Mediacolumn: Doodgaan

19 december 2016 om 06:15 door Constance van Amstel
Mediacolumn: Doodgaan

Metro's Constance schrijft iedere week over wat haar opviel in de media.

Mensen die regelmatig naar stand-up-comedy gaan, of zelf het lef hebben om grapjes voor publiek te maken, weten dat het kan: doodgaan op het podium. En nee, ik heb het nu niet over iemand als de komiek Tommy Cooper, die in 1984 letterlijk stopte met ademen op een toneel in Engeland. Wat ik bedoel is de nachtmerrie van elke comedian: wanneer elke poging tot humor wordt beantwoord door een ijzige stilte uit de zaal. Niet alleen erg ongemakkelijk voor de grappenmaker in kwestie, maar zeker ook voor het publiek. Dat kan uit plaatsvervangende schaamte alleen maar hopen dat de set snel afgelopen is.

Ook tijdens The Roast is zoiets al eens voorgevallen. Jersey Shore-castlid The Situation deed zijn bijnaam in 2011 eer aan toen het gedurende zijn poging om de (toen nog) zakenman Donald Trump te roasten, akelig stil bleef in de zaal. Wat de realityster ook probeerde, niemand lachte. The Situation zei zelfs nog dat het zijn eerste keer comedy was, maar dat mocht niet baten. Zeker niet toen ‘roastmaster’ Jeff Ross daarop van de zijlijn scandeerde: „En je laatste!” Het werden vijf enorm ongemakkelijke minuten.

Coma

Tijdens de Roast van Gordon gaat er morgen niemand echt dood. Wel zou je kunnen zeggen dat twee roasters in een soort coma vervallen. Om de grapjes van de dames in kwestie, ik laat nog even in het midden wie van de drie vrouwen het zijn, wordt duidelijk een stuk minder gelachen dan om de rest. Zijn hun grappen minder leuk? Is hun timing minder goed? De podiumdood kan vele oorzaken hebben, maar beide tv-vrouwen kennende willen ze sowieso revanche. En dat kan, want als Comedy Central inderdaad door wil met The Roast in Nederland, zie ik hen volgende keer wel op de plek van Gordon zitten. Wie het laatst lacht, lacht het best, toch? Ze hebben nog een jaar om te oefenen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!