Erik Jonk
Erik Jonk Opinie 25 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Ik Vertrek (heel misschien bij Metro)

Donderdagavond zaten weer bijna 1,7 miljoen mensen hoopvol klaar voor Ik Vertrek (AVROTROS). 1,7 miljoen! In internettaal noemen we dat niet ‘gaat viral’, maar ‘gaat héél erg viral’ en ter vergelijking: Ja Ik Wil Een Taart, dat RTL heus niet op de buis bracht wegens het succes van Heel Holland Bakt, moest het donderdag met 1,1 miljoen kijkers minder doen.

Je vergapen

Wat is dat toch? Op de Metro-redactie gaat het in elk geval over de avontuurzoekers. Dat moet het zijn: je vergaapt je en vindt of hoopt er wat van. Persoonlijk hoop ik dat het mensen die voor een nieuw leven in het buitenland kiezen voor de wind gaat. Meestal tegen beter weten in, want het gaat zelden goed. Vergunningen ontbreken, waterleidingen van de toekomstige vakantieonderkomens zijn verroest of ontbreken en de taal spreken, da’s toch wel een dingetje in de Kroatische Gamma. Chef nieuws Tjerk verklaart me voor gek. Hij zit handenwrijvend op de bank als de pleuris in den verre uitbreekt. ,,Hoe erger hoe beter!”

Donderdag besloten Floor en Gerrieke (echt waar), na een biertje in de studentensociëteit voor 1100 eurootjes een camping in Tsjechië te kopen. De camping was compleet vervallen, maar dat hoort als je aan Ik Vertrek meedoet. Ze vertrokken naar, je kent het wel, Bukovina u Cisté. Floor zou gelijk op zoek gaan naar een lekkere Tsjech, Gerrieke liet haar moppie Lars in de polder achter.

Tinderen met Polen

Ik overwoog nog even een plekje op hun camping te boeken en me bij Floor als Tsjech voor te doen, maar toch maar niet. Ze tindert met Zuid-Polen, wanhopig als ze is. Verder verging het de twee geweldig. Er zat eens een keer niets tegen, de camping was glansrijk binnen de deadline en begroting klaar. Ze konden, zo noemen ze het zelf, ‘campinkje gaan spelen’. Tjerk zal het een waardeloze aflevering hebben gevonden.

Kluskluns

Na zo’n groot succes overweeg ik me aan te melden en te vertrekken bij Metro. Ik kan nog geen schilderij een beetje recht aan de muur hangen, om over mijn kennis van elektriciteit nog maar te zwijgen. Maar ik wil net zo’n succes als Floor en Gerrieke. Mijn doel is dat chef Tjerk met zijn bakkie chips op de bank vol ontroering een traan over zijn wang voelt biggelen. Ondertussen moeten we het waarschijnlijk eerst nog 38 afleveringen met totale mislukkingen doen. Want die 1,6 miljoen kijkers en Tjerk zitten natuurlijk bepaald niet op een tweede succes – mijn succes – te wachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.