Erik Jonk
Erik Jonk Opinie 3 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Gemekker op tv-publiek

Televisiepubliek is een apart volkje. Ooit kregen de mensen op de tv-tribunes de wat denigrerende titel klapvee, maar wat maakte het ze uit? Ze hadden lol daar op die studiostoelen, vonden het machtig interessant zo’n uitzending eens (of heel vaak) bij te wonen en wij lachten hen thuis op de bank wel eens uit of toe. Het was de gemoedelijke tijd zonder het wereldwijde web.

Glazen Huiskijkers

De afgelopen weken hadden we te maken met twee soorten tv-publiek. Zij die de buitenlucht trotseerden en zij die lang in de rij wilden staan. Als eerste: de Glazen Huiskijkers. Ze staan voor de Serious Request-actie tegen een dranghek, of verder naar achter. Ze zingen, dansen en juichen om een meisje van 5 jaar dat een goede band heeft met Domien Verschuuren. Best vertederend.

Afgrijselijk volk

Ver weg van Heerlen werden ze afgekraakt tot op het bot. Door de moet-je-eens-even-zien-wat-ik-op-internet-toch-roep-zeg!-mensen. Niet onder de douche en van de bank te krijgen wordt het in hun ogen afgrijselijke volk dat wel van de bank kwam en simpelweg even naar een Glazen Huis gaat kijken, met de grond gelijk gemaakt. Al wordt dit door de bankmekkeraar doorgaans als volgt gespeld: met de gront gelijk gemaakdt.

Dan hebben we nog de Top 2000 Cafébezoeker. Mensen die zich een half uurtje vermaken in Beeld & Geluid in Hilversum, zich soms iets te bewust van de camera, zwaaiend naar het thuisfront en net die goede maat missend op een nummer van Michael Jackson. So what, ze hebben plezier.

Mening op internet

Ver weg van Hilversum worden ze door het slijk gehaald door mensen zonder die lol. Nog altijd lui op de bank hangend wordt het hoogtepunt van de dag bereikt: een méning op internet. Over die bezoekster die ‘zo van de Huishoudbeurs lijkt weggelopen’ (ja, en?). En, typend op de smartphone, over ‘die sukkels die in het Top 2000 Café alleen maar op hun smartphone turen’ (goh, mensen die op hun smartphone kijken!). Over het waanzinnig grove taalgebruik heb ik het nog niet eens gehad. En wat denk je dan eigenlijk?

D’s en t’s

Ja, ik ben op deze plaats ook weer eens een ongevraagde mening aan het verkondigen. Met iets minder grof taalgebruik en met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat de d’s en t’s op de goede plek staan. Maar wel met een puntje van hoop: dit jaar wordt vast een stuk leuker en als je ook eens van je bank komt en je volslagen nutteloze scheldpartijen achterwege laat. Tip voor een uitje: het Glazen Huis staat in december in Breda, het Top 2000 Café gewoon weer in Hilversum. Een lief 2016 toegewenst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.