Scholen met verbod op smartphones presteren beter

19 mei 2015 om 11:07 door Alrik de Jong
Scholen met verbod op smartphones presteren beter

Scholen die leerlingen verbieden een smartphone mee te nemen naar school, scoren beter dan scholen zonder een dergelijk verbod. Dat blijkt uit een onderzoek van de London School of Economics.

Wetenschappers hebben de eindexamenresultaten van 91 Engelse scholen met een verbod op smartphones onder de loep genomen en die vergeleken met het landelijk gemiddelde. In totaal zijn de resultaten van 130.000 scholieren meegenomen in het onderzoek.

Lees ook: Amsterdamse scholieren willen blijven snacken
Lees ook: Eindelijk, gameklassieker Snake nu ook op smartphone 

Uit het onderzoek blijkt dat de testscores van scholen met een smartphoneverbod 6,4 procent hoger uitvallen. 'Scholieren met een leerprobleem' scoren op smartphonevrije scholen zelfs 14 procent hoger dan het landelijk gemiddelde in hun categorie. Dat wijst er volgens de onderzoekers Richard Murphy en Louis-Philippe Beland op dat moeilijk lerende kinderen sneller zijn afgeleid.

De onderzoekers zijn er van overtuigd dat smartphones en andere technologie het leren juist ook kunnen stimuleren. "Maar er zitten wel nadelen aan. Leerlingen zijn vooral veel tijd kwijt aan social media en spelletjes op hun telefoons", aldus Murphy.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!