Columnisten

Likeability of5

Waar is die visie op de woningmarkt?

Foto van 'Iris van Lunenburg'

16 FEB 2018

„Ik denk dat het allemaal reuze meevalt. Echt overdreven al die paniek over de woningmarkt. Zo vermoeiend!”

Ik drink met mijn date vins naturels in een wijnbar in Oud-Zuid en we hebben het over huizen. Of ’pandjes’, zoals hij het noemt. Natuurlijk is het vermoeiend. En dan heb ik het niet eens over mijn date, die als advocaat op de ZuidAs zich wel wat meer mag inleven in de basisschoolleraren in onze stad, die geen normaal huis meer kunnen kopen. Of de vele begin-dertigers in de Randstad, Gelderland of Brabant, die volgens onderzoek van de NOS klem zitten en vanwege hun salaris niet goedkoop kunnen huren; maar ook niets kunnen kopen. Nee, het is vermoeiend om het steeds weer over huizen, appartementen en studio’s te hebben, omdat een duidelijke visie op het huizenprobleem niet echt in zicht lijkt. Althans, niet in Amsterdam.

Sinds 1 januari vorig jaar mogen Amsterdammers hun huis nog maar zestig dagen per jaar verhuren via sites als AirBnB. Volgend jaar wordt dat verlaagd naar dertig dagen. En de gemeente heeft deze woensdag weer een nieuwe maatregel tegen vakantieverhuur gepresenteerd: Na AirBnB zijn nu de vele B&B’s in de stad aan de beurt. Het aantal Bed & Breakfasts wordt per wijk ingeperkt tot een maximum en daarom komt er vanaf volgend jaar een vergunningsplicht voor nieuwe B&B’s. En dat allemaal om te voorkomen dat er steeds minder woningen beschikbaar zijn voor inwoners. Want waarom je huis verhuren aan een Amsterdammer als je ’m voor drie-keer-de-marktwaarde wegzet bij toeristen? Juist. Natuurlijk is het prima om lekker geld te verdienen en slim te ondernemen. Daarbij is méér overheidsbemoeienis voor niemand leuk. Maar de halve stad behandelen als AirBnB-toko is weinig chic.

Ook de Britse krant The Guardian maakt zich zorgen over de verhitte woningmarkt in Amsterdam. In een groot artikel vraagt zij zich af wat het ’AirBnB-effect’ met Amsterdam doet. Overlast, stijgende huizenprijzen en nog meer woningtekort lijken het gevolg. We moeten het niet overdrijven, maar echt vrolijk word je er nou ook weer niet van. Nu de dertig-dagen-regel voor vakantiehuur volgend jaar van start gaat, de groei van B&B’s aan banden wordt gelegd en er mogelijk een woonplicht voor nieuwbouwwoningen komt, is de vraag: wat kan Amsterdam nog doen om het tij te te keren? En belangrijker nog, wat betekent de huidige staat van de woningmarkt voor 21 maart? Over iets meer dan een maand gaan we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar vooralsnog lijken landelijke thema’s en politici voorrang te krijgen op plaatselijke problemen. Terwijl een echt stevige, gedurfde visie op de woningmarkt wel eens doorslaggevend kan zijn.

„Op feestjes gaat het binnen vijf minuten over de hoge huizenprijzen”, zei PvdA Amsterdam-voorzitter Marjolein Moorman vorige maand tijdens een hoorzitting over beleggers op de Amsterdamse woningmarkt. En tegenwoordig dus ook op dates. Laten we hopen dat dat na 21 maart iets positiefs betekent.


like
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Likeability of7

17 miljoen mensen

Foto van 'Ebru Umar'

VANDAAG, 06:00

Land van 1000 meningen

De nuchterheid is kwijt

Met z’n allen van het gas


likelovelol
user_d18ce81a4de0258fc3c0bce4b9e25d96a6ed385b_avataruser_125f1d67b9ed8c5a8c30a99b695cef465dc133f0_avataruser_528b361e24f21a3ecfa592fabdb3bd96bdc18bdc_avatar

+10


Herfstvakantie Museadeuren open voor de kids
Likeability of3

Herfstvakantie! Museadeuren open voor de kids

In samenwerking met de Museumvereniging

19 OKT 2018

Zo’n 170 musea met meer dan 400 activiteiten en een thema dat aansluit bij de Kinderboekenweek: vriendschap. Dat is de Museumkidsweek – die tot en met 28 oktober stiekem twee weken duurt – in één zin. De museumdeuren staan tijdens de herfstvakantie dus wagenwijd open voor de kinderen, want zij zijn de museumambassadeurs van de toekomst! Voor wie nog uitjes voor die vakantie wil bedenken: de musea in ons land zijn voor gezinnen met kids op een leuke manier te ontdekken. Metro licht enkele activiteiten uit en een compleet overzicht van musea en ‘wat te doen’ vind je op Museumkidsweek.nl.

1 Een high tech Romein spelen

Rare jongens, die Romeinen, klinkt het vaak in de strips van Asterix & Obelix. Nou, zo raar waren die jongens niet. In de tentoonstelling High Tech Romeinen kunnen de kleintjes zelf ontdekken welke slimme technieken de Romeinen allemaal bedachten. De expo bevat nog veel meer knappe techniek van vroeger tijden en door voorwerpen te zoeken, stickers te plakken en letters te verzamelen kan – hoe spannend – een code worden gekraakt. Wie de Techniekspeurtocht tot een goed einde brengt, krijgt een technisch cadeautje.


sad
user_c0691129cef63d2bc620261552fd65907cc215dd_avatar

Likeability of6

Morgen

Foto van 'Lars van der Werf'

GISTEREN

Morgen gaan we sparen. Morgen zal ik gaan doen waar ik van droom. Dan zal ik de liefde leven die ik heb gedroomd. Morgen gaan we sparen. Morgen gaan we doen alsof we weten wat er nodig is om de toekomst aan te kunnen. Morgen. Alles is altijd maar morgen.

Er ging laatst iemand dood. Die had sowieso geen morgen. De begrafenis was duister en koud, want de dode was te jong. Dat we mensen, lichamen, waar we zo warm van gehouden hebben, in een kil en donker gat laten zakken, dat snap ik niet. Ik zag de kist zakken met een lied waarvan ik wist dat de dode er niks mee had. Je hebt niet alles in de hand, zeker niet wanneer je dood bent.

Ik wist van het lijk. Ik wist dat het lijk veel geld had. Veel geld en een huis. De zoons en dochters wisten dat ook. Je zag ze kijken, ze waren verdrietig, maar ook blij dat het ging gebeuren. De dood betekende het afbetalen van leningen, het bijvullen van spaarrekeningen. Ze hadden er, zichtbaar, allemaal lang op gewacht.


like
user_604e401ac748987f82f4865795f794374af9188e_avataruser_239995d5d1376ce3041800952dbe69b2ec35b97f_avataruser_faf9d3eccccc284fb84a94c6278eaaaf2a29e036_avatar

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn
Likeability of5

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

In samenwerking met de Dierenbescherming

22 OKT 2018

Wie z’n boodschappenmandje vult met pizza’s, hondenvoer, soep en mayonaise waarin eieren zijn verwerkt, zal niet meteen overtuigd van de daken schreeuwen dat hij of zij zo lekker diervriendelijker aan het winkelen is. Maar… dat kan wel degelijk het geval zijn!

Supermarkten bieden namelijk steeds meer producten aan die het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming dragen. Zo hebben mensen die graag diervriendelijker shoppen, meer keuze dan ooit. Om dat nog duidelijker te maken, houdt de Dierenbescherming deze week (22 tot en met 28 oktober) een Beter Leven week.

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

like
user_b30560760a6da3bd458506e184e5951806c29233_avatar

Een terug-naar-je-eigen-landje

Foto van 'Iris van Lunenburg'

9 DEC 2018

,,Zwarte Piet is zo goed als dood en nu ook de letters weg. Als je het hier niet bevalt, ga dan terug naar je eigen land… of het buitenland!!!”

Henk had het zwaar, maandagochtend. Héél zwaar. En hij was niet de enige. Volgens Jan was ik “typisch zo’n linkse, deugende NIMBY”. Van Klaas mocht ik “ook wel weg.” En Hans? Die wilde dat “dat hele Amsterdam verwijderd” werd. Oké is goed.

Het is ook heftig allemaal. Begin september schreef ik op deze plek dat de marketingletters I Amsterdam wel van het Museumplein mogen. Een maand daarna diende GroenLinks een motie in met hetzelfde idee. En nu, zes maanden later, was het zover. Maandagochtend om 8:15 uur sprong ik tóch even op de fiets naar het Museumplein, waar al zes letters op twee opleggers getakeld waren.


Likeability of2

Johan Derksen is een oude man

Foto van 'Elfie Tromp'

6 DEC 2018

Die Johan Derksen, met zijn zeventig jaar en smoezelige nicotinesnor, wie had gedacht dat hij nog eens trending zou worden? Onder de hashtag #SorryJohan overspoelde Twitter afgelopen week met verhalen van homoseksuelen en lesbiennes die níet zo gemakkelijk uit de kast konden komen als Johan het hun voorhield. Zijn kortzichtige opmerking ‘Dan moeten ze maar meer karakter hebben’, wordt beantwoord door schrijnende voorbeelden van dagelijkse uitsluiting, geweld en spot.

Johan Derksen is al jarenlang het sjabloon van de vervelende oom die je vraagt aan zijn vinger te trekken tijdens het kerstdiner. Altijd maar dezelfde grapjes. Je kunt wegzappen als hij weer aan een of andere tafel zit te vegeteren, je schouders ophalen en denken ach: ieder moment zullen die sigaren wel hun effect op hem hebben. Het is dan ook een eer dat men het de moeite vindt om hem echt serieus te nemen.

Als je ergens geen verstand van hebt, is het wijs daar niet al te stellig over te spreken. Het siert je als je je lerend opstelt. Wie weet steek je er nog wat van op. Je bent nooit te oud om te leren, naar het schijnt. Of geldt hier voor Derksen het Britse gezegde: You can’t teach an old dog new tricks?


dislikelikelove
user_e266e9ac807c8d601267493f26c6cefb26958213_avataruser_6008c2dd8245d7ff84961f69d2652eb644075658_avataruser_1a389a7254c87e5520de95aa4981794be7536637_avatar

+8


Likeability of7

Bedreigd worden (1)

Foto van 'Ebru Umar'

4 DEC 2018

En dan nu: bedreigd worden (1)*

Geen Metro-lezer die weet wie Ad van Oosten is, maar ik kan het vertellen: het is de Nieuwsuurjournalist die de jaarlijkse oprisping van mijn posttraumatische-stressstoornis een boost heeft gegeven. Er was niet veel voor nodig, enkel de vraag: wat is jouw standpunt over bedreigde columnisten? Of een variant daarop.

Diep ademhalen Umar. Diep ademhalen.


likelovesad
user_1848d254762da94e479f923510d213b74cb26f02_avataruser_00d5e94013ca6b60af486ac7c9ac63f64e6cadfb_avataruser_9f720a28e48308dd423fee0f5d6629568abd6b73_avatar

+13


Likeability of6

Zak

Foto van 'Lars van der Werf'

3 DEC 2018

Ik zat er tussenin. Links van me zat iemand die heel erg tegen Zwarte Piet was, eigenlijk tegen het hele feest zelfs. Rechts van me zat iemand die er juist heel erg voor was. Terwijl ze over mij heen tegen elkaar zaten te blaaskaken, dacht ik bij mezelf aan Toon Hermans. Z’n ‘Snieklaas’-conference. De oudere lezers zullen meteen weten waar ik het over heb. De jongere lezers moeten het maar eens opzoeken. Toon had in elk geval niks op met die hele ‘Snieklaas’. ‘Ik heb nooit wat van ze gehad’, zegt hij, terwijl de zaal buldert van het lachen. ‘Schijnheilige’, gaat hij dan verder, ‘en die knecht vind ik ook een zak’. Ik moet er om lachen bij mezelf, als ik het afspeel in m’n hoofd.

Terwijl de voorstander rechts van me er allerlei belachelijke argumenten bijhaalt die ik niet eens had kunnen bedenken, hoor ik de tegenstander even belachelijke argumenten er tegenin gooien. Ik denk aan vroeger. Aan hoe mijn Surinaamse buurman vertelde dat in Suriname de pieten wit waren en de Sinterklaas zwart. Ik denk aan halverwege de jaren ’90, toen iedereen Sinterklaas maar oubollig vond en ineens de cadeautjes onder de kerstboom legde, met heel fancy glimmend inpakpapier met een strik erop.

Alles verandert. Ik vind dat prima. Verandering doet leven. Ik kan me het leven niet voorstellen zonder verandering. Alles bij het ouwe laten is altijd een slecht idee. Mijn moeder vertelde laatst van de Sinterklaas uit haar jeugd. Een strenge, statige figuur die hoog op een balkon stond en dreigde met in de zak naar Spanje en de roe. De Sinterklaas in mijn jeugd was een wat sullige ouwe vent die in z’n handen mocht wrijven dat hij tenminste een paar gewiekste Pieten bij zich had, anders zou het altijd fout zijn gegaan.


lovelike
user_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avataruser_faf9d3eccccc284fb84a94c6278eaaaf2a29e036_avataruser_239995d5d1376ce3041800952dbe69b2ec35b97f_avatar

Likeability of6

Echte feministen

Foto van 'Iris van Lunenburg'

30 NOV 2018

Echt nieuws, fake news.

Echte rookworst, vegetarische rookworst.

Echte feministen en neppe feministen.


likelove
user_4b59ccc5989b8d5e77bf358d55fcaa43e2430076_avataruser_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

Likeability of5

Scorebord van het leven

Foto van 'Elfie Tromp'

29 NOV 2018

Ik was jarig en dan word ik altijd neurotisch. Er wordt een cijfer gehangen aan mijn leven en cijfers associeer ik nog steeds met school. Wat is mijn score? Doe ik het goed? Moet ik het beter doen?

Ik vroeg de mensen om mij heen hoe hun leven eruit zag toen ze mijn leeftijd hadden. En als ze die nog niet hadden behaald; hoe ze het voor zich zagen als het zover is. Sommige mensen hadden hun gelukkigste jaren op mijn leeftijd. Anderen hun dieptepunt. Er werd me vertelt over zwangerschappen, scheidingen, een eerste faillissement, over eindelijk alleen op vakantie gaan. Een hoop menselijk geploeter.

Het leek zo slecht nog niet met mij te gaan, bezwoer ik mezelf. Ik was weer aan de juiste kant van de levenslust, ik kan mezelf onderhouden, heb vrienden en fijne familie. Toch had ik die week slapeloze nachten en een vreemd, jachtig schuldgevoel. Je mist altijd meer dan je meemaakt. Ambitie gaat vaak gepaard met de doodsangst je tijd te verdoen. Wat nu een goed idee lijkt, kan jaren later geneuzel zijn. Je moet het er maar op wagen dat je het goed doet, of, om een ex te citeren toen ik vroeg of hij het allemaal anders zou aanpakken, mocht hij het over kunnen doen: ‘Spijt is wat de koe schijt’.


love
user_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

Likeability of7

Trek die boerka zelf aan

Foto van 'Ebru Umar'

27 NOV 2018

De grootste grap dit weekend was niet dat Halsema het vertikt om het boerkaverbod te handhaven in Amsterdam – ooit een politicus tegengekomen die wél handelt in het belang van Nederland, vooruitgang of vrouwen? – maar dat gemeenten de grond onder het eigen huis willen kopen om huiseigenaren te helpen om bijvoorbeeld een warmtepomp te kopen en hun huis te isoleren.

‘Tijdelijke erfpacht’ wordt de constructie genoemd, een ander woord voor dubbele diefstal van je portemonnee. Heel de wereld blijft aan het gas, maar wij niet. Ondertussen zijn HR-ketels gewoon te koop en is de opbrengst van de warmtepomp niets noppes nada. En ja, ik heb het laten uitrekenen (nieuw huis hé, dan overweeg je rare dingen). Op de 150m3 die mijn huis telt, zou me dat over twintig jaar 300 euro besparen. Op jaarbasis! Dat is minder dan 25 euro per maand, of, om in Ebru-termen te blijven: een lunch per maand. Voor de 30k die ik bespaar door géén warmwaterpomp te kopen, kan ik twintig jaar lang élke week één keer buiten de deur lunchen. Bovendien houdt een politicus zich nooit aan haar/zijn woord en is een tijdelijke maatregel nooit tijdelijk. Over dat kwartje van Kok zijn columns volgeschreven, maar de benzine is er nooit goedkoper van geworden. Duurder, dat wél.

Dat het wantrouwen jegens politici alleen maar groter wordt door hun eigen domme maatregelen, lijkt de jongens en meisjes die betaald worden door belastinggeld niets te kunnen schelen. Ze zouden zich met de toekomst van Nederland bezig kunnen houden – en nee, dat is van het gas afgaan níet. Makkelijker is het om de letters I Amsterdam te verwijderen. Of het boerkaverbod niet te handhaven. Dat Halsema en islamitische Amsterdammers niet boven de wet zouden horen te staan, is PR-praat van VVD’ers. Dijkhoff en Visser (wie? Die ene van Defensie, de staats) pakten hun momentjes, wetende dat Halsema dit toch wint. Zeker nu Rotterdam en Utrecht hebben aangegeven eveneens het boerkaverbod niet te handhaven. De boven-ons-gestelden shoppen uit regels en wetten? Zo is er wel capaciteit om parkeerboetes uit te delen én fietsers zonder licht te bekeuren, maar niet om het ondermijnen van de rechtsstaat tegen te gaan.


likelovesad
user_f41551892ee7e81c930d8200d453fc49a800c175_avataruser_1848d254762da94e479f923510d213b74cb26f02_avataruser_79af5a4eb69f6f3f5f630c0b51a1ce34688ee962_avatar

+14


Likeability of6

De tijdreiziger

Foto van 'Lars van der Werf'

26 NOV 2018

„Ja joh, wees blij met wat je hebt”, zegt hij. Ik zit aan de bar naast een man van boven de zeventig die zich over zijn biertje heen buigt. Het is de aanknoping van een gesprek. Mannen alleen aan bars doen dat zo. Gewoon maar iets zeggen en dan kijken of de andere man die alleen aan de bar zit reageert. „Ja”, zeg ik terug. Gesterkt in de bevestiging van mijn gezelschap besluit hij door te praten. „Ja, zo is het toch, je moet blij zijn met wat je hebt”, zegt hij, „ik heb haast niks meer.” Verontschuldigend wijst hij naar de tapkast, wat in universele cafétaal zoveel betekent als dat hij alles heeft opgezopen en daarmee alles heeft verloren. Ik knik glimlachend. „Pas maar op”, vervolgt hij, „voor je het weet is het je de baas en ben je alles kwijt, je vrienden eerst, dan je familie en dan heb je alleen nog een hond die je gaat zitten aankijken thuis omdat ie eten moet.” Ik glimlach weer. Zo’n man wacht op zo’n glimlach.

Dan is het even stil. We kijken allebei door de grote ruit met zicht op de straat, waar de stelletjes hand in hand wandelen en de mensen fietsen.

„Heb jij iemand?”, vraagt de man dan. Ik knik. Ik heb mensen. Vrienden, een mooie familie. Ik ken veel mensen. Een redelijk druk sociaal leven. Niet te druk. Ik heb in elk geval het idee dat mensen vaak blij zijn me te zien en om me geven. „Nou, dan heb je geluk”, zegt de man en hij buigt nog wat verder over zijn bier. „Had ik ook allemaal joh, had ik ook”, zucht hij, „en nou? Nou alleen nog die hond.” Ik moet weer lachen en ik zie ook één van zijn hangende mondhoeken lichtjes omhoog krullen.


likelovedislike
user_8d679073220ff736a450f679eec08d3e1342f9c0_avataruser_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avataruser_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

+2


Likeability of6

Er mag ook helemaal niets meer in dit land

Foto van 'Iris van Lunenburg'

23 NOV 2018

„Ga weg mafklapper. Niet janken dat je B12 tekort krijgt en in een rolstoel belandt!”

Het zijn verwarrende tijden voor de vleesliefhebber. Het jaarlijkse - gratis - feestnummer van de Allerhande, toch de kookbijbel van Henk en Ingrid, is deze week onthuld, maar de reacties op social media zijn allesbehalve feestelijk. Wat blijkt? Naast gerechten met vlees worden er, de horror, ook vegetarische recepten aangeboden. En die ‘hippie onzin’ schiet bij Henk en Ingrid, maar vooral Henk, helemaal in het verkeerde keelgat. „Vega-terroristen!”, lees ik op de Facebook-pagina van het blad. En: „Dit gaat niet om vega, maar om de moslims te pleasen!” Zucht. Maar de mooiste teleurstelling tekende een krant op: „En daar wacht je dan met spanning een jaar op!” Die totale ontreddering. Heerlijk. Nu leef ik zelf volgens het adagium ‘een week geen bitterballen, is een week niet geleefd’, maar jeetje: gaat het?

Het is te hopen dat deze Allerhande-lezers niet uitgenodigd worden op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daar zijn vanaf deze week de diners standaard vegetarisch, omdat vlees en zuivel volgens aanvrager Partij van de Dieren dieronvriendelijk en milieuvervuilend zijn. Wil je toch een speklap of slavink op je bord, dan moet je dat expliciet van tevoren aangeven. Ik zie het al helemaal voor me: rond 17.00 uur een besmuikt mailtje met je karbonade-wensen naar de kantinejuffrouw. En die dan veel te snel en geheel gebogen over je bord opeten, zodat je collega-ambtenaren er de volgende dag bij het koffieautomaat geen schande van kunnen spreken. „Jan at gisteravond een schnítzel! Bizar!”


like
user_4b59ccc5989b8d5e77bf358d55fcaa43e2430076_avataruser_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

Likeability of5

Verwacht voor minimumloon niet maximale service

Foto van 'Elfie Tromp'

22 NOV 2018

Een kennis plaatste onlangs een woedend bericht online met een foto van een fastfoodmedewerker die op haar telefoon zat te kijken. Ze had een klant laten wachten om haar bericht af te maken. Ook ik raak uit mijn hum als een schoonmaker me niet groet in de kleedkamer van de sportschool of een barista geen hartje maakt in mijn latte. De klant is altijd koning, toch?

De laatste keer dat een vakkenvuller me weer niet aankeek toen ik vroeg waar de rondeeleieren stonden, herinnerde ik me mijn bijbaantje als sauspomper. Die bakjes mayo en ketchup bij de patat? Ik vulde ze. Onderaan de pikorde stond ik, als sauspomper. Koks sisten naar me, obers negeerden me. Voor minimumloon vervulde ik monotone arbeid. De fooienpot werd niet met mij gedeeld. De manager ontsloeg me omdat ik volgens haar niet de juiste uitstraling had. Oftewel: ik pompte niet enthousiast genoeg.

Maar hoeveel inzet kun je verwachten voor 5,20 per uur? Waarom zou iemand die het minimumloon verdient, meer moeten doen dan het minimum? Omdat het netjes is? Omdat het zo hoort? Om de klant geen schuldgevoel te geven dat die in feite te weinig betaalt voor jouw werk?


like
user_27681088f4c15bff59273188afc9ca47c803de0a_avatar

Likeability of7

Niet-blanke Piet

Foto van 'Ebru Umar'

20 NOV 2018

Het enige wat Sylvana, de anti-Zwarte Pietenbrigade en Kick Out Zwarte Piet tot dusver voor elkaar hebben gekregen, is dat ik opeens bij elke niet blanke Nederlander ‘Zwarte Piet’ denk.

Of het nou die stoere vrouw met vlechtjes is, of die sympathieke man die de deur openhoudt, mijn eerste associatie is: Zwarte Piet. Bedankt hé, stelletje oproerkraaiers. Ik bewonder niet de stijl en smaak van de vrouw, ik vraag me niet af of ik met die man mee zou gaan, maar zoals ik elke Turk die ik niet ken tot Erdoturk heb afgewaardeerd, is de niet-blanke Nederlander dankzij Sylvana en co opeens synoniem aan Zwarte Piet geworden.

Of zij zich gediscrimineerd voelen, vraag ik me af.


likelovedislike
user_4b59ccc5989b8d5e77bf358d55fcaa43e2430076_avataruser_00d5e94013ca6b60af486ac7c9ac63f64e6cadfb_avataruser_7fd649845350d363e0adc97b099f690e56d053bd_avatar

+28


Likeability of5

Ik moet het een keer zeggen

Foto van 'Lars van der Werf'

19 NOV 2018

Ik dacht bij mezelf: vandaag ga ik het zeggen. Ook al wist ik niet hoe ik het zou moeten gaan zeggen. Of wanneer ik het zeggen moest. Het moest toch een keer gezegd worden. Hoe dan ook. En wat ze dan antwoorden zou, dat maakt dan verder ook niet uit. Want het moest er een keer uit.

Maar ik zei het niet. Ik kon het niet. Het zat wel ergens in m’n tong, maar ik kreeg het niet uit die tong. M’n tong deed het niet. Want hoe zeg je eigenlijk dat je van iemand houdt en niemand anders op de wereld liever ziet? Hoe zeg je dat? Nou, precies zoals ik het net geschreven heb natuurlijk, maar dat is zo moeilijk, want het zomaar zeggen zoals het is, dat kan natuurlijk niet. Waarom niet? Nou, dat kan gewoon niet. Iedereen weet dat.

Maar ik heb het dus niet eens gezegd. Dus eigenlijk weet ik ook helemaal niet wat ze geantwoord zou hebben. Misschien als ik het wel gezegd had, had ze op haar beurt misschien wel gezegd dat ze precies hetzelfde voelt. Dat ze ook niets anders zou willen dan met mij voor altijd.


like
user_239995d5d1376ce3041800952dbe69b2ec35b97f_avatar

Likeability of5

Out of office

Foto van 'Iris van Lunenburg'

16 NOV 2018

Het beste advies komt vaak uit onverwachte hoek. Van PvdA-kamerlid Gijs van Dijk bijvoorbeeld. ‘Nederlanders moeten het recht krijgen om onbereikbaar te zijn, zegt hij in de krant. ‘Sluipenderwijs is er een cultuur ontstaan dat we permanent beschikbaar moeten zijn. Voor je het weet staan we allemaal continu ‘aan.’

Zó waar.

Nu heeft hij het over buiten werktijd bereikbaar zijn via mail, telefoon of (groeps)appjes en de stress die daarbij komt kijken. Maar hoe langer ik erover nadenk, hoe meer gebeurtenissen, berichten en nieuws ik kan opnoemen waarna ik wel een Van Dijk-je had willen doen. Even lekker niet thuis geven. Mijn kop in het zand steken. Doen alsof ik het niet gelezen heb. Ignorance is bliss, zeggen ze wel eens. Nou, laat maar komen die bliss. Zéker na deze week.


likedislike
user_497e479388be75227981b3c18148da6804c035f4_avataruser_bca08ffc29015a9274c09bdf2e9fe13f2937cdc9_avatar

Likeability of6

We Are Here is niet het probleem

Foto van 'Elfie Tromp'

15 NOV 2018

Deze maand schreef ik over de ziekenhuizen die failliet zijn gegaan en op stel en sprong leeggeruimd werden. Dit is wat marktwerking zonder moraliteit teweegbrengt. De directeur, managers en raden van beheer die het zover hebben laten komen, zullen vast een nachtje hebben liggen woelen onder hun donzen dekbedden, maar de doodzieken dragen uiteindelijk de last. Walgelijk. Sommige aspecten van de samenleving zijn te belangrijk om mee te speculeren of te zien als geldkoe. Gezondheidszorg staat daarbij voorop.

In dezelfde periode had We Are Here een nieuw pand in het centrum van Amsterdam gekraakt. Ze vroegen online om basisproducten; handdoeken, toiletpapier, dat werk. We Are Here bestaat veelal uit uitgeprocedeerde asielzoekers. Ze kunnen niet terug naar hun land door tal van redenen. Ze zijn vaak het slachtoffer van bureaucratische spelletjes waar jij en ik zo’n hekel aan hebben.

Meermaals las ik mismoedig dat we beter voor onze uitgeprocedeerden zorgen dan voor onze zieken, maar dit zijn twee totaal verschillende problemen. Je kunt gezondheidszorg en ideëel liefdadigheidswerk niet met elkaar vergelijken - of je het nu eens bent met de achterliggende gedachte ervan of niet. Sterker nog, mochten de mensen van We Are Here werken, dan zouden ze waar-schijnlijk met plezier onze zieken verzorgen. Maar ja, geen werkvergunning, dus er zit niks anders op dan om wc-papier te vragen, hoe vernederend dat ook moge zijn.


like
user_40edc386c137dfed679f5187d40ba92bf816653f_avataruser_5db446a102671e998f03d489f0d363ca8dce515f_avatar

Likeability of7

Vrede: opkomend nationalisme

Foto van 'Ebru Umar'

13 NOV 2018

Even denk je dat het een grap is: een vader die de 49-jarige belager van zijn veertienjarige dochter neerbeukt en daar vierenhalf jaar celstraf voor krijgt. Als je als ouder (m/v) je kind niet meer mag beschermen omdat de politie het niet doet, wie moet het dan doen?

Na het opgegeven vertrouwen in politici, zijn nu de rechters aan de beurt. Het valt niet uit te leggen dat Volkert vrij rondloopt en zo’n vader celstraf krijgt. Het valt niet uit te leggen dat Jenny Douwes en co 240 uur taakstraf krijgen en We are here-criminelen een verblijfsvergunning. Het valt niet uit te leggen – althans, niet aan mensen met ook maar een greintje rechtvaardigheidsgevoel in hun lichaam.

Het internet stond dit weekend bol van strafmaatvergelijkingen maar analyses zijn precies dat: analyses. Het onderbuikgevoel van de massa, het volk dat goed genoeg is om belasting te betalen waar politici, politie en justitie van betaald worden, is irrelevant. Er wordt smalend over gedaan en je hoort het politici al zeggen “Ik had het ook graag anders gezien maar wij bemoeien ons niet met de rechtspraak”. En terecht. Het neemt niet weg dat de ontevredenheid over “D66-rechters” groeit en zal escaleren tot er een woord voor zal ontstaan gelijk aan ‘populisme’. Dan zal een politicus het linken aan ‘opkomend nationalisme’, gewoon, omdat het lekker framet. De massa reducerend tot xenofobe recalcitranten dan wel racisten die het beslissen moeten overlaten aan anderen.


likelove
user_54e51a5d9276d8f8032e48f7f25f98117f05fe75_avataruser_93c23abf6a6fb3903b34736fbe5db3aeb479c7f7_avataruser_b366eb49cf903b54998b5cf7b7b570545bc74d21_avatar

+11