Johan van Boven
Johan van Boven Dossier 22 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Grasmaaier Feyenoord verpulverde kampioensgoud

De meeste mensen keken thuis voor de buis vooral naar de blije hoofden van de Feyenoorders, maar Martijn van Zon hield op zondag 14 mei zijn ogen continu op de zilveren schaal gericht. Al snel ontdekte de maker van de trofee dat het goed mis ging tijdens het feestgedruis in De Kuip: de gouden details lieten los!

Om het 60-jarige bestaan van Eredivisie te vieren besloot de KNVB vorig seizoen de kampioensschaal te versieren met gouden letters en het gouden logo van de voetbalbond. Maar toen de spelers van Feyenoord met hun prijs over het veld renden, viel de ene na de andere versiering op het veld. „Ik dacht: oh jee, die zijn niet goed vastgemaakt”, aldus Van Zon van tingieterij ’t Oude Ambacht uit Alphen, het bedrijf dat al tientallen jaren de KNVB-prijzen vervaardigt. „Mijn vrienden en collega’s zijn ook voetballiefhebbers, dus die zagen hetzelfde wat ik zag en stuurden mij talloze berichtjes via WhatsApp.”

Uitbundig

Waren de gouden letters juist té goed vastgemaakt? „We hebben eerst de vorm van de letters in de schaal gefreesd en daar de letters – voorzien van een laagje 24-karaats bladgoud – in geplakt. Blijkbaar zaten ze er net iets te strak in en kwam er te veel spanning op te staan. De schaal krijgt veel te verduren tijdens zo’n uitbundig feest. Er wordt mee gegooid en spelers knallen er met hun knieën en ellebogen tegenaan. Maar het viel me natuurlijk wel tegen dat de gouden letters niet vast bleven zitten.”

Toen iedereen het veld af was, ging het grasteam van Feyenoord met een magneet over het veld om te kijken of er nog gouden overblijfselen te vinden waren. Hier en daar werd iets gevonden, maar lang niet alles werd opgespoord om de schaal weer compleet te maken. „Kort na de wedstrijd is er een grasmaaier over het veld gereden en ik heb me laten vertellen dat die waarschijnlijk het nodige goud heeft verpulverd”, aldus Feyenoord-woordvoerder Raymond Salomon.

Opfrisbeurt

Met de KNVB werd afgesproken dat de schaal zo snel mogelijk terug naar ’t Oude Ambacht zou worden gebracht voor een opfrisbeurt. Een dag na het veroveren van de titel werd de schaal opnieuw onder handen genomen door Van Zon. Op datzelfde moment vierde de selectie van de kersverse kampioen op de Coolsingel opnieuw feest met de supporters. Met een reserveschaal die met nepgoud was versierd.

De Feyenoorders vierden op de Coolsingel feest met een schaal vol nepgoud. Foto: ANP

Het was de schaal die een dag eerder aanwezig was in het stadion van Willem II voor het geval Ajax daar kampioen zou worden. Dus stonden de Rotterdammers met de prijs te zwaaien die voor de aartsrivaal was bedoeld als het in De Kuip mis was gegaan voor Feyenoord.

Van Zon noemt geen bedragen, maar voor ’t Oude Ambacht is het een dure grap geworden. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te bedenken dat een schaal met 24-karaats bladgoud duurder is om te maken dan een schaal die alleen uit tin bestaat. Laat staan als er voor de tweede keer goud op moet worden aangebracht.

Schuld

„De KNVB was niet teleurgesteld of boos, want wij hebben het netjes opgelost”, aldus de schalenmaker. „Het was onze schuld, dus wij hebben alles voor onze rekening genomen. Ik wil het geen smetje op de schaal van het seizoen 2016/2017 noemen. We hebben weer iets geleerd.”

Feyenoord kreeg de gerepareerde schaal nog dezelfde week terug, zodat de prijzenkast met de originele trofee kon worden aangevuld. En er moest na achttien kampioensloze jaren uiteraard mee gepronkt worden. Negentien keer werd de ‘Heilige Graal’ uit de vitrine van het Maasgebouw gehaald om goede sier te maken tijdens een evenement, waarna hij een definitieve plek kreeg in het Feyenoord Museum. Denk aan bijeenkomsten van de Dirk Kuyt Foundation, Feyenoord Soccer Schools en de eerste oefenwedstrijd van het seizoen tegen FC Lisse. Na elk uitje werd de schaal weer netjes opgepoetst.

Gerust

Van Zon maakte zich geen zorgen dat er tijdens de snoepreisjes van de schaal wederom problemen zouden ontstaan. „Mensen gingen vooral op de foto met de schaal, er werd niet meer mee gegooid…”

De schaal die aan het eind van het huidige seizoen wordt uitgereikt heeft Van Zon al af. Tegenwoordig maakt hij de prijs voor de landskampioen al aan het begin van het seizoen, zodat de KNVB bij de hoofdingang in een vitrine kan laten zien waar het in een seizoen om draait. Het is een schaal van tin en een klein beetje koper. Goud komt er niet meer aan te pas. „Dat was eenmalig vanwege het 60-jarig bestaan van de Eredivisie. Als opdracht was het leuk om een keer te doen, maar ik ben een echte liefhebber van tin dus ik vind een schaal die helemaal zilver is mooier.” Bovendien scheelt het een hoop ellende met bladgoud.

Lees in het dossier over Feyenoord-Ajax ook:

Bekijk hier de voorspelling van Feyenoord-Ajax:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.