Windows 3.1 legde vliegveld Parijs plat

Foto: ANP

Foto van 'Zoë Boven'

Zoë Boven

13 NOV 2015

Windows 7, 8 of 10. Welk besturingssysteem heb jij op je computer staan? Het vliegveld Orly in Parijs draait deels nog op Windows 3.1. Nee, wij wisten ook niet dat het nog bestond. Vorig weekend legde een storing onbedoeld bloot dat de software van het vliegveld voor een deel nog draait op het verouderde systeem uit het jaar 1992.

Het systeem dat wordt gebruikt bij opstijgen en landen werkte niet, schrijft het satirische weekblad Le Canard Enchainé. Verkeersleiders gebruiken dit systeem om piloten informatie te geven over de afstand die ze met het oog kunnen waarnemen.

Terwijl een paar technici die nog met het bejaarde systeem overweg kunnen in alle haast naar de oorzaak van de storing zochten, werden vliegtuigen uit voorzorg aan de grond gehouden. Het was mistig en daarom was het onverantwoord om op te stijgen.

Onderhoud

De leider van de vakbond voor verkeersleiders gaf meer uitleg. Hij zegt dat de software van de vliegvelden Orly en Charles de Gaulle op vier systemen draait die allemaal tussen de tien en twintig jaar oud zijn, zoals Windows XP. Charles de Gaulle is een van de grootste en drukste vliegvelden ter wereld, je zou dus verwachten dat ze over iets nieuwere computersystemen beschikken.

,,Het probleem is dat mensen geen zin hebben in onderhoud van de oude systemen’’, zegt vakbondsleider Alexandre Fiacre tegen de NOS. Op de Parijse vliegvelden werken nog maar drie mensen die met het oude systeem overweg kunnen dat zaterdag plat ging. ,,Een van hen gaat volgend jaar met pensioen, we hebben nog niemand kunnen vinden die hem kan vervangen."

eBay

Onderdelen vinden voor de verouderde computers is al helemaal een gedoe, de technici moeten soms op eBay zoeken als er iets moet worden vervangen.

Volgens Le Canard Enchainé heeft de minister van Transport beloofd dat de systemen in 2017 zijn vervangen. Vakbondsman Fiacre is niet optimistisch: ,,Ik denk dat het op zijn vroegst 2019 wordt, en misschien zelfs 2021." Hij benadrukt wel dat de passagiers geen moment gevaar lopen.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Dronevliegles voor reddingswerkers op Twente Airport

Dronevliegles voor reddingswerkers op Twente Airport

Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

5 JUL 2017

Op Twente Airport krijgen reddingswerkers dronevlieglessen van de Chinese fabrikant DJI. Dit vloeit voort uit de samenwerking tussen DJI en de gemeente Enschede.

Brandweerlieden en ambulancepersoneel krijgen lessen om drones op een zo effectief mogelijke wijze te kunnen inzetten bij noodsituaties. In Enschede test de brandweer al op beperkte schaal met drones.

Likeability of 2

Forse kritiek op gelanceerd 'NPO-premium'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

4 JUL 2017

De NPO kondigde dinsdag aan zijn video-on-demand-dienst een upgrade te hebben gegeven. Er komt namelijk een optie om de uitzendingen in HD terug te kijken in NPO Start, het nieuwe Uitzending Gemist. Enige voorwaarde: je moet daarvoor 2,95 euro per maand betalen.

Je betaalt toch al belasting?

Met deze VR-gadget voel je kou en pijn

Met deze VR-gadget voel je kou en pijn

Beeld ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

3 JUL 2017

Gek op virtual reality maar mis je toch nog iets als je met een bril op aan het gamen bent? Daar gaat een eind aan komen. Een nieuwe VR-gadget zorgt ervoor dat je hitte, kou en zelfs pijn kunt voelen als je augmented reality ervaart.

Hitte en kou

Hiermee (her)ontdek je Game of Thrones

©2017 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and all related programs are property of Home Box Office, Inc.

Foto van 'Metro'

Metro

10 JUL 2017

17 juli start in Nederland alleen bij Ziggo het zevende seizoen van het met 38 Emmy Awards bekroonde Game of Thrones®. Speciaal voor alle beginnende kijkers én trouwe Game of Thrones fans is er nu de Guide of Thrones Messenger van Ziggo; een interactieve chatbot die je snel up-to-date brengt over de serie.

Guide of Thrones geeft je korte samenvattingen over belangrijke momenten en personages uit de serie. Met of juist zonder spoilers, afgestemd op hoeveel je al gezien hebt en wat je nog wil weten. De tool werkt op Facebook Messenger en is toegankelijk voor iedereen met een Facebookaccount.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Eén fout op social media kan je leven verpesten

Foto: iStock

Foto van 'Metro World'

Metro World

27 JUN 2017

Er was eens… een 30-jarige pr-dame genaamd Justine Sacco uit New York: een blanke vrouw met een goed salaris. Zoals vele anderen probeerde ze geestige tweets te plaatsen, vooral over reizen naar Zuid-Afrika: „Going to Africa. Hope I don’t get AIDS. Just kidding. I’m white!”, postte ze.

'Facebook in gesprek met Hollywood'

'Facebook in gesprek met Hollywood'

Foto: ANP

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

26 JUN 2017

Netflix, Amazon en Hulu krijgen er weer een concurrent bij. Social netwerkgigant Facebook is in gesprek met Hollywoodstudio's over het maken van originele producties. Deze zouden al tegen het eind van de zomer klaar moeten zijn, meent The Wall Street Journal (WSJ).

Van vlinder tot pinguïn: 5 verrassend slimme robots

Foto van 'Metro World News'

Metro World News

22 JUN 2017

Denk jij bij robots nog steeds aan Robin uit Bassie en Adriaan of een andere houterige machine die slechts geschikt is om eenzelfde klusje te klaren en er niet zo goed uitziet? Dan moet je echt even de creaties van Festo bekijken. Het bedrijf maakt robots die de eigenschappen en gewoontes van dieren hebben en er ook nog eens op lijken.

AquaPenguin