Spoorloos

Altijd als de deurbel ging, was ik even bang. Het zou Derk Bolt toch niet zijn? Met het verhaal dat er een jongetje op een Zuid-Europese eiland wel erg opviel door zijn blonde haren, blauwe ogen en langere verschijning dan zijn leeftijdsgenoten. Een ongelukkig bezoek van een West Europese melkboer? Afgelopen week bij het gaan van de bel, voelde ik een serene rust. Sterker nog: ik begon de mogelijkheid te missen om Derk te mogen begroeten. Als hij me zou vragen of ik theoretisch gezien de vader had kunnen zijn, dan had ik kunnen uitleggen dat ‘safety first’, mijn levensmotto is.

Bij mijn ochtendroutine in de trein, ontwaak ik met rustige muziek en een krant. Soms word ik ineens wakker geschud omdat er een rugzak met Kip Cup-a-Soup mijn richting op wordt geslingerd. Zo ook deze keer. Van schrik verwijderde ik mijn oordopjes.
‘Sorry meneer’, zei de jongen. Ik schatte hem rond een jaar of 20, hij had een erg blij gezicht (zeker voor het tijdstip die dag) en leek een kruitvat met energie. Overduidelijk een NS- railcateraar.
Ik acteerde een begrijpende blik, maar zweeg. Mijn ergernis mocht ik niet botvieren op deze goedzak, dwong ik mezelf. Ooit heb ik een zeer wijze les gehad: wees zeer alert bij te blije mensen. Ik beoordeelde deze situatie als ongevaarlijk.
‘Kan ik het misschien goedmaken met een lekkere bak koffie? Of een gevulde koek?’, vervolgde hij enthousiast.
‘Vriendelijk bedankt, maar ik ben oké’, antwoordde ik. Ek betrapte mezelf op woorden die ik normaal nooit gebruik. Ik ben oké……..
‘Dan wens ik u in ieder geval nog een hele fijne reis!’.

Dit is trouwens geen toeval. Alle medewerkers met zakken kippensoep zonder kip, die ik voorbij heb zien komen, zijn niet alleen altijd blij, ze zijn altijd enorm blij! De NS- railcatering moet de beste HR afdeling hebben van Nederland. Niet alleen de Headhunter verdient een onderscheiding, maar ook de opleidingsprogramma’s moeten zijn opgebouwd met militaire precisie. Iets met veel TROS en RTL Latenight beeldmateriaal, gedragstrainingen van GroenLinks, een lunch waar men energie van krijgt en veel rollenspellen. Heel veel rollenspellen. Na de training is het resultaat dat iedereen op elkaar is gaan lijken in zowel gedrag als uiterlijk.

Aangekomen op Utrecht Centraal, bleek de trein naar Schiphol vertraagd met minstens een uur. Iedereen is weleens spoorloos.