Entertainmentcolumn

Mediacolumn: Respect voor 't bammetje van Enzo

Ezno Knol. /ANP

Foto van 'Constance van Amstel'

26 JUN 2017

De redactie van Metro schrijft elke week een column over media- en entertainmentland. Vandaag Constance van Amstel over media.

Zoals veel van onze ouders nog altijd denken dat Twitter een website is waar je in 140 tekens opschrijft wat je die avond gaat eten, zijn er ook nog mensen die denken dat YouTube bestaat uit video’s van Enzo Knol die boterhammen met pindakaas smeert.

Nu is het wel zo dat de enige keer dat ik naar een video van Enzo Knol keek hij toevallig ook echt een boterham aan het beleggen was, maar ik weet dat hij ook andere dingen doet. Gamevideo’s maken bijvoorbeeld, of zijn vriendin pesten. Alleen kijk ik daar dan niet naar. Geeft niks, gelukkig voor Enzo zijn er honderdduizenden anderen die dat wel graag doen.

Zelf kijk ik weer naar heel andere dingen op YouTube. Favoriet in Nederland zijn de filmpjes van Linda.tv. Serie Bitterzoet vind ik leuk, de make-overs van De Wasstraat met Roos Schlikker en ik hoop nog steeds vurig op een vervolg van De Mobiel van... Los van Linda gier ik ook om de Gierige Gasten, die voor nop door het leven gaan en kan ik mezelf ook uren vermaken met de Honest Trailers van Screen Junkies waarin spectaculaire filmtrailers met de grond gelijk worden gemaakt door een sarcastische voiceover.

Natuurlijk heb ik er zelf ook weleens aan gedacht om een YouTube-kanaal te beginnen. Ik heb een iPhone, iMovie en een iMac; hoe moeilijk kan het zijn? Ik reis elke dag met een trein, dus ik zou een treinvlog kunnen maken. Ik woon in ’upcoming’ Utrecht dus zou een hip cityvlog kunnen maken. En ik hou van koken, dus ik zou een kookchannel kunnen beginnen. Dat laatste heb ik tijdens het bereiden van een ingewikkeld recept met courgette en avocado eens geprobeerd op SnapChat en hoewel daar leuke reacties op kwamen, bleef het bij die ene episode van Koken met Constance.

En daar zat ook gelijk de crux: een keer op camera een lekkere courghetti maken, maakt nog geen Youtube-kanaal. Je moet het vaker doen. Liefst elke dag. Ook als je eigenlijk heel druk bent, een pukkel op je neus hebt of liever een diepvriespizza in de oven gooit. En je moet origineel zijn, grappig ook, zorgen dat je kijkers krijgt en houdt; best druk in je eentje.

Dan snap je toch opeens een stuk beter dat Enzo Knol soms gewoon een boterham met pindakaas smeert.

BEKIJK OOK


Views

12

Camera videoMediacolumn: How good is Q for you?

Mattie en Wietze zitten niet meer aan elkaar vast bij Qmusic. /ANP

Foto van 'Constance van Amstel'

8 MEI 2017

De redacteuren van Metro schrijven wekelijks een column over iets wat of iemand die hen is opgevallen in de media. Vandaag Constance van Amstel over media.

Wat een toestand. Andere woorden kan ik niet bedenken voor dé soap van afgelopen week: #mattieenwietzegate. Voor wie onder een steen heeft geleefd: het is ‘uit’ tussen dj-duo Mattie Valk en Wietze de Jager van Qmusic. Reden: de voorgenomen overstap van het stel naar concurrent SkyRadio gaat niet door omdat Mattie zich last minute bedacht en een nieuwe – naar verluidt dikke vette - deal met Qmusic sloot om te blijven. Voor zichzelf, dus zonder Wietze.

Matennaaier, bedrieger, geldwolf, stiekemerd, ‘Hoe voelt het om je beste vriend op deze manier een mes in zijn rug te steken?’; op Twitter kwam Mattie er op z’n zachtst gezegd niet zo goed vanaf bij zijn luisteraars. En vermoedelijk deden ook de mensen die nog nooit naar Qmusic hebben geluisterd lekker mee, want #ophef.

Vrijdag vertelde Mattie in de radio-uitzending (waarin Wietze al niet meer te horen was) zijn kant van het verhaal. Dat kwam erop neer dat hij zo gevleid was door de aandacht van Sky en ook zo genoot van het feit dat Q hem niet kwijt wilde, dat hij maar tegen iedereen ‘ja, ik wil met je werken’ had gezegd. Conclusie: ‘ik heb er een puinhoop van gemaakt’. No shit, Sherlock.

Waar ik wél een hoop vraagtekens bij zet, is de reactie van Qmusic op het hele gebeuren. Hoe vaker ik de verklaring van directeur Iwan Reuvekamp lees, hoe meer vragen die oproept. Komt-ie: ‘We zijn heel blij dat Mattie heeft bijgetekend en ook de komende jaren bij Qmusic te horen zal zijn.’ Waarom blij? Niemand zit toch te wachten op een gebakken ei dat alleen uit het eiwit bestaat? Of heeft Iwan soms een nieuw, nog geheim recept in gedachten waar hij alleen het eiwit voor nodig heeft?

Ook zei hij: ‘Heel graag zouden we met beide dj's verder willen gaan, ik ben dan ook verbaasd over de recente berichtgeving.’ Verbaasd, ja? Een woordvoerder van Qmusic bevestigde tegenover Metro wel dat Wietze ‘uiteraard’ ook een nieuw contract aangeboden heeft gekregen, maar wilde ‘geen uitspraken doen’ over of dat onder dezelfde voorwaarden als die van Mattie – naar verluidt 6 ton en een Tesla – Valk was. Dat geeft te denken.

Laten we met deze cliffhanger hopen voor de luisteraars, Wietze én Mattie, dat deze soap snel een vervolg krijgt en dat Qmusic dan net zo open wil zijn als het duo waaraan zij een jarenlang succesprogramma te danken hebben.

BEKIJK OOK


Views

27

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

In samenwerking met Gabbers

24 MEI 2018

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Likeability of 3

Mediacolumn: Nieuwe verslaving voor de voorzittâhh

Foto van 'Constance van Amstel'

1 MEI 2017

De redacteuren van Metro schrijven wekelijks een column over iets of iemand dat hen is opgevallen in de media. Vandaag Constance van Amstel over media.

Onze koning was verslaafd aan televisie. Hij zei het zelf in het interview met Wilfried de Jong vorige week. Als kind mocht hij van zijn moeder Beatrix geen televisiekijken, omdat het letterlijk slecht voor zijn ogen zou zijn. Later, toen het gezin Van Oranje in Den Haag ging wonen, kwam er wel een tv in huis en was onze blonde royal naar eigen zeggen niet meer voor het apparaat weg te slaan.

Maar toen kwam het: Willem-Alexander zei in die tijd vooral naar de sketches van de Haagse cabaretiers Van Kooten & De Bie te hebben gekeken zodat hij snel Haags zou leren en niet meer gepest zou worden met zijn ‘provinciaalse’ Baarnse accent. Dus toch! Ik durf er zelfs geld op te zetten dat Lucky TV’s Willy-bedenker Sander van de Pavert op de bank stond te juichen toen de koning vertelde dat hij een vriend riep met de legendarische uitspraak ‘Voorzittâhhhh!’.

Ik merk dat ik door het openhartige interview van De Jong met heel andere ogen naar de koning kijk. Toen ik hem tijdens Koningsdag door Tilburg zag lopen, had ik zelfs een beetje het gevoel dat ik hem persoonlijk kende, die blonde man in dat pak. Misschien beeld ik het me in, maar hij leek er zelf ook minder ongemakkelijk uit te zien. Alsof hij het gevoel had eindelijk die stijve koninklijke teugels een beetje te kunnen laten vieren.

Ervan uitgaande dat deze observatie klopt, zou ik daarom willen pleiten voor een nieuw tv-fomat: Koningsgasten. In dit nieuwe programma gaat Wilfried de Jong elk jaar bij een ander lid van onze koninklijke familie langs voor een openhartig gesprek over het leven. Uiteraard met zijn laptop onder de arm, zodat hij de favoriete tv-fragmenten van zijn gasten kan afspelen. Daarvan moeten we dan sowieso méér komen, misschien aangevuld met de favoriet van ‘het volk’ waarin de hoofdgast de hoofdrol speelt.

Amalia

Qua volgorde heb ik ook al wel een idee. Ik zou voor volgend jaar voor Beatrix gaan. Ze wordt dan 80. Ik ben bovendien wel benieuwd waar zij en prins Claus zoal naar keken in die kinderloze vleugel van kasteel Drakensteyn. Daarna sowieso Maxima, altijd leuk, gevolgd door wat neven en nichten. En Constantijn. In 2022 dan Amalia, want die wordt dan 18.

Ja hoor, voorzittâh, als we hier niet massaal aan verslaafd raken, weet ik het ook niet meer!


dislike
user_1d9a9a87637c61417bc8960ed952ce111bb41b31_avatar

Views

14

Likeability of 5

Mediacolumn: Sophie! Kom ook mijn telefoon halen!

Foto van 'Constance van Amstel'

24 APR 2017

Vier dagen mochten ze hun mobiel niet gebruiken, het gezin waarbij Sophie Hilbrand op bezoek ging in de laatste aflevering het programma Sophie in de mentale kreukels. 96 uur lang zouden de vader, de moeder en de vier dochters geen gebruik kunnen maken van hun telefoon en dus niet kunnen WhatsAppen, Facebooken, Instagrammen, Snapchatten, e-mailen, twitteren, muziek luisteren en wat niet al. Oh, en natuurlijk niet mobiel bellen. Sophie nam de telefoons in om ze vier etmalen later weer terug te komen brengen.

Terwijl ik dit tafereel aanschouw ligt mijn telefoon naast me op de bank. Binnen handbereik. En terwijl het programma op dat moment zo’n 20 minuten bezig is, heb ik al wel drie keer op de homebutton van mijn iPhone gedrukt om te zien of er iets veranderd was. Niets natuurlijk want dan had ik wel iets horen piepen of voelen trillen. Het was automatisme. Drie keer in 20 minuten m’n telefoon gecheckt, terwijl ik nota bene iets zit te kijken. Ai.

De volgende dag zit ik op een tweepersoonsbankje in de trein als er bij Station Amstel een meisje naast me komt zitten. Ze ploft neer, pakt haar mobiel en blijft tot aan Utrecht CS naar het schermpje staren. Als ze opstaat en wegloopt, weet ik zeker dat ze geen idee heeft naast wie ze heeft gezeten.

Of dat erg is? Nee, op zich niet. Iedereen heeft weleens een dag dat hij totaal geen zin heeft in mensen, laat staan met onbekende mensen, om van onbekende mensen die een praatje willen maken nog maar te zwijgen. Ik ook. En dan is die telefoon een heerlijk excuus om alle fysieke interactie uit de weg te kunnen gaan.

Toch was dit voorval in de trein geen incident. Ik zit namelijk elke dag naast dit meisje. Soms heeft ze een bril op, soms niet, soms heeft ze donker haar, dan weer blond of lichtblauw, soms is ze 18, dan weer 34 en zeker de helft van de keren is ze geen meisje, maar een man. En soms ben ik het ook gewoon zelf. Of ik dat nou wil of niet. Sophie, kom je voor het volgende seizoen alsjeblieft mijn telefoon ook een keer halen?

BEKIJK OOK


like
user_4d2f9cd95e6b774c89134da03e529e96562045cd_avatar

Views

16

Mediacolumn: De haring van Victor Mids

Foto van 'Constance van Amstel'

3 APR 2017

#Hoedan. Met de start van het nieuwe seizoen van goochelshow Mindf*ck op NPO 1 heeft de populaire twitterterm weer een heel nieuwe lading gekregen. Waar de hashtag in de verkiezingstijd nog sloeg op de wilde plannen (en het ontbreken van een uitwerking) in het verkiezings-A4 van Geert Wilders, schrijven we hem nu maar wat graag toe aan de trucs van illusionist Victor Mids. Ik heb de twee woorden zaterdag in ieder geval wel tig keer geroepen vanaf de bank.

Victor Mids

En alsof Victor mij kon horen, gaf hij gedurende deze uitzending geregeld uitleg bij zijn trucages. Bij het gedachtelezen bijvoorbeeld. Mensen schijnen te knipperen als ze het woord horen dat overeenkomt met dat wat ze in hun hoofd hebben en zo kan je makkelijk te weten komen waar mensen aan denken. Ik ga dit zeker de komende tijd eens proberen. Collega’s beware!

Maar moet Victor eigenlijk uitleggen wat hij doet? Nee zeggen de mensen die vinden dat hij de magie van het goochelen hiermee verpest. Want zoals met zoveel: als je het eenmaal weet, kan je het niet meer niet-weten. Behalve dan de stelling van Pythagoras en het hoe en waarom van een hele rits oorlogen uit de oudheid, maar goed, dat terzijde. Sorry, leraren van mijn middelbare school.

Wel uitleggen, dat vinden de mensen die claimen dat illusionisme volksverlakkerij is en niet snappen waarom dat op kosten van de belastingbetaler moet. En dat is het in dit geval, want publieke omroep. Er is wat voor te zeggen, al wordt een groot deel van het salaris van Victor betaald van de contributie van de de Avrotros-leden en wat zij vinden is vooralsnog niet bekend.

Haring, bah!

Zelf vind ik het wel leuk dat Victor veel van zijn trucs uitlegt. Maar misschien ben ik er nog wel gelukkiger mee dat hij sommige acts niet uitlegt. Zoals die grap met die haring. Victor liet twee ouderen een haring opeten en vroeg daarna of ze er nog eentje lustten. Ja, zei de vrouw en Victor ‘toverde’ toen uit zijn eigen mond een nieuwe haring. Ja, laat dat maar eens op je inwerken. Ik denk dat ik niet de enige ben die op dat moment niet dacht #hoedan, maar vooral #eetniet.

BEKIJK OOK


Views

12

Mediacolumn: Max kijken met een jetlag

Mediacolumn: Max kijken met een jetlag

Verstappen zondagmorgen in Melbourne. / Frits Eldik | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

26 MRT 2017

Ik heb een jetlag, want ik heb naar Max Verstappen gekeken. Normaal gesproken is om 7.00 uur opstaan voor wat sport op de buis geen enkel probleem, maar deze zondagochtend wel. Ik had namelijk vrijdag op Metronieuws.nl een verhaal over Rotterdamse Anouk gelezen. Anouk, wiens leven door zomertijd een regelrechte hel is geworden. Anouk, die in een sociale jetlag terechtgekomen is, die niet meer op gang komt en niets meer uit haar handen kan laten komen. Die Anouk die via een petitie onze volksvertegenwoordigers dus vraagt om afschaffing van het uurtje vooruit.

Mannetje uit de polder

Zelf heb ik twee klokken. Eentje op mijn mobiel, de ander op mijn laptop. De uurtjes vooruit gaan vanzelf, ik heb het normaal gesproken niet eens in de gaten. Als om 6.55 uur de wekker voor Max Verstappen gaat is het bij mij, nuchter mannetje uit de polder, gewoon 6.55 uur. Deze keer schoot Rotterdamse Anouk echter om 6.56 uur door mijn hoofd. En mijn lijf stond direct in de jetlagstand.

Dat werd er door de race niet veel beter op. Wat.is.de.Formule.1.soms.saai. Max startte als vijfde, lag de hele race vijfde en finishte als vijfde. Met geen enkele kans op beter en nog minder kans op slechter. Voor al die racefans hoop ik het niet, maar ik vrees dat we het gemiddelde Grand Prixseizoen hebben gezien. Vier auto’s zijn te goed voor onze Max, de rest te langzaam. Lekker dan.

Het is zondagochtend kwart voor negen. Ik voel me zweverig in mijn hoofd, het lijf voelt zwaar. Kan ook komen doordat ik zie dat Herman Brooddeskundige Bart Chabot zich nu over de Formule 1 moet uitspreken of door de twee echte kenners die me informatie voorschotelen waar ik zo rond de 0 procent van begrijp.

Inmiddels heb ik lucifertjes gepakt om mijn ogen open te houden en denk ik terug aan tien uurtjes eerder. Het zweet breekt me uit als ik Kevin Strootman weer voor me zie. Voor de 25e keer binnen een half uur speelt hij de bal naar de verkeerde kleur. Ik word draaierig, ik zak weg, ik hallucineer.

Het is niet waar

Oranje en een voorspelbaar Formule 1-seizoen. Gelukkig is het allemaal niet waar. Met dank aan Anouk die me regelrecht de zomertijdhel heeft ingetrokken. Als de zwaarste jetlag ooit is weggetrokken, staat Oranje keurig tweede. En is Max op weg naar de wereldtitel.

BEKIJK OOK


Views

20

Mediacolumn: Kaasstengels

Herman en zijn 3 logeervrouwen./Linelle Deunk

Foto van 'Constance van Amstel'

20 MRT 2017

Oké, ik geef het gelijk maar toe: ik moest ook lachen toen er vorige week tijdens Boer Zoekt Vrouw een foto op twitter verscheen waarop Anne, logee van boer Herman, vergeleken werd met de Vlaamse schrijver Herman Brusselmans. Dat haar, die bril en vooral de combinatie daarvan: scherp gevonden.

'Het voorhoofd'

Ik scrolde nog even verder. Een van de dames die bij David in Roemenië verblijft werd ‘het voorhoofd’ genoemd en de twee overgebleven vrouwen bij Herman in Frankrijk werden aangeduid als ‘kaasstengels’. Iemand anders vroeg zich, verwijzend naar de stroeve gesprekjes tussen de boeren en hun aanbidsters, af of hij naar een aflevering van Boer Zoekt Vrouw zat te kijken of toch naar Het is hier Autistisch!?. Het gebeurt vaker dat zowel de boeren als de brievenschrijfsters een stoornis binnen dat spectrum wordt toegeschreven.

Zo op het oog is het vrij onschuldig. Er wordt niet écht gescholden en ik weet ook zeker dat de twitteraars in kwestie het niet kwaad bedoelen. Toch begon het me tijdens het lezen van al die meningen opeens te duizelen. Moet dat nou, dacht ik. Ik stelde me voor hoe Anne thuis op de bank naar de plaatjes van haar en Brusselmans zit te kijken. Zou ze aan haar eigen Herman – want hij kiest haar, let maar op – vragen of het echt zo is? Of zou ze het verdriet van zich af zingen achter het orgel in haar kerk?

Tuurlijk, na tien jaar Boer Zoekt Vrouw zouden de deelnemende agrariërs en de naar liefde hunkerende dames wel een beetje kunnen weten wat hen te wachten staat. En zo niet, dan weten de programmamakers het wel en kunnen zij ze voorbereiden op die miljoenen meningen. Wellicht dat dat ook zo is, maar maakt het dat minder ongemakkelijk?

Kaasstengels

Ergens voel ik me wel een beetje Yvon Jaspers door dit op te schrijven. Zij heeft al zo vaak laten weten het niet leuk te vinden dat mensen op social media zo lelijk doen over haar boeren. Daar heeft ze gelijk in, maar het verschil tussen Yvon en mij is dat zij waarschijnlijk wel invloed uit kan oefenen op hoe iedereen in beeld komt. Zouden de reacties minder hard zijn als ze de boeren een beetje helpen om het minder ongemakkelijk te maken? Of lopen dan de kijkers weg? Ik stel voor dat ze volgend jaar die allerpijnlijkste stiltes eens niet uitzenden, maar de boeren in plaats daarvan aanzetten tot een gezellig potje ganzenbord met een paar glazen wijn en – ach, waarom ook niet? – een paar kaasstengels. Wedden dat we dan om heel andere dingen kunnen lachen?

BEKIJK OOK


Views

55