Metro
Metro Dossier 27 sep 2017 / 06:54 uur

Ben ik gameverslaafd?

In het Metro Dossier van deze week duiken we in de wereld van gaming, volgen we Jorien die haar brood met spelen verdient, bekijken we hoe de toekomst van gaming eruit ziet en stellen we de vraag: wanneer ben je gameverslaafd?

„Wanneer de rest van je leven eronder gaat lijden", aldus Regina van den Eijnden, onderzoekster op het gebied van gameverslaving aan de Universiteit Utrecht. In de DSM-5, het diagnostische handboek voor psychiatrische problemen, zijn voor Internet Gaming Disorder negen criteria opgenomen. Indien je op vijf van de negen punten hoog scoort, ben je volgens de DSM-5 ‘gameverslaafd’.

  1. obsessie
  2. toenemende tolerantie ten opzichte van je eigen gamegedrag
  3. controleverlies
  4. het verliezen van interesse in andere levensaspecten
  5. ondanks op de hoogte zijn van de slechte invloed toch doorgaan met gamen
  6. onthoudingsverschijnselen
  7. liegen over gebruik
  8. games gebruiken om te ontsnappen aan de werkelijkheid
  9. het laten verslechteren van werk/sociale relaties

Weten of je gameverslaafd bent? Doe hier een zelftest.

OVER METRO DOSSIER

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Onze beste auteurs, vormgevers, filmmakers en fotografen stellen deze bazige dossiers voor je samen. Zo heb jij op maandag gegarandeerd een tof verhaal om te delen met vrienden en collega’s. Met Metro Dossier ben je helemaal up to date. Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen!

Ditmaal: gamen. Hoe gameverslaafd is Nederland? Wat spelen we, hoe spelen we, zeggen we weleens afspraken af om te kunnen gamen en wat als je je brood verdient met gamen? Lees het deze week in Metro Dossier:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ben ik gameverslaafd?
Sluiten