Sander Dekker: Incompetent?

P.A. van Ham 27 jun 2017

Het is niet kwalijk bedoeld. Sander is een slimme jongen. Maar voor de functie die hij bekleedt is hij totaal niet geschikt. In een regeringsperiode heeft hij het onderwijs volledig uitgekleed, er is vrijwel niets van over. Om maar te zwijgen over zijn mediawet, ook totaal mislukt. In het bedrijfsleven had hij al lang de vraag gekregen om zijn functie neer te leggen en zo niet… maar daar zit hij niet. Helaas.

Zoals gezegd, hij is heel slim, en zijn IQ valt niet te betwisten. Alleen hij kan er niets mee. Hij ziet niet wat de maatschappelijke impact is, noch ziet hij de lange termijn; net zoals elke politicus bestaat zijn leven uit de verkiezings-termijnen. Elke vier jaar, en verder kijkt hij ook niet, er ontbreekt elke vorm van visie op lange termijn, en dat is nou juist wat regeren inhoudt. Op de lange termijn denken. Soms valt het mee, en soms tegen. In zijn geval uitsluitend het tweede.

Er is geen initiatief, geen investering in de toekomst buiten zijn vier jaar. Geen visie. Het gevolg is dat ons onderwijs zwakker wordt. Kijk naar de vraag van bedrijven naar o.a. Technisch personeel, als Sander echt een visie had zouden de eerste nu afstuderen. Waar zijn ze, Sander? Ik zie ze niet, en de arbeidsmarkt ook niet. Waar was die visie van je?

Ik herhaal, ik betwijfel geen moment dat jij intelligent bent, en intelligenter dan de meesten van ons. Wees daar trots op, maar gebruik het waar het hoort. En wees eerlijk: dat is niet in beleid maken voor onderwijs of Nederland in zijn geheel. Dat kan jij absoluut niet. Jij hoort thuis in een laboratorium, waar jouw kwaliteiten to zijn recht komen. Maar niet in de regering noch in de tweede of eerste kamer.

Dus lieve Sander, volg jouw intellect en ga dat laboratorium in. Dat is waar je thuis hoort. Onderzoek iets! Maar maak geen beleid. Dat is wat ik bedoel, je bent incompetent voor jouw huidige functie.