkenoord.

Juist op de plek waar de toekomst een grote rol speelt, komen verleden en heden bij elkaar. Op trainingscomplex Varkenoord vind je aan de ene kant een muurschildering die historie ademt en aan de andere kant, redelijk verscholen, vind je absurdistische graffiti van doodshoofden met puntmutsen en een Feyenoordvlag.

Een blik op het verleden.

Oh, wat zijn de supporters van Feyenoord trots op hun Kuip. Daarom pakte supportersvereniging De Feijenoorder op 27 maart van dit jaar groots uit om de 80e verjaardag van het stadion te vieren. Tegen de hekken van het spoor werd een gigantisch graffitiwerk geplaatst: Stadion Feijenoord De Kuip Sinds 1937.

Tegenover De Kuip hebben de fans een ode aan het stadion gemaakt.

Amsterdam

In Amsterdam is Kamp Seedorf de belangrijkste leverancier van voetbalkunst op straat. „Dit is ons Dennis Bergkamp-piece”, reageert ‘Eus’ van Kamp Seedorf. „Dat hebben we geplaatst in 2015 in Amsterdam-Oost. Het groene shirt associëren wij met de Klassieker. Zo werd het in 1993 0-5, maar dat geheel terzijde…”

Richard Witschge, die Feyenoord vernederde door de bal negen keer hoog te houden in de thuiswedstrijd tegen de Rotterdammers in oktober 1997 (4-0 Ajax), is één van de favoriete Ajacieden van Kamp Seedorf. Verder noemt het kunstenaarscollectief: Stanley Menzo, Marko Pantelic, Cristian Chivu, Bobby Haarms en ‘Goudje’, een markante supporter met prachtige verhalen die inmiddels is overleden.

Vaak worden de prachtige kunstwerken gewist door cultuurbarbaren bij de gemeente. Zo verdwenen de werken van burgemeester Van der Laan (die nu op de Johan Cruijff Arena hangt) en Clarence Seedorf. „Dat is het risico van het vak en dat hoort erbij met street art.”

Lees verder in ons dossier over Feyenoord-Ajax:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Heerlijke voetbalkunst in Rotterdam en Amsterdam
Sluiten