Elfie Tromp
Elfie Tromp Opinie 4 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Wie verdedigt rapper Boef?

Mijn voorspelling is dat ‘kechies’ (straattaal voor hoeren) het woord van 2018 gaat worden. We eindigden het jaar met de smerige problemen rondom chatgroepen waarin nummers en foto’s van meisjes van Marokkaanse en Turkse achtergrond worden gedeeld en geslutshamed door grote groepen jongens. Rapper Boef zette de bal lekker voor het doel in de eerste week van 2018.

Drie ‘kechies’ hadden hem een lift gegeven naar huis, maar in plaats van te bedanken, blufte hij op social media over die hoertjes: wat doen zij zo laat uit? Met korte rokjes en drank op, dan mag ik ze toch zeker wel ‘kechies’ noemen. Aldus Boef.

Dj Mattie Valk van Q-music heeft laten weten dat hij geen nummers van Boef meer draait. Ook de Vlaamse radio-dj Karolien Debecker en Hitmusic weigeren ooit nog een nummer van hem te draaien. Dat is hun goed recht. Je moet niets ondersteunen waar je niet achter staat. Zo ondertekende ik afgelopen jaar het manifest waarin adverteerders op de site Geenstijl werd gevraagd of ze wel geassocieerd wilden worden met een seksistisch en racistisch platform. Meermaals ben ik daar geslutshamed.

Mocht je het het je afvragen: 2017 is het jaar dat ik aangifte kon doen tegen online intimidatie. Ik weet wat het met je doet als onbekenden privégegevens van je delen. Ik gun dat niemand. Grote adverteerders trokken zich terug door het manifest. De rechtse achterhoede stond op hun achterpootjes: broodroof, muilkorving! Hoe durfden ik en de andere vrouwelijke opiniemakers die zich uitspraken te tornen aan vrijheid van meningsuiting?!

Hetzelfde gebeurde vlak voor de jaarwisseling rondom Voetbal Inside waar de oude jongens krentenbrood van commentatoren Johan Derksen en René van der Gijp inmiddels echt beschimmeld is. Seksistische en homofobe uitspraken gelden daar als goede grappen. Sylvana Simons en Sunny Bergman spraken de adverteerders erop aan. De beschimping van de vrouwen werd in het programma en op social media een ouderwets potje ‘laat de vrouw haar mond houden’.

Ik vraag me af waarom ik die stemmen nu niet hoor. Wie verdedigt Boefs laakbare vrijheid van meningsuiting? Zit daar niet een stiekem racistisch addertje onder het seksistische gras? Vinden we het eigenlijk niet lekker dat we nu een echte boef hebben om onze onderbuikwoede op te botvieren? Eindelijk geeft hij een gezicht aan al die gefrustreerde, anonieme islamitische reaguurders die meisjes de maat nemen, waar we zo’n hekel aan hebben.

Boef heeft inmiddels zijn excuses gemaakt. Dat vind ik groots en slim van hem. Hij houdt duidelijk meer van zijn geld dan van zijn achterhaalde overtuigingen. En hey, het is 2018, je mag best je mening eens bijstellen. Daar kunnen meer mensen een voorbeeld aan nemen. Ik wacht namelijk nog op die excuses van Geenstijl en Voetbal Inside.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.