Elfie Tromp
Elfie Tromp Opinie 7 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Vroeger was aanranding lekker brutaal

Het is 18 februari 1990 en cabaretduo Waardenberg en De Jong is te gast bij tv-coryfee Sonja Barend. Ze doen een sketchje, worden geïnterviewd en pakken aan het eind van de show Sonja op haar bek. Wilfried de Jong eerst (met tong) en Martin Waardenberg (schuchterder, op de wang) erachter aan. Het betekent hun definitieve doorbraak bij het grote publiek.

„Je zoende écht”, zegt Sonja wat verbouwereerd.

„Ik heb een hoop gezoend zo”, zegt de Jong, „Maar dit is echt een ramp.”

De zaal ligt dubbel. Met een gebeitelde glimlach wenst Sonja de kijker een fijne nachtrust. Een presentatrice aanranden live op tv was in 1990 nog lekker brutaal. In 2017 is de reactie minder pais en vree. Drie weken terug maakte Radio 538 de grove fout om zangeres Maan tijdens een live optreden in de show te ‘verrassen’ met een streaker. De jonge zangeres, die haar eerste professionele stappen zet en heeft te maken met opdringerige fans en stalkers, barst in tranen uit. Ze voelde zich onveilig, zegt ze later. Ze wist niet of die man was binnengedrongen of haar zou aanvallen.

Hoe onwankelbaar Barend bleef met die ongewenste tong in haar mond, zo van streek is Maan. Ze barst in huilen uit en begint zich te verontschuldigen voor haar reactie. Ziedaar twee manieren om met ongewenste intimiteit om te gaan, die in feite hetzelfde zijn; de neiging om alles vooral maar gezellig te houden.

538-dj Frank Dane, die achter de smakeloze grap zat, maakt zijn excuses en behoudt zijn baan. Later vraagt hij aan Maan of ‘ze nog wel vriendjes zijn’. Ze beantwoordt zijn vraag niet, maar zegt te willen focussen op haar clubtour, want daar haalt ze (wél) positieve energie uit. Wie zou haar dat antwoord hebben ingefluisterd, vraag ik me af.

Saillant detail is dat zowel 538 als Maan onder contract staan bij Talpa. Sterker nog: Maan moet de komende vier jaar over ál haar inkomsten 40 procent afstaan aan Talpa. Ook mag ze niet in shows van andere omroepen optreden of aanschuiven. Talpa is haar heer en meester en mag doen met haar wat het wil. Dat ze zoveel af zou staan, wist ze bij het tekenen van het contract. Dat daar seksuele intimidatie en vernedering bij zou horen, stond niet in de kleine lettertjes. Inmiddels lacht het publiek daar niet meer om, maar kijkt het met gekromde tenen toe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.