Dan rot je toch op naar je eigen land!

Semhar Abera 17 okt 2017

Het is weer zover. De periode van haatdragend reageren is weer losgebarsten.
Kenneth schrijft ,,Krijg gewoon het ebolavirus en sterf eraan, achterlijke wandelende chocoladereep.”
En opeens was daar Marcel ,,Kut zwarte! Dood maken die stinkhoer!!! Weer een reden om alle grenzen dicht te gooien.”

Waar ging het mis met deze mensen?

Onder het mom van vrijheid van meningsuiting worden de meest vreselijke reacties achter gelaten. Reacties die puur aanzetten tot haat en alleen de intentie hebben tot het kwetsen en beledigen van mensen en soms hele bevolkingsgroepen.

Ja, je mag je mening hebben en iedereen heeft het recht te discussiëren over het sinterklaasfeest, het vluchtelingenbeleid of welk onderwerp dan ook. Maar moet dat gepaard gaan met reacties waar de honden geen brood van lusten?

Ik neem het onder andere Mark Zuckerberg en zijn team kwalijk dat het anno 2017 nog steeds mogelijk is zulke vreselijke berichten te posten op Facebook zonder consequenties. De aanpak moet vele malen harder. In de richtlijnen van Facebook staat dat zij haatdragend taalgebruik welke mensen aanvalt op basis van ras, religie, seksuele geaardheid, handicap of ziekte niet tolereert en de content verwijderd.
Niemand die zich daardoor voelt aangesproken en bij de volgende reactie eerst tien seconden nadenkt alvorens te posten.
Nee natuurlijk niet, waarom zou je met zo’n zwak beleid?
Aanpakken die handel! Eerste keer? Bericht verwijderen en duidelijke waarschuwing. Tweede keer? Account blokkeren voor een x aantal weken. Dat is al een beter begin.

En de overheid, wat doet de overheid hieraan?

Toen Robin van Persie een aantal jaar geleden het OM opriep om onderzoek te doen naar de reacties onder de selfie van het Nederlands elftal, volgde er voor drie mensen een boete van 360,00 euro.
Hallo OM, kunnen we dit voorbeeld voortzetten?
En niet alleen als het om bekende voetballers of politici gaat. Nee, laten we vooral consequent zijn zodat het ook daadwerkelijk effect heeft. Gooi je een bak stront op het internet? Wees je dan ook bewust van de gevolgen.

Ik pleit voor een nieuwe doelgerichte campagne.

Geef je mening op het internet, maar laat onnodige racistische, beledigende en/of kwetsende teksten achterwege en sluit af met #zaaigeenhaat

We hoeven het niet eens met elkaar te zijn, zeker niet, maar moet je een ander daarom dood wensen? Nee, dat dacht ik ook niet.

Wees lief voor elkaar in het echte leven, maar ook op het internet.