Columnisten

Likeability of 5

De wrange waarheid van de reality show

Foto van 'Elfie Tromp'

7 JUN 2018

Opdat wij nooit mogen vergeten: Patty Brard die een klysma kreeg op nationale televisie. Het was 2005 en Nederland had het wekenlang over niets anders. Ach, wat waren we toen nog lieve, onschuldige kijkbuiskinderen. Inmiddels hebben we wat meer eelt gekweekt op onze netvliezen en zijn we niet zo snel meer gechoqueerd. Patty klopt zich deze dagen trots op de borst als voorloper van het realityshow-format dat daarna zo vaak en in de meest bizarre vormen werd herhaald. Wie had er nog het budget nodig voor een kwaliteitsdramaserie, als je dezelfde kijkcijfers kon halen én ophef veroorzaken met gewone mensen? Pik een willekeurig schaap met sterallures van straat, betaal die een fractie van wat je zou betalen aan acteurs, decorbouwers, scriptschrijvers en je zit gebakken als tv-maker. Wat er gebeurt als reality-sterren niet goed meer kunnen dealen met de schaduwkant van een publiek bestaan, hebben we helaas ook kunnen zien bij Barbie.

Het is een illusie om te denken dat het dagelijkse leven échter is dan een goed gemaakt verhaal. Sterker nog, het gewone leven is vaak te saai. We hebben nu eenmaal niet om het uur slaande ruzie. Groot geluk overvalt ons niet op gezette tijden. Het is een algemeen bekend feit dat de meeste ‘realityshows’ gescript zijn om aan de sensatiezucht van de afgematte kijker te voldoen. En als ze dat niet zijn, worden de argeloze deelnemers naar hartelust gemanipuleerd door redacteurs. Kijk maar naar de tienermoeders in de realityshow Vier handen op één buik, dat, oh verrassing, dit seizoen wordt gepresenteerd door onze hysterische rots van realiteit, Patty.

NRC onthulde deze week dat BNN-VARA een schamele fooi van 750 euro geeft aan zijn deelnemers. In ruil daarvoor filmen ze maandenlang deze jonge, kwetsbare mensen in de meest heftige periode van hun leven. 750 euro, de snelle jongens van BNN snuiven dat er op één omroepborrel doorheen, maar voor de gefilmden, die vrijwel allemaal aan de onderkant van de samenleving opgroeien, is het godsgruwelijk veel geld. In ruil daarvoor hebben ze geen inspraak in de edit, wordt ze van alles beloofd - van nieuwe appartementen die niet komen, tot aan therapie, die vooral uit Patty bestaat die ‘kop op, meid’ zegt - en krijgen ze een dwangsom van 5000 euro opgelegd als ze uit het project willen stappen. Soms is de realiteit niet te saai om te filmen, maar te schrijnend. Hadden ze bij de redactie maar het lef om de camera op zichzelf te zetten om te laten zien hoe het er écht aan toe gaat.


like
user_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

Views

4k+

Het zinloze zeggen van 'sorry'

Foto van 'Elfie Tromp'

19 JUL 2018

„Het heeft geen zin om sorry te zeggen”, zegt mijn vriendje. „Het maakt het niet automatisch beter.”

Daar sta ik dan, met mijn schuldgevoel en grote mond. Hoe goed een relatie ook is, soms strijk je elkaar tegen de haren in, spelen je onhebbelijkheden op en kwets je elkaar. Je excuses maken lijkt dan makkelijk gedaan. Het is een cadeautje van klank. Ik geef het, hij accepteert het en we kunnen door met de dag. Een mooi ritueel om de spanning uit de lucht te halen.

Maar wat betekent sorry als dit soort confrontaties onvermijdelijk zijn? Als je weet dat je met enige regelmaat dezelfde fout maakt en elkaar irriteert of kwetst omdat je nu eenmaal andere karakters hebt?


Views

2k+

Likeability of 6

Docu Avicii geeft je een rugzak vol levenslessen

Suzette Hermsen (30) is chef reizen bij LINDAnieuws. En schrijft wekelijks een column bij Metro.

Foto van 'Suzette Hermsen'

4 MEI 2018

Het is nu precies twee weken geleden dat de muziekwereld even op haar grondvesten stond te trillen. De Zweedse dj en producer Avicii was op 28-jarige leeftijd overleden.

Op het moment dat ik het pushbericht van NOS binnenkreeg, stond ik in de tuin van een vriendin net een bbq-worstje naar binnen te proppen. Ik keek naar mijn telefoon en een naar gevoel maakte zich van me meester.

Ik begreep zelf niet helemaal waarom. Ik ben absoluut geen muziekkenner en moet Shazam nog gebruiken bij nummers die al drie zomers lang dé knallers in iedere kroeg zijn. Maar toch, Avicii. De Nederlands aandoende knul van ongeveer mijn leeftijd. Ik kon het niet goed loslaten.


lovelike
user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avataruser_645bac15c485e8b122675664309bfe1d24349cc1_avataruser_767917e9e803cab58dc337761ac011ccdb1f5234_avatar

+2


Views

2k+

Tattoos op tieten en konten

Foto van 'Thom Arisman'

3 SEP 2013

Een jaar geleden vroeg ik me op deze plek af of er eigenlijk nog vrouwen zonder tattoos waren. Want als groot natuurliefhebber en dus overtuigd tattoohater begon ik me toch een beetje zorgen te maken: ik kwam steeds meer vrouwen met tattoos tegen. Nu, na een lange, mooie, warme zomer waarin de vrouwen bar weinig kleertjes droegen, weet ik het antwoord: ze zijn er nog wel, maar het worden er steeds minder. Sterker: nog nooit zag ik zoveel getatoeëerde vrouwen. We kunnen dus wel stellen dat het de zomer van de tattoos was. Wat me ook opviel was dat er steeds meer vrouwen een tattoo op hun tieten laten zetten. Ik wil die narigheid natuurlijk helemaal niet zien, maar die vrouwen laten hun tieten zover uit hun hemdje puilen dat er geen ontkomen aan is. Blijkbaar doen ze dat, zodat iedereen hun tattoos kan bewonderen. Zo zag ik een vrouw die een olifant op haar tiet had laten zetten.

Daarna keek ik naar het gezicht van de vrouw. Verrek, dacht ik, een zelfportret. Best handig ook, want als je je moet identificeren maar je bent je legitimatiebewijs vergeten, laat je gewoon je tiet zien. Op een tiet van een andere vrouw zag ik een tattoo van iets dat op een slang leek. Toen ik wat dichterbij kwam, zag ik dat het een woord was: Kimberley. Deze vrouw had dus haar tiet een naam gegeven. Zoals zielige mannen doen met hun piemeltjes. Op haar andere moddervette tiet stond niets. Dat vond ik niet eerlijk. Ik bekeek de tiet eens goed en zei daarna tegen de vrouw: *Ik zou haar Sharona noemen*. De vrouw staarde me verbaasd aan, ze was duidelijk met stomheid geslagen. Je zag haar denken: dat ik daar zelf niet ben opgekomen. Ik mag dan een tattoohater zijn - ik heb wel een goed hart. Op YouTube staat een filmpje van een vrouw wier kontgat wordt getatoeëerd. Ze gilt uit dat ze het heerlijk vindt, maar als gediplomeerd aarskenner weet ik wel beter: die verrekt van de pijn. Heel geinig filmpje is dat.

Zangeres Cheryl Cole heeft dat filmpje vast ook gezien en dacht: dat kan ik beter. Want zo zijn vrouwen hè, altijd elkaar willen aftroeven. Dus wat heeft die gekke Cheryl gedaan: ze heeft haar hele kont laten tatoeëren. Uiteraard heeft ze er een foto van gemaakt, want de hele wereld moet het natuurlijk zien. Wat heb je anders aan zo*n tattoobutt? Inderdaad: niks. En zo ben ik aanbeland bij de moraal van dit verhaal: doe met je lichaam wat je wilt, verpest het, vervuil het, verneuk het, vermink het voor mijn part, maar val mij er niet mee lastig. Want ik heb er niet om gevraagd. Gelukkig is het binnenkort herfst - kunnen weer lekker de kleertjes aan.


Views

200+

Likeability of 7

‘Krapte’ op de woningmarkt

Foto van 'Ebru Umar'

27 MRT 2018

Nee, het is niet de ‘krapte’ op de woningmarkt die het starters onmogelijk maakt om een huis te kopen. Huizen zat – kijk Funda er maar op na. Het zijn ook niet de investeerders die zogenaamd ‘alle woningen opkopen’. Maar dit zijn wel de makkelijkste schuldigen voor journalisten én ‘woningexperts’ van banken om aan te voeren waarom starters, doorstromers, ondernemers én ouderen geen woning kunnen kopen.

Terwijl de schuldige duidelijk aanwijsbaar is, maar een onaantastbaarheidsstatus geniet. Banken zijn de satan als het gaat om het mogelijk maken van de aankoop van een woning.

Nu zijn banken per definitie de satan die hun nutsfunctie zijn vergeten en puur voor eigen gewin opereren, maar een van de producten die zij aanbieden, zijn hypotheken. En waar bankiers, en bankiers alleen de schuldigen van de bankencrisis zijn die door ons, belastingbetalers is gefinancierd, zijn starters, ondernemers, doorstromers en ouderen degenen die boeten voor hun fouten. Achterlijke regeltjes belemmeren hun hypotheekacceptatie – niet de ‘krapte’ op de huizenmarkt. Leg mij uit hoe een zzp’er die wél 1000 euro aan huur kan ophoesten, geen hypotheek zou mogen krijgen waarmee zijn woonlasten juist dalen? Leg mij uit waarom een loonslaaf met salarisstrook geen risico vormt en de zzp’er wel? Sterker nog, leg mij uit waarom inkomsten uit vermogen niet meegeteld worden bij de beoordeling van je kredietwaardigheid en leg mij ook nog ’ns uit hoe een starter 10 procent eigen vermogen moet meenemen en niet meer dan 100 procent van zijn aankoop mag financieren? Leg mij dit uit, bankiers, financiers, politici – zonder de woorden ‘systeem’, ‘crisis’, ‘beleid’ of een andere holle onzinterm te gebruiken.


lovelikedislike
user_f2af3510f1f060e1d5879b0b907468ff7c0343dc_avataruser_5483b48d9d0780ff3833881ef9ffa57ddddf0f56_avataruser_dfdf4f32a61298c9a5e7d6227dc0f0a3b97ffbe1_avatar

+10


Views

1k+