Dagmerrie

Geoffury 23 jun 2017

Ik kan nooit zo goed als Ed Sheeran zingen. Er zijn vele dingen die we wel of niet kunnen. Dat is waar. We hebben limieten, opgelegd vanuit een genetisch aspect.

Maar sommige dingen zijn te leren. Veel dingen eigenlijk. Maar we geven tegenwoordig te vaak op, voordat we uberhaupt iets geprobeerd hebben. Liever lui dan moe, #millenial mantra.

Ik moet zeggen: het is niet alleen een probleem van nu. Ouderen belemmeren jongeren ook. Als je een categorie dromers hebt, die simpelweg iets willen worden. Zanger, schrijver, fotograaf. Dan is er een tweede categorie–niet-dromers voor gebrek aan een betere term–die de eerste tegenhoudt. Hate the game, hate others.

Ed Sheeran heeft zichzelf leren zingen. Heeft hij talent? Zeker. Hoe wist de veertienjarige Edje destijds dat hij het kon? Wist hij niet. Liet hij zich tegenhouden, om beter te worden, te trainen, en zingen, en gitaar spelen, en allebei tegelijk. Nee. Waren er haters en obstakels? Ja.
Moeilijke vragen, makkelijke antwoorden.

We moeten stoppen met onszelf proberen te vergelijken met eindproducten. Ik zelf speel gitaar, luister graag naar Sheeran. Word ik ooit zo goed als hij? Geen idee. Een ander antwoord. Of nu het echte antwoord: probeer gewoon iets, en blijf proberen, en geef nooit op.

Je eerste pagina van jouw verhaal kan je onmogelijk vergelijken met iemand zijn climax.
Nou. Het kan wel. Maar dan werk je jezelf tegen, schaad je je zelfvertrouwen. En werk je juist anderen in de hand. Degenen die nachtmerries voorspellen in plaats van dromen.

Ed Sheeran zong vals. Hij vond zichzelf afschuwelijk aan te horen. Zoek het maar op, er is videobewijs op het net. Hij bleef proberen, en ging zelfs naar Amerika, en bezocht duistere tentjes die niemand kent of kende. Hij deed van alles en nog wat. Standup comedy, rap, vooral lyrische dingen. Die invloeden, die catchy vibe zie je nu terug in zijn muziek van nu. Zijn verhaal zie je terug in zijn meeste recente hoofdstukken. Je kan het bijna eindproducten noemen.

Dus voor de twijfelaars zeg ik, Blijf vooral proberen. Doe iets dat je leuk vind en buit dat uit. Wordt een vakman in iets. Vind je iets moeilijk, geef niet té snel op. Zoek hulp als je iets niet snapt.
Schrijvers, ga schrijven. Fotografen, maak foto’s. Zangers, blijf zingen. Vind je stem.

En haters. Geef opbouwende kritiek en ondersteuning aan anderen die wél dingen proberen. Laat hen dromen. Wees positief en hou je kan-niet-is voor jezelf. Blijf lekker vast in je eigen dagmerries.