Waarom gedichten je blij maken

Nicolasina Clement 21 aug 2017

Prachtig, wat mooi, hier word ik blij van en ‘het lijkt wel alsof dit speciaal voor mij geschreven is’ zijn reacties op mijn gedichten. Dat is mooi om te horen maar waarom maken gedichten je zo blij?

Je kent vast wel het gevoel dat het heel erg goed met je gaat. Dat duurt een dag of een paar dagen maar dan verdwijnt het vaak weer want het leven bestaat niet alleen uit hoogtepunten. Dat is maar goed ook want anders zou dat ‘normaal’ zijn en zou je nooit meer dat super geluk ervaren. De realiteit is dus dat we allemaal periodes in ons leven hebben waarin het goed of juist minder goed gaat. Het ene moment dans je op wolken en is geen berg te hoog maar het volgende moment…. Want hoe kun je nog door een roze bril kijken als je relatie uitgaat of je je baan verliest. En hoe zwart kleuren de dagen als iemand die je dierbaar is ineens ziek is of overlijdt. De wereld staat op zijn kop. In elk geval voor jou. De dagen worden zwaar. En je wel diep in je hart wel dat het weer beter wordt maar nu zie je het even niet.

Grote maar ook kleine tegenslagen kunnen je humeur behoorlijk bederven. Waarom jij? De meest positieve optimist laat de moed zakken. Het enige dat je wil, is getroost worden. Weten dat je niet alleen bent in je verdriet. Eigenlijk vreemd maar het idee dat anderen ook verdriet hebben, troost je en maakt je misschien zelfs wel een klein beetje blij.

En dan zijn er nog van die momenten waarop je twijfelt aan jezelf. Dat je even vergeet van je zelf te houden. Ben je wel goed genoeg, leuk genoeg? Zelfs de sterkste man of vrouw overkomt het. Aan de buitenkant doen we soms stoer maar diep van binnen… Op die dagen geven je gedichten net dat duwtje om weer in jezelf te geloven.

Overigens gaat het met de fijne dagen gen ook zo. Dit gevoel… dit wil je de hele dag, elke dag. En dus wil je het vasthouden of het terug te krijgen als het dreigt weg te ebben. En gedichten kunnen precies weergeven wat jij voelt.

Gedichten geven je in een paar woorden wat jij zelf niet kunt omschrijven maar wat je wel voelt. Gedichten geven je een feest van herkenning. En precies dat maakt je blij!