Virtuele racisten worden in eigen buurt aangepakt

1 december 2015 om 21:38 door Sophie Moerman
Virtuele racisten worden in eigen buurt aangepakt
Foto: Colourbox

Wie denkt dat racistische uitlatingen op social media ongestraft blijven, heeft het mis. De campagne 'Virtual racism, real consequences' gaat virtuele racisten voor schut zetten in hun eigen buurt.

Het idee is simpel: wanneer iemand een racistisch bericht op Facebook zet, is zijn of haar woonplaats vaak makkelijk te achterhalen dankzij de mogelijkheid om je locatie aan te geven bij het bericht. Het racistische bericht wordt vervolgens afgedrukt op een billboard, in de buurt van waar de 'dader' woont.

Weervrouw

De campagne is opgezet in Brazilië en wordt voorlopig alleen daar uitgevoerd. Maria Júlia Coutinho kreeg als eerste donkere weervrouw op de Braziliaanse tv veel racistische commentaren op social media, en daar moest volgens de initiatiefnemers van de campagne wat aan gebeuren.

Eigen huis

,,Die mensen denken dat ze alles maar kunnen plaatsen vanuit hun veiligheid van hun eigen huis", vertelt initiatiefnemer Jurema Werneck aan de BBC. ,,Maar nu niet meer. Ze kunnen zich niet meer verstoppen, we zullen ze vinden". Behalve Facebookgebruikers zijn ook twitteraars en gebruikers van andere social media niet veilig, aldus Werneck.

RACISMO VIRTUAL, CONSEQUÊNCIAS REAIS

Posted by Consciência Negra on dinsdag 10 november 2015

Namen

De namen van de daders worden niet getoond, de mensen achter de campagne zijn er niet op uit specifieke mensen aan de schandpaal te nagelen. Wel hopen ze dat mensen voortaan beter nadenken over wat ze op social media plaatsen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!