Tech&Gadgets

Windows 3.1 legde vliegveld Parijs plat

Foto: ANP

Foto van 'Zoë Boven'

13 NOV 2015

Windows 7, 8 of 10. Welk besturingssysteem heb jij op je computer staan? Het vliegveld Orly in Parijs draait deels nog op Windows 3.1. Nee, wij wisten ook niet dat het nog bestond. Vorig weekend legde een storing onbedoeld bloot dat de software van het vliegveld voor een deel nog draait op het verouderde systeem uit het jaar 1992.

Het systeem dat wordt gebruikt bij opstijgen en landen werkte niet, schrijft het satirische weekblad Le Canard Enchainé. Verkeersleiders gebruiken dit systeem om piloten informatie te geven over de afstand die ze met het oog kunnen waarnemen.

Terwijl een paar technici die nog met het bejaarde systeem overweg kunnen in alle haast naar de oorzaak van de storing zochten, werden vliegtuigen uit voorzorg aan de grond gehouden. Het was mistig en daarom was het onverantwoord om op te stijgen.

Onderhoud

De leider van de vakbond voor verkeersleiders gaf meer uitleg. Hij zegt dat de software van de vliegvelden Orly en Charles de Gaulle op vier systemen draait die allemaal tussen de tien en twintig jaar oud zijn, zoals Windows XP. Charles de Gaulle is een van de grootste en drukste vliegvelden ter wereld, je zou dus verwachten dat ze over iets nieuwere computersystemen beschikken.

,,Het probleem is dat mensen geen zin hebben in onderhoud van de oude systemen’’, zegt vakbondsleider Alexandre Fiacre tegen de NOS. Op de Parijse vliegvelden werken nog maar drie mensen die met het oude systeem overweg kunnen dat zaterdag plat ging. ,,Een van hen gaat volgend jaar met pensioen, we hebben nog niemand kunnen vinden die hem kan vervangen."

eBay

Onderdelen vinden voor de verouderde computers is al helemaal een gedoe, de technici moeten soms op eBay zoeken als er iets moet worden vervangen.

Volgens Le Canard Enchainé heeft de minister van Transport beloofd dat de systemen in 2017 zijn vervangen. Vakbondsman Fiacre is niet optimistisch: ,,Ik denk dat het op zijn vroegst 2019 wordt, en misschien zelfs 2021." Hij benadrukt wel dat de passagiers geen moment gevaar lopen.


Views

40

Google krijgt weer een miljardenboete van Europa

Google krijgt weer een miljardenboete van Europa

Foto van 'D. van Aken'

GISTEREN

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft weer een miljardenboete ontvangen van de Europese Commissie. In totaal moet het Amerikaanse techbedrijf 4,34 miljard euro dokken. Ook moet het bedrijf contracten met telefoonfabrikanten en telecomexploitanten herzien.

Android

Google krijgt de boete vanwege oneerlijke concurrentie met het mobiele besturingssysteem Android. Volgens de Europese Commissie heeft Google sinds 2011 illegale, beperkende voorwaarden opgelegd aan telefoonfabrikanten door te eisen dat zij de browser Chrome en de zoekmachine Google Search op hun smartphones en tablets installeren om toegang tot de app-winkel Google Play te kunnen krijgen.


Views

400+

'Een machine mag nooit kiezen om mensen te doden'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Killed by drones. Muse omschreef het al op haar laatste album en het is een schrikbeeld dat tal van mensen hebben. Robots en machines die zo slim worden dat ze onze plaats innemen.

Nooit bij wapens

Om ons enigszins gerust te stellen hebben een aantal van de grote ontwikkelaars in een brief beloofd dat ze artificial intelligence (AI) nooit in zullen zetten bij wapens. Onder andere de namen van Tesla-baas Elon Musk, de drie medeoprichters van Googles AI-tak DeepMind en Skype-ontwikkelaar Jaan Tallinn prijken onderaan de brief.


Views

300+

Dankzij Safe Lock kan je niet meer appen op de fiets

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 JUL 2018

Appen terwijl je op de fiets zit? Dat kan straks niet meer. Tenminste, niet als je besluit het slimme fietsslot van KPN (gemaakt in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN) en AXA) aan te schaffen. De telefoonprovider komt namelijk met een apart 'slot' voor op je telefoon, terwijl je op de fiets zit.

Tegenover Telecompaper laat het weten dat het de functie eigenlijk al in 2017 had willen uitrollen. Die deadline bleek onhaalbaar, waarna de planning verlegd werd naar 'ergens in 2018'.

Safe Lock


Views

1k+

Typfoutje in code Aliens-spel maakte vijanden dommer

Typfoutje in code Aliens-spel maakte vijanden dommer

Foto: Flickr.

Foto van 'Imre Himmelbauer'

15 JUL 2018

Een typfoutje kan grote gevolgen hebben, zo blijkt maar weer. Aliens: Colonial Marines kwam jaren geleden uit en werd zeer matig ontvangen. Een van de grootste klachten: de vijanden in het spel waren dom en zouden je niet uitdagen om strategisch na te denken. Dat blijkt voor een groot deel aan een simpel tikfoutje te hebben gelegen.

Het foutje werd gepost op Moddb.com, een website waar mensen hun aangepaste versies, zogenaamde mods, van spellen kunnen uploaden. Op die site is een gebruiker bezig met het verbeteren van Aliens: Colonial Marines, zodat het toch een leuk spel wordt.

Te(a)ther


Views

1k+

5 tips als je je eigen game-pc wilt bouwen
Likeability of 3

5 tips als je je eigen game-pc wilt bouwen

Als je de onderdelen gekocht hebt en de juiste gereedschappen hebt, kun je je pc in elkaar gaan zetten. / Flickr

Foto van 'Imre Himmelbauer'

11 JUL 2018

Veel mensen kopen hun pc kant en klaar, als hij al helemaal in elkaar is gezet. Dat is misschien de makkelijkste, maar absoluut niet de goedkoopste manier. Je bespaart namelijk behoorlijk wat geld als je het in elkaar zetten zelf doet. Dat is alleen in het begin wat overweldigend. Daarom heeft Metro 5 tips voor je als je je eigen PC in elkaar wilt zetten.

1. Weet waar je aan begint

Een pc in elkaar zetten is als je een beetje handig bent niet heel moeilijk, zeker met behulp van wat instructievideo’s. Toch moet je stevig in je schoenen staan en je goed bewust zijn van de risico’s. Je moet alle onderdelen zelf bij elkaar zoeken, alle juiste gereedschappen hebben en als je een foutje maakt, kan het zijn dat je een dure grafische kaart of processor naar de knoppen helpt. En dan kan het toch nog goedkoper zijn om de pc kant en klaar te kopen.


dislike
user_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Views

2k+

Likeability of 5

Mijn werk is online, dus mijn vakantie is offline

Foto van 'Anke Horstman'

10 JUL 2018

De eerste zomervakanties van Nederland zijn van start gegaan. Tijd om je Out of Office aan te zetten en eindelijk te gaan ontspannen. Alhoewel, niet als het aan werkend Nederland ligt. Want écht ontspannen zit er deze vakantieperiode niet in, blijkt uit onderzoek van Tele2 Zakelijk naar bereikbaarheid tijdens en buiten werktijd en werkgeluk.

In een tijd waarin flexibel werken in veel organisaties is doorgevoerd, blijft 45 procent van de medewerkers nog altijd worstelen met de mate van bereikbaarheid. Ondanks dat flexibel werken bijdraagt aan werkgeluk, zien we nu ook de keerzijde hiervan. Echt even offline zijn, was niet eerder zo belangrijk als nu. Technostress ligt op de loer. Dit blijkt uit onderzoek, onder ruim 1500 werkgevers en werknemers tussen de 18 en 65 jaar, uitgevoerd door Markteffect in opdracht van Tele2. De telecomprovider pleit er daarom voor dat werkend Nederland volledig ‘uit staat’ op vakantie.

De informatiestroom stopt tegenwoordig op geen enkel moment. Er komen steeds meer zakelijke communicatiekanalen bij en het is makkelijker dan ooit om voortdurend bereikbaar te zijn voor collega’s, baas of klanten. Door de grote hoeveelheid mails en telefoontjes, voelt de helft (45%) van alle werknemers zich geleefd. Millennials (18-34 jaar) hebben hier meer last van (50%) dan hun oudere collega’s.


love
user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

Views

1k+

De straat zit weer vol met Pokémon Go-spelers

De straat zit weer vol met Pokémon Go-spelers

Pokémon Go wint weer aan populariteit. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

9 JUL 2018

Pokémon Go was tijdens zijn lancering enorm populair. Binnen een week speelde ruim een miljoen Nederlanders het spel en daarmee was het de succesvolste lancering ooit. Het spel lijkt echter al lange tijd op zijn rentree. Lijkt, want Pokémon Go is bezig met een comeback.

Analistenbureau SuperData deed onderzoek naar de app en constateerde dat Pokémon Go in mei 2018 174 procent meer omzet draaide dan in mei 2017. Pokémon Go is sinds zijn piek tijdens de lancering van de app niet zo populair geweest als nu, zo luidt de conclusie.

Sociaal


Views

4k+

Heb je een iPhone? Dan ben je waarschijnlijk rijk

Heb je een iPhone? Dan ben je waarschijnlijk rijk

De iPhone X, de duurste iPhone die Apple in zijn assortiment heeft. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

9 JUL 2018

Veel iPhonebezitters hebben een hoog inkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse University of Chicago. Een meerderheid van de bezitters van een smartphone van Apple blijkt veel geld te besteden te hebben.

De eerdergenoemde universiteit ondervroeg in 2016 6394 mensen over hun inkomen en welke producten zij gebruiken. Daaruit bleek dat mensen met een iPhone het vaakst in de categorie 'hoog inkomen' vallen, namelijk 69,1 procent van de iPhonebezitters uit het onderzoek.

Kort daarachter zat een ander Apple-product: de iPad. In 66,9 procent van de gevallen heeft de bezitter van een iPad relatief hoog inkomen. De Android-smartphone stond op de vierde plaats met een score van 59,5 procent.


Views

5k+

Brit wil streamingdienst 1000 retrogames opzetten
Likeability of 5

Brit wil streamingdienst 1000 retrogames opzetten

Antstream zegt licenties voor meer dan duizend games te hebben. / Pixabay

Foto van 'Imre Himmelbauer'

9 JUL 2018

Engelsman Steve Cottam wil een streamingdienst voor meer dan duizend retrogames opzetten. Cottam heeft daarvoor het bedrijf Antstream opgericht. De app van de streamingdienst moet verschijnen op Android en Windows.

Verder maakt het bedrijf nog niet veel bekend over zijn nieuwe dienst. De beide apps worden 'binnenkort' verwacht en Antstream zegt meer dan duizend licenties te hebben voor games, maar meer dan een paar voorbeelden worden niet gegeven, zo meldt Tweakers.

Online multiplayer


like
user_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Views

600+

Memes zijn veilig: Europa stemt tegen 'uploadfilter'

Memes zijn veilig: Europa stemt tegen 'uploadfilter'

De EU heeft tegen het 'uploadfilter' gestemd.

Foto van 'Imre Himmelbauer'

6 JUL 2018

Wie bang was dat het verboden zou worden om memes te maken, kan opgelucht ademhalen. Het Europees Parlement heeft tegen de plannen voor online auteursrechten gestemd. Daardoor blijft het voorlopig mogelijk om memes te maken.

In het voorstel stonden strengere regels voor het gebruik van onder meer online foto's. Daardoor zou het uploaden van filmpjes, foto's of muziek waar auteursrecht op zit minder makkelijk worden. Mediabedrijven als YouTube en Facebook zouden content die inbreuk maken op auteursrechten moeten blokkeren, een zogenoemd 'uploadfilter'.

Linken


Views

2k+

Likeability of 3

Wordt Netflix duurder voor Premium-gebruikers?

Foto van 'Jelmer Visser'

4 JUL 2018

Deel jij - net als half Nederland - een Netflix-account met een aantal vrienden of familie? Dan zou je in de nabije toekomst wel eens meer moeten lappen per maand. De Amerikaanse streamingdienst zou namelijk zinspelen op een 'modernisering' van de abonnementen en dit heeft vooral gevolgen voor de mensen die op dit moment een premium-account hebben.

En met het woord 'moderniseren van abonnementsvormen', begrijp je het natuurlijk al; iets wordt duurder. Wanneer je in de toekomst Netflix op vier schermen wil blijven kijken, zul je voor het nieuwe Ultra-abonnement moeten kiezen. Het Italiaanse techblog TuttoAndroid meldt dat het nieuwe Netflix Ultra-abonnement 16,99 per maand gaat kosten. Dat is drie euro meer dan het huidige Netflix Premium.

De nieuwe abonnementsvormen volgens TuttoAndroid ©TuttoAndroid


sad
user_94afa9776761d8fac9243df949fced7ac5916850_avatar

Views

3k+

Duitser maakt hoesje voor barstvrij smartphonescherm

Dit hoeft dus niet meer/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 JUL 2018

Smartphones vervullen inmiddels een centrale rol in ons bestaan, maar toch beschermen we ze vrij slecht. Wie heeft er niet wel eens een flinke barst in zijn scherm gehad na een - onschuldige - val? Philip Frenzel in ieder geval wel.

ADCase

De Duitse student kon het niet verkroppen dat zijn iPhone-scherm flink gebarsten uit de strijd met de vloer was gekomen en besloot een beschermend hoesje te maken: de ADCase.


Views

3k+

Samsung telefoons sturen ongevraagd foto's rond

Het probleem schijnt zich vooral voor te doen bij de Galaxy Note 8 en de Galaxy S9. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

3 JUL 2018

Per ongeluk een foto naar iemand sturen, het is je vast wel eens overkomen. Maar hoe irritant is het als je telefoon ongevraagd foto's naar je contactpersonen stuurt? Mensen met een Samsung-telefoon kampen met dit opvallende probleem, waarbij er spontaan foto's worden gestuurd.

Complete fotobibliotheek verstuurd

Het probleem schijnt zich vooral voor te doen bij de Galaxy Note 8 en de Galaxy S9. Een eigenaar van een Galaxy S9 liet via Reddit weten dan zijn hele fotobibliotheek naar zijn vriendin is gestuurd. Opvallend is dat de fotoverzending niet te zien was in zijn berichten geschiedenis.


Views

1k+

Helft beveiligt smartphone niet goed

De helft van de smartphonegebruikers beveiligt zijn telefoon niet goed. / Colourbox

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 JUL 2018

Ongeveer de helft van de smartphonebezitters beveiligt zijn eigen toestel niet. Ze hebben geen toegangscode ingesteld waardoor bijvoorbeeld dieven makkelijk apps als internetbankieren, de mailbox en sociale media kunnen openen.

Geen toegangscode

Het cyberbeveiligingsbedrijf Kaspersky hield een enquête onder bijna 8500 mensen in dertien Europese laden, de Verenigde Staten, Australië en Israël. Iets meer dan 48 procent van alle ondervraagden heeft een toegangscode ingesteld. Dat betekent dat iets meer dan de helft rondloopt met een toestel dat makkelijk te kraken is door kwaadwillenden.


Views

1k+

Over 5 jaar heeft iedereen supersnel internet

Nederland wil op het gebied van mobiel internet koploper blijven. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 JUL 2018

Het kabinet wil dat over vijf jaar alle Nederlanders over snel vast breedbandinternet (minimaal 100 megabit per seconde) beschikken. Bovendien moet een grote meerderheid in 2023 een tien keer zo snelle verbinding hebben: 1 gigabit per seconde. Het kabinet wil dat Nederland op het gebied van mobiel internet koploper blijft.

Overal internet

Dat schrijft het kabinet in het Actieplan Digitale Connectiviteit. In Nederland zijn nog altijd plekken waar de mobiele netwerkdekking onvoldoende is, bijvoorbeeld omdat het aanbieden op locaties voor operators commercieel niet-rendabel is. Om dit aan te pakken wordt er bij de aankomende veiling een dekkingsverplichting opgelegd. Slechts drie procent van de Nederlanders heeft nu geen toegang tot snel vast breedband internet.


Views

1k+

Likeability of 5

What the fuck gadgets

Foto van 'Anke Horstman'

3 JUL 2018

“O My God!” Deze keer schreeuw je het niet uit genot, maar wel om de What the fuck factor van de volgende objecten…

Silk’n Tightra

Fabel of niet, Silk’n neemt het behoorlijk serieus. Dat van de slapper wordende VaJayJay, bedoel ik. Ouder worden, brute seks en het krijgen van kinderen, zouden zorgen dat ‘de Honingpot' minder strak wordt. De kans op vaginale droogheid, irritaties en urineverlies neemt hierdoor behoorlijk toe. Tijd om daar wat aan te doen, zo vindt Silk’n.


lol
user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

Views

3k+

Telefoonbatterijen: van een week naar een dag mee

Waarom smartphonebatterijen maar één dag meegaan

Vroeger laadde je je telefoon elke week op, nu elke dag. Hoe komt dat? / Rawpixel.com

Foto van 'Imre Himmelbauer'

2 JUL 2018

Je smartphone kan ontzettend veel meer dan je oude Nokia. Je kan niet alleen meer bellen, sms’en en Snaken, maar ook internetten, e-mailen, series streamen en zo gaat het nog wel even door. Maar waar de functionaliteit als een speer vooruit is gegaan, is de batterijduur juist achteruit gehold.

Een Nokia-telefoon ging soms wel twee tot drie weken mee op één batterijlading. Maar je smartphone hangt meestal elke dag aan de oplader. Hoe komt dat eigenlijk?

Gewend aan vooruitgang


Views

2k+

Update maakt WhatsApp-groepen stuk overzichtelijker

Het logo van WhatsApp. / EPA

Foto van 'metronieuws'

30 JUN 2018

Met een nieuwe functie zullen je WhatsApp-groepen straks een stuk overzichtelijker worden. In de nieuwste update heeft WhatsApp namelijk een functie toegevoegd waarmee alleen groepsbeheerders nog berichten kunnen sturen in de groepschats.

De beheerder van een groepschat kan deze functie straks inschakelen. Het is dan alleen nog mogelijk voor de beheerder om berichten te sturen. Als leden van de groep de chat openen, staat onderaan het scherm dat alleen de beheerder berichten kan sturen.

Belangrijke informatie


Views

3k+

Bedrijfsleiders worstelen vaak met lezen van data

Bedrijfsleiders worstelen vaak met lezen van data

Data lezen is voor veel bedrijfsleiders moeilijk. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

30 JUN 2018

Bedrijfsmanagers kunnen data vaak niet op een goede manier interpreteren. Dat schrijft softwarebedrijf Qlik in een persbericht. Door de slechte omgang met data is het vaak moeilijker om de goede vragen te stellen aan computersystemen.

Volgens onderzoeksburea Gartner is zogenaamde 'data literacy', oftewel hoe goed iemand data kan lezen, de belangrijkste vaardigheid op de werkplek. Toch schieten de meeste beleidsmakers binnen bedrijven hierin tekort: maar liefst 76 procent van de leidinggevenden zegt niet in staat te zijn data op een goede manier te interpreteren.

Europa


Views

1k+