Elfie Tromp
Elfie Tromp Opinie 15 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Halbe was de Ludo van de VVD

Alles zal hij aan hem missen, zei premier Mark Rutte toen hij reageerde op aftreden van minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra. Zijn stugge vriendelijkheid, zijn kapsel, alles. Dit is dan de partijleider die afscheid van je neemt. Wat hij zo goed aan je vond: je haar en je slechte manieren. Ook al gun ik Halbe weinig, toch had ik even met hem te doen. Nu heb ik onze minister-president op weinig poëtische uitspraken kunnen betrappen, maar dit is toch wel erg karig. Zeker omdat Rutte bij zijn recente ministeraanstellingen toch verzekerde dat hij wel degelijk de beste voor de baan had gekozen. Daar kon geen vrouw aan tippen.

Toegegeven, Halbe Zijlstra is qua charme het menselijk equivalent van een zak krijtwit-drop die zich in zijn politieke loopbaan niet alleen als leugenaar, maar ook als menner en kunsthater heeft laten kennen. Toch heeft hij het maar mooi gedaan; de lompe populist van de VVD spelen. Dat is zoals slechterik Ludo in GTST spelen. Iedereen haat je, ook al is het maar een rol. Halbe was VVD’s armzalige antwoord op populistische spektakelmakers. Op Thierry Baudet in een scherfvest. Op Geerts ‘doe normaal, man’. Halbe was VVD’s onderbuikman, de enige strohalm van zwartepietliefhebbers om nog op VVD te stemmen en niet weg te glijden in het moeras van splinterpartijen. Halbe was belachelijk, maar belangrijk. En nu is Halbe weg.

Halbe deed mij nog het meest denken aan een middelmatig goochelaar. Bij goochelaars geldt altijd dat de zwaaiende hand de aandacht afleidt van de andere arm, die met de kaarten in de mouw. Bij Halbe had ik altijd hetzelfde idee. Hij zwaait, maar wat verbergt hij? Tja, wat kan je zeggen? De truc ging fout. Wat we zagen was een stuntelaar die zichzelf graag een beetje mooier voor wilde doen. Treurig. De show was prompt over.

Dit is trouwens niet de eerste keer dat Halbe loog. Op het toppunt van de vluchtelingencrisis, toen Syrië door de bombardementen leegliep als een opengesneden chocolade moelleux-taartje, zei hij dat ze hier niet moesten komen voor borstvergrotingen en gebitscorrecties. Later maakte hij zijn excuses, weggemoffeld op de slecht bekeken Periscope-app.

Ik vind het hoopvol dat Halbe vertrekt. Het laat zien dat we moe worden van menners en goochelaars. Maar zien Halbe’s kiezers ook in dat politiek anders moet worden bedreven? Dat is de meest positieve wensgedachte. Maar we weten dat er genoeg entertainers in de coulissen staan te popelen om het volk te vermaken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.