Dit vraagt de Sint zich elk jaar af

Foto van 'Ebru Umar'

Ebru Umar

5 DEC 2017

Elk jaar weer vraagt Sint zich af
Of hij nou ook eens een keer met pensioen mag.
Niet dat de kinderen hem vervelen;
Nee, het zijn de volwassenen die hij wel kan kelen.
En als je naar het Nederlandse trackrecord van 2017 kijkt,
is er maar weinig dat hem nog verblijdt.

Hét event waren de verkiezingen in maart
De uitslag ervan kreeg een 208 dagen durende staart.
Vooraf was de verkiezingsstrijd een gelopen race:
Geert zou ’m winnen, Sint en Pieten maakten zich op voor dat feest.
Natuurlijk moesten de Turken de boel weer verpesten
Ze stuurden een vrouw met hoofddoek om Mark Ruttes fermheid te testen.
Aboutaleb stuurde haar weg;
Rutte werd beloond, Asscher had pech.

Kiezers lieten weten niet gediend te zijn van PvdA en VVD;
Anders dan Lodewijk Asscher zat Mark Rutte daar helemaal niet mee.
Als mede-verliezer mocht de VVD het spel alsnog verdelen.
Mark bepaalde samen met Sybrand en Alexander wie er mee mochten spelen.
Uiteraard werd Geert uitgesloten.
Niet zeiken, zeiden de heren, dat was voor de verkiezingen al besloten.
Besloten, o nee, het was beloofd – door iedereen.
En daarmee stuurden de ‘notabelen’ 2 miljoen kiezers met instemming van journalisten heen.
Verkiezingsbeloften zijn heilig, dat weten vooral journalisten allemaal.
Tenzij het om belastingteruggave, immigratie- en EUbeperking en echte beloften gaat: dan zijn beloftes altijd een grote faal.
Geen journalist die bedacht ze daarop te wijzen.
Nee, dit heet politiek te zijn, het valt alleen maar te prijzen.
Bovendien is democratie ondermijnen geen probleem als het om uitsluiting van Wilders gaat.
Zelfs na verkiezingen, weet je weer waar je als kiezer staat.

In Den Haag was een nieuwe messias opgestaan.
Met z’n allen liepen de middelbare heren achter Bram van Ojiks GL-buikspreekpop aan.
Maanden en maanden duurde de farce;
Terwijl voor elke burger vanaf het begin de kansloosheid duidelijk was.
Edith Schippers werd ingeruild voor een man.
Want tja, die kunnen altijd wat een vrouw niet kan.
Volhouden met een bord voor hun kop
Levert na 208 dagen een regering met de Christenunie op.
Laten we eerlijk zijn: precies waar we met zijn allen op zaten te wachten.
Hey! zegt Rutte III dan. Over drie jaar zijn jullie de eersten met jullie klachten!
De burger dienen is niet des politicus’ doel
Nee, de carrière is heilig, het gaat om het eigen pluche en de eigen stoel.

Inmiddels zijn Thierry en Theo aangeschoven bij dit grootse cabaret
2018 brengt gemeenteraadsverkiezingen, Sint hoopt dan op echte pret.
Zoals het Sinterklaasfeest langzaamaan verdwijnt
wordt het tijd dat ook het partijkartel afreist naar een plek waar de zon nooit schijnt.
Toch vraagt Sint zich met al die islamisering af:
Hoe het kan dat de kerstman's kerstfeest nog steeds mag?

Geniet ervan zolang het kan, zegt Sint.
En beloof: zorg dat Nederland in 2018 de vrijheid hervindt.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

300+

Likeability of 6

Tess Wester

Foto van 'Lars van der Werf'

Lars van der Werf

VANDAAG, 08:31

Er zijn tal van nepperds en nono’s waar we allemaal naar moeten kijken in deze tijden van media overvloed. De ene lamstraal met een gefabriceerd imago en een Instagramaccount volgt moeiteloos de ander op. En daarom is het Nederlands handbaldamesteam zo’n ongelofelijke verademing. Echte mensen. Gedreven sportvrouwen die alles opgeven voor dat mooie, pijlsnelle zaalspelletje met de plakkerige bal in die benauwde gymzaaltjes. Ik geniet enorm van ze.

As we speak, voor wie dat nog niet weet, spelen de dames voor de wereldtitel in Duitsland. Hoewel de druk vreselijk hoog is, verloopt het toernooi goed en zijn ze favorieten voor de hoofdprijs. En dat doet mij ontzettend veel deugd. Ik zet er dingen voor opzij om ze te zien beuken in die wedstrijden van ze. Ik word er enorm vrolijk van als ze winnen. Stikzenuwachtig als ze nog moeten. En ik leef met ze mee als het door weet ik veel wat even niet gaat met die ballen.

Waar kláág ik over

Foto van 'Iris van Lunenburg'

Iris van Lunenburg

8 DEC 2017

„Kijk eens uit! Are you blind?!”

Het is twaalf minuten fietsen van mijn appartement in Amsterdam Zuid naar Centraal Station. Volgens Google Maps. In het echt duurt het twee keer zo lang. Als ik geluk heb. De reden: toeristen. Zij verpesten meermaals mijn humeur op hun rode, gele of felgroene fietsen. En zo te zien ook op zwarte omafietsen. Fietsen als de locals. Fun! Maar na elke ergernis denk ik weer: ik moet me niet zo aanstellen, ik woon in Amsterdam, mijn fiets is nog niet gejat. Waar kláág ik over?

Vroeger was aanranding lekker brutaal

Foto van 'Elfie Tromp'

Elfie Tromp

7 DEC 2017

Het is 18 februari 1990 en cabaretduo Waardenberg en De Jong is te gast bij tv-coryfee Sonja Barend. Ze doen een sketchje, worden geïnterviewd en pakken aan het eind van de show Sonja op haar bek. Wilfried de Jong eerst (met tong) en Martin Waardenberg (schuchterder, op de wang) erachter aan. Het betekent hun definitieve doorbraak bij het grote publiek.

„Je zoende écht”, zegt Sonja wat verbouwereerd.

De bedorven nasmaak van gedogen

Foto van 'Elfie Tromp'

Elfie Tromp

5 DEC 2017

Stel je voor: je hebt een goedlopende hamburgertent. Vroeg, laat, het is altijd druk in je zaak. Je hebt vriendelijk personeel, een nette keuken. Je zorgt voor schone tafels en goede stoelen en altijd koele frisdrank om de dorst van de klanten mee weg te spoelen. Het probleem: je mag maar een halve kilo vlees in je keuken hebben, anders voldoet het niet aan de normen van de Keuringsdienst van Waarde. Iets met grotere bederfkans als het te lang in de koelkast ligt.

Als die halve kilo op is, moet je weer naar de groothandel. Maar je bent ook een ondernemer, die netjes belasting betaalt, die omzet en banen creëert. Om precies te zijn: negentig banen. Je bedient op topdagen vijfduizend klanten. En je wil de klant tevreden houden, want wachtende mensen zijn ontevreden mensen. Je besluit een kilo per keer in te slaan en dat netjes, luchtdicht te verpakken tot het verkocht wordt. En die hamburgers van je vliegen eruit. Je zorgt dat je anderhalf kilo, dan twee, vier, negentig, ja, oké, honderdzestig achter klaar hebt liggen. Hamburgers zijn nu eenmaal gewild. Je bent slechts een van de twee hamburgertenten met een vergunning in de wijde omtrek, dus je populariteit is te begrijpen. Lokale politie weet ervan, van je goedlopende hamburgertent, en ze gedogen het. Het OM is het daar ook mee eens. Jarenlang. Want wat geven hamburgereters nu voor overlast? Toch, de hele buurt ruikt nu naar hamburger, iedereen krijgt er trek van. En dan word je opgepakt.

Likeability of 5

In andermans hoofd bestaan

Foto van 'Lars van der Werf'

Lars van der Werf

4 DEC 2017

Hoeveel gezichten en namen zou een mens kunnen onthouden? Ik ontmoet heel veel mensen. Meer mensen dan de gemiddelde mens. Dat komt omdat ik boekjes schrijf en mensen die graag gesigneerd willen hebben. Inmiddels heb ik in een jaar of drie zo’n negentig boekhandels door heel het land van binnen gezien. Boekhandels heb je, ben ik achter gekomen, overal. En mensen ook. Veel mensen met allemaal een uniek gezicht en een naam.

Het is niet perse zo dat ik de leukste mensen ook automatisch onthoud. Het is, heb ik gemerkt, behoorlijk willekeurig wie je onthoudt. Zo denk ik soms nog aan Annie in Leeuwarden, die paarse sokken aan had. En vandaag dacht ik zomaar ineens aan ene Bart die in Assen vroeg om een boekje te signeren voor zijn moeder. Allebei zeker meer dan een jaar geleden.

Een sprookje

Foto van 'Iris van Lunenburg'

Iris van Lunenburg

2 DEC 2017

“Ik ben geloof ik nog blijer voor jou dan voor henzelf ;)”, stuurde een vriend mij maandag. Logisch.

Maandag gebeurde waar ik al langer op hoopte: Prins Harry en de bloedmooie actrice en VN Vrouwen-ambassadeur Meghan Markle gaan trouwen. De twee hadden een blind date, vierden Meghan's 36ste verjaardag in Afrika, kampeerden onder de sterren en nu, achttien maanden later, zijn ze verloofd. In hun eerste, officiële interview vertellen ze - dolverliefd en superschattig- waar het aanzoek was (tijdens het roosteren van een kippetje) en hoe De Ring eruit ziet (een diamant uit Botswana en twee van prinses Diana). Prachtig! En ja, “hij ging op één knie”, zegt Meghan glunderend. Ahhh. Een sprookje wordt realiteit.

Die keer dat ik met mijn ouders op vakantie ging

Die keer dat ik met mijn ouders op vakantie ging

Suzette Hermsen, auteur van Zeik niet zo! (Foto: Femmy Weijs)

Foto van 'Suzette Hermsen'

Suzette Hermsen

1 DEC 2017

Ik ben in Italië. Het is jaren geleden dat ik voor het laatst met mijn ouders op vakantie ben geweest, dus het is voor beide partijen even wennen. Mijn moeder is overbezorgd en attendeert me op iedere naderende auto - en het liefst ook nog op iedere uitstekende stoeptegel. Mijn vader vraagt me om de tien minuten of ik me wel goed heb ingesmeerd. 'Met factor vijftig? Je kuit ziet er echt een beetje rood uit hoor.' Ik klaag op mijn beurt over hun (in mijn ogen) tergend trage gedrag.

Maar het is dan ook niet zomaar een vakantie, het is een fietsvakantie. 'Móest je mee, of wilde je mee?, vraagt een vriendin verbaasd als ik haar vlak voor vertrek over mijn zomerplannen vertel. Ik zweer haar dat ik uit vrije wil meega. Ze kijkt me aan alsof ik krankzinnig ben geworden. 'Je weet dat je ook gewoon kunt gaan genieten?' Daar doet mijn familie niet aan, vertel ik haar. Mijn vader vindt 'genieten' een modewoord, net als 'lekker', en als liefhebber van de Nederlandse taal gruwelt hij van modewoorden. En dus ook van de uitvoering ervan.