Sander Schomaker
Sander Schomaker Dossier 21 okt 2017 / 12:22 uur

Heeft drama rond Nouri invloed op verhoudingen fans?

De oproep tot bezinning tussen de supporters van Feyenoord en Ajax wordt steeds luider. Welke rol speelt het drama rond Abdelhak Nouri hierin?

Verbroedering werd zelden zo treffend vastgelegd als in juli van dit jaar, toen duizenden mensen zich verzamelden voor het huis van Abdelhak Nouri. Ze kwamen tezamen om de familie van de Ajacied te steunen in gitzwarte tijden. Tussen de leden van de harde kern van Ajax liep een man in Feyenoordshirt. Terwijl de tranen over zijn wangen liepen, kreeg hij schouderklop na schouderklop. De Amsterdammers vonden het fijn dat er ook iemand van de aartsvijand zijn medeleven kwam tonen. Weg met de haat en nijd.

Ook in Rotterdam werd die week op een speciale manier stilgestaan bij het vreselijk nieuws rond Nouri, die in elkaar zakte op het voetbalveld en ernstige hersenschade opliep. Een Feyenoordfan kocht in de fanshop naast De Kuip het nieuwe thuisshirt van de kampioen en liet het bedrukken met het rugnummer en de naam van Nouri.

Waar staan we op dat gebied nu we drie maanden verder zijn en het niet meer dagelijks, wekelijks of zelfs maandelijks over Nouri gaat? Heeft het drama rond de nog maar 20-jarige Amsterdammer nog steeds invloed op de verhoudingen tussen de fans van de aartsvijanden? Is de haat minder? Speelt afgunst een minder grote rol?

Wim van Merkensteijn laat een lange stilte vallen. Daarna zegt de voorzitter van de supportersvereniging van Feyenoord: „Die vragen zijn bijna niet te beantwoorden. Het is vreselijk voor die jongen en zijn familie, of hij nu bij Ajax speelde of bij een andere club. Iedereen moet hier op zijn eigen manier mee omgaan. Maar ik weet niet of het nu heel erg de verstandhouding tussen de fans verandert. Feyenoord-Ajax blijft de mooiste en grootste wedstrijd van het jaar. Er staat zo ongelooflijk veel spanning op dat duel, dat maakt het zo bijzonder. Wij hebben de tegenstander nodig om dit soort wedstrijden te kunnen beleven.”

Uit alles blijkt dat het onderwerp gevoelig ligt, ook bij de supportersvereniging van Ajax. Voorzitter Daniël Dekker: „Ik heb de foto van die man in Feyenoordshirt bij het huis van Nouri ook gezien. Dat vond ik heel mooi hoor, en ik wil het niet bagatelliseren, maar het zegt niets over het groter geheel.” Volgens Fabian Nagtzaam, directeur van de SVA, is er goed contact met de supportersvereniging van Feyenoord. „Dat contact is altijd wel goed geweest. De directies zijn nu met elkaar in gesprek en dat verloopt goed. We hebben zelfs goede hoop dat dit de laatste Klassieker in De Kuip wordt zonder uitpubliek. Of het drama rond Nouri daar enigszins aan bijgedragen heeft, weet ik niet. Het maakte in ieder geval veel los in Nederland. Heel veel clubs hebben Nouri op een bepaalde manier geëerd. FC Utrecht, NAC, Telstar en inderdaad ook Feyenoord. Ik vergeet er vast nog een paar, maar dat was heel bijzonder.”

Dekker deelt de hoop van Nagtzaam dat er vanaf volgend seizoen weer uitfans toegestaan zijn bij de Klassieker. „Maar het probleem is dat er partijen zijn, dan heb ik het over de overheid, die het zo wel goed vinden en niets willen veranderen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Heeft drama rond Nouri invloed op verhoudingen fans?
Sluiten