Geen een grijze muis, maar dé grijze muis

Geoffury 28 jun 2017

Wees saai, en voorspelbaar. En net zoals ieder ander. Wees een grijze muis.
Grijs is een neutrale kleur. Niet erg interessant, niet levendig. Sterker nog, nogal dood.
Een muis is onopvallend. Schuilend in een hoek, in het donker. En eigenlijk heb je hem liever niet in de buurt. En soms wens je hem liever dood.
Ik vermoed dat niemand per opzet een grijze muis wil zijn. Maar toch, duwen we elkaar in hokjes. En het liefst in die doodsaaie, afgrijselijke hokjes waar we een label hebben. Want dat is lekker makkelijk. Dan weet ik wie je bent. En ben je niet onbekend. Dan ben je geen bedreiging, geen verassing. Dan is het comfortabel voor mij. Voor ons.
De samenleving is automatisch gebouwd naar overeenstemming. Uiteraard. Voor overlevingsdoeleinden, en antropologische voordelen. Dat is de reden waarom we in een matrix leven. Een hokjescultuur.
Hé, jij past mooi daarin. Jij bent vierkant.
Euh, ik wil graag een beetje rond zijn.
Nee, nee, dat kan niet, want dan pas je niet meer in de vierkante afbakening.
Jij bent grijs.
Ik hou ook van rood, en soms van groen, en geel word ik blij van.
Nee. Grijs. Niet zeuren. Want dat kost allemaal tijd. Geen tijd. We hebben het allemaal al bepaald. Jij bent een grijze muis. Want dat is makkelijk. Efficient, voorbestemd. Het is gewoon zo.
Het. Is. Gewoon. Zo.
Hoor ik die vier woorden dan zeg ik twee in reactie: Pleur. Op.
Ik ben het zat dat iedereen hetzelfde moet zijn, zeggen en denken. We zijn geen robots. We zijn mensen. Individuelen. Daar zit een hint in, iedereen is individueel anders.
Als samenleving blijven we erop hammeren dat iedereen zijn mond moet kunnen open trekken.
De vlotte babbel. Dat soort bullshit. Ik ken zat mensen die liever anderen laten praten. Je moet helemaal niets doen wat je niet wilt. Je hebt twee oren en één mond. Ga eens luisteren in plaats van bullshitten.
We moeten allemaal gepassioneerd agressief extrovert assertief zijn. Nog meer nonsens. Je kan ‘rustig’ zijn, van boeken houden, en de meest interessante persoon op aarde zijn. Iedereen heeft een verhaal, vraag het hen gewoon.
We moeten allemaal vlotter zijn, enthousiaster. Nepper. Erbij horen. Bluffen. Doen alsof. Als je dit doet dan heb je meer succes, heb je meer vrienden en dan ben je een kanjer.
Wat?
Wees gewoon jezelf, luister niet naar anderen. Weet waar je bij hoort, waar je thuis bij voelt.
Durf jezelf te uiten.
En als je grijs bent. Als je daar bij prettig voelt. Wees dan dé grijze muis in plaats van gewoon een grijze muis.