Erik Jonk
Erik Jonk Opinie 16 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Mediacolumn: TV van nu een slap aftreksel

Slap aftreksel. Die twee woorden kwamen vrijdag uit de mond van Mies Bouwman, pratend over 65 jaar tv aan de DWDD-tafel van Matthijs van Nieuwkerk. Ze sprak over wat tv-makers tegenwoordig allemaal verzinnen. Mies vindt alles een slap aftreksel van wat ooit is bedacht.

Enzo Knol van toen

Voor de jonge lezer: Mies Bouwman was de Enzo Knol van de jaren zestig en zeventig, maar dan op tv. Er keken wel tien keer zo veel mensen naar Mies – ik hoop dat ik haar bij voornaam mag noemen – dan naar Enzo Knol, al hadden de mensen toen niet veel meer te doen dan ganzenborden en kijken naar bewegend beeld op dat wonderlijke kastje.

Mies was daar heel vaak op, ze was de ongekroonde koningin van de Nederlandse televisie en is dat altijd gebleven. Ze deed de eerste talkshow, maakte het eerste programma met satire (nondeju, wat een grote schande!) en Mies had de eerste familieshow op zaterdagavond. Haar Eén van de Acht, met een lopende band met prijzen die je na ze gezien te hebben kon winnen als je ze nog kon herinneren, was de voorloper van elk spel dat erna kwam.

Jat-tv

Veertig jaar later verbazen we ons op redactie wekelijks minstens één keer over een persbericht met ‘jat-tv’ of ‘slecht-gekopieerd-televisie’. Dan gaan er weer luxepaardjes de jungle in, terwijl rijke meisjes dat al eens deden. Dan gaan ze ergens taarten maken en wordt krampachtig duidelijk gemaakt dat het niets, nee werkelijk niéts met het succes van Heel Holland Bakt te maken heeft. En zelfs John de Mol, die het qua talentenjacht bij zijn briljante The Voice had moeten houden. Komt er weer zo’n slappe variant voor een jongens- en meidenband. Er zijn nog tientallen voorbeelden te noemen.

Fijn dat mevrouw Bouwman dat vrijdag eens ‘slap aftreksel’ noemde. Zij mag het zeggen, ik natuurlijk niet. Ik vrees alleen wel dat bij veel programmabedenkers Mies’ woorden er bij het ene oor in gingen, om er bij het andere oor direct heel hard uit te donderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.